Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σερβίων για την αντιπυρική περίοδο 2024

Με στόχο την προετοιμασία και την οργάνωση για την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών και άλλων καταστροφικών γεγονότων, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σερβίων για την αντιπυρική περίοδο του έτους 2024.

 

Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία του Δημάρχου Σερβίων Χρήστου Ελευθερίου, παρευρέθηκαν στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι των Δημοτικών Ενοτήτων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν την προετοιμασία και την αντιμετώπιση πιθανών καταστροφών, με έμφαση στην αντιπυρική προστασία για την περίοδο του καλοκαιριού του 2024. Επιπλέον, συζητήθηκαν οι ενέργειες και οι στρατηγικές που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να ενισχυθεί η δυνατότητα αντίδρασης του Δήμου σε έκτακτες καταστάσεις.

 

Ο Δήμαρχος σε δηλώσεις του τόνισε: «Η ασφάλεια των δημοτών μας είναι προτεραιότητά μας και η συνεργασία όλων των φορέων είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενδεχόμενων καταστροφών. Με την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και την εκπαίδευση του κοινού, είμαστε πιο έτοιμοι να προστατεύσουμε τον δήμο μας από τυχόν κινδύνους».

 

Υπενθυμίζεται ότι η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν και των περιορισμένων βροχοπτώσεων του φετινού χειμώνα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την εκδήλωση και την επέκταση μιας πυρκαγιάς.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η αντιπυρική προστασία για το δάσος ανήκε στα δασαρχεία τα οποία όφειλαν να καθαρίζουν τα μονοπάτια, να απομακρύνουν τα ξερά δέντρα, να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, να έχουν σε ετοιμότητα δεξαμενές νερού κ.α. Όλα αυτά καταργήθηκαν και δεν λειτουργεί καμία δασολογική υπηρεσία και συνεπώς δεν υπάρχει καμία μέριμνα από πλευράς πολιτείας προς τα δάση. Αυτό είναι αποτέλεσμα των περικοπών που εσκεμμένα δημιούργησαν τα πολιτικά κόμματα και οι μνημονιακές κυβερνήσεις που κυβερνούν. Από την άλλη πλευρά οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν αντιδρούν καθόλου επί του θέματος απλά επικεντρώνουν όλη την πολιτική και την στρατηγική τους στην απορρόφηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων – κονδυλίων γιατί αφήνει μεγάλο φιλοδώρημα (νόμιμες προμήθειες) στις τσέπες όλων των εμπλεκομένων προσώπων. Όταν στις μέρες μας δίνεται τόση μεγάλη έμφαση σε ένα γεγονός (η αντιμετώπιση των πυρκαγιών) τότε να περιμένουμε και εμπρησμούς. Και αντί η πολιτεία να μεριμνήσει για το δάσος από το οποίο μπορεί να μεταφερθεί η φωτιά στις οικίες των πολιτών, ξεκινά ανάποδα από τους πολίτες που τις περισσότερες φορές είναι τα θύματα. Ωραία λογική. Αλήθεια το πυροσβεστικό κλιμάκιο των Σερβίων έχει ενισχυθεί και εκσυγχρονιστεί με νέα πυροσβεστικά οχήματα και μηχανολογικό εξοπλισμό που να μπορεί να επεμβαίνει ταχύτατα σε φαινόμενα πυρκαγιών ; Αστεία πράγματα. Κατά τα άλλα σήμερα έγινε συζήτηση επί της ουσίας.

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ είπε...

Πολύ καλές οι συναντήσεις και οι συζητήσεις όταν έχουν αποτέλεσμα . Κάθε χρόνο τα ίδια προβλήματα συζητάμε, και καταγράφουμε. Στα ΚΡΑΝΙΔΙΑ π.χ κάθε χρόνο ένα θέμα που έβαζα, εδώ και 9,5 χρόνια και δεν έγινε τίποτα ( ακόμα το αναφέραμε και στα παράπονα στον δήμαρχο πέρα από αυτές τις συσκέψεις ) ήταν η μη λειτουργεία των κρουνών της πυροσβεστικής. Ακόμη μετά από 10 χρόνια δεν λειτουργούν, οι υπηρεσίες το γνωρίζουν, η δημοτική αρχή το γνωρίζει , και η πυροσβεστική τα βάζει κάθε χρόνο στις παρατηρήσεις της μετά από έλεγχο. Αποτέλεσμα ακόμη να μην λειτουργούν μετά από 10 χρόνια. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί στα Σέρβια νομίζετε ότι λειτουργούνε οι πυροσβεστικοί κρουνοί ? Έτσι για να υπάρχουν βρίσκονται έξω από το παλαιό αστυνομικό τμήμα Σερβίων. Τις καλημέρες μας. Άσε που με την ανάπλαση δεν μπορεί να κινηθεί γρήγορα εντός της πόλης ούτε πυροσβεστικό αλλά ούτε και ασθενοφόρο, το ζήσαμε την ημέρα που λαμπάδιασε το Δημαρχείο φωτιά. Αυτά πρέπει να λάβει υπόψη το δημαρχείο και να σταματήσει να ‘’απειλεί’’ πολίτες για χόρτα.

Το Προφίλ μας