Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Γιατί όχι μια οδός Ταχσίν Πασά στην Κοζάνη;

Του Β.Π. Καραγιάννη             

Το πρωί της 11ης Οκτωβρίου 1912, ημέρα Πέμπτη στην συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του τουρκικού επιτελείου ο Ομέρ μπέης, μισέλληνας, υποστηρίζει το βομβαρδισμό της πόλεως Κοζάνης. Τον υποστήριξαν άλλοι δύο. Στο μεταξύ ο ελληνικός στρατός ερχόταν από τα Σέρβια.

Η σύνεσις του Ταχσίν Πασά αρχιστρατήγου της τουρκικής στρατιάς και η ευμενής κατάθεση του αλβανού Μουνίρ βέη που κλήθηκε επί τούτου να γνωματεύσει για τους κοζανίτες, ματαίωσε το σχέδιον καταστροφής της πόλεως. Ο Ταχσίν ήταν Αλβανικής καταγωγής γεννήθηκε στο χωριό Μεσαρέ και ήταν γόνος ευγενούς αλβανικής οικογενείας. Σπούδασε στη Ζωσιμαία σχολή των Ιωαννίνων και μιλούσε άπταιστα ελληνικά. Ηταν διοικητής της 8ης Στρατιάς του αυτοκρατορικού Οθωμανικού στρατού της Μακεδονίας.  θανατο.νατα.τς Θεσσλαονιης διακστηε κα κατδιακστηκε απο τοστρατοδιειο σε θνατοαι μιουσε απθαστα ελληνικα.. Εινια οπασας πυ σε λΕίναι ο πασάς που σε λίγες μέρες θα παραδώσει τη Θεσσαλονίκη στους Ελληνες (τη διεκδικούσαν κι οι βούλγαροι) χωρίς να ριχτεί μία σφαίρα. Για τη παράδοση της Θεσσαλονίκης δικάστηκε ερήμην και καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Τούρκους. Με το τέλος του πολέμου έζησε στη Γαλλία μετά στην Ελβετία που στάλθηκε από την κυβέρνηση Βενεζελου για λογυς γειας κια ασφαλεις. Πνατρυετηκε την πο τοστρατοδιειο σε θνατοαι μιουσε απθαστα ελληνικα.. Εινια οπασας πυ σε λιζέλου για λόγους υγείας και ασφαλείας. Παντρεύτηκε εξισλαμισμένη ελληνίδα και γιος τους ήταν ο ζωγράφος Κενάν ΜεσάΜια οδος για να θυμιζιε την ισρια αυτης της προσωπθκιτητας δεν θα ειο σε θνατοαι μιουσε απθαστα ελληνικα.. Εινια οπασας πυ σε λρ. Πέθανε το 1918 και θάφτηκε στη Θεσσαλονίκη.

            Ετσι και χάριν του Ταχσίν πασά υπάρχει η σημερινή Κοζάνη. Μια οδός στην πόλη να θυμίζει αυτήν την προσωπικότητα που έσωσε την πόλη θα ήταν σκόπιμη τώρα που μας πήρε σβάρνα η νόσος αγαλματίτιδα.

            ΥΓ. Τα γεγονότα και από την «Ιστορία της Κοζάνης» του Π. Λιούφη, 1924.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να τον βαλεις σε δρομο στο ΒΕΛΙΣΤΙ τον Τουρκο τον Πασά.

Γιωργος είπε...

Ναι

Ανώνυμος είπε...

Με ποιο κίνητρο γνωμάτευσε δηλαδή; Μπορεί να υπήρχε στρατιωτικό κίνητρο και να θεωρούσε ότι ο βομβαρδισμός της πόλης δεν συμφέρει από στρατιωτικής άποψης, να το θεωρούσε φθορά και σπατάλη υλικού να βομβαρδιστεί άμαχος πληθυσμός αντί του οργανωμένου ελληνικού στρατού. Μπορεί να θεωρούσε ότι ήταν από στρατιωτικής άποψης καλύτερο να χρησιμοποιήσουν τον άμαχο πληθυσμό ως προγεφύρωμα και ασπίδα προστασίας, να θεωρούσε ότι μια μη βομβαρδισμένη πόλη εξυπηρετεί καλύτερη οχύρωση και θα δυσκόλευε τον ελληνικό στρατό να εισέλθει. Με ποιο κίνητρο και με ποιο σκεπτικό γνωμοδότησέ λοιπόν; Αν γνωμοδότησε αρνητικά αυτό τον κάνει εθνικό ήρωα; Τί λογική ειν'αυτή; Διοικητής της 8ης Στρατιάς του Οθωμανικού στρατού της Μακεδονίας εθνικός ήρωας; Και τον Γεώργιο Παπαδόπουλο να κάνουμε άγαλμα και να δώσουμε και οδό στο όνομά του. Γνωμοδότησε αρνητικά ως στρατοδίκης για την καταδίκη του Νίκου Μπελογιάννη. Και τα μυαλά στο μπλέντερ. Έχουμε εξαντλήσει τη λίστα Ελλήνων ευεργετών και ηρώων και πάμε και στους Τούρκους τώρα.

Το Προφίλ μας