Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

100 εκ ο προϋπολογισμός για το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου – Αρδεύονται πάνω από 37.000 στρέμματα, ωφελούνται πάνω από δέκα κοινότητες

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης παρουσίασε στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας της Δευτέρας την πρόταση για το αρδευτικό Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου μιλώντας για ένα έργο μεγάλης εμβέλειας. Η πρόταση που τίθεται είναι να υποβληθεί στο πρόγραμμα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας. Ως ελάχιστο όριο αυτών των έργων είναι προϋπολογισμός 50 εκ με μεγάλη επίπτωση στις τοπικές κοινωνίες και τις θέσεις εργασίας. Αν είναι μικρότερα των 50 εκ μπορεί να ενταχθούν υπό προϋποθέσεις.

Δεν υπήρχε τίποτα για αυτό το έργο παρά μια αναγνωριστική μελέτη, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει έτοιμη η προμελέτη του έργου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 100 εκ, αρδεύει 37 χιλιάδες στρέμματα και υποστηρίζει το αρδευτικό των 24 .000 στρεμμάτων στα Σέρβια με επιπλέον ποσότητες νερού και ένα επιπλέον αγωγό για να μειώσει το κόστος του αρδευτικού κατά 20%. Πρόκειτια για μια σπουδαία παρέμβαση, προβλέπεται να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκές συστοιχίες για τα αντλιοστάσια ώστε να μηδενιστεί το κόστος άρδευσης, αφενός να μειωθεί το κόστος παραγωγής, αφετέρου να πρασινίσει η παραγωγή.

Το έργο συμβάλλει στην αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων ,ενώ δίνεται η δυνατότητα με συμπληρωματικά μέτρα να γίνουν οι αναδασμοί, κυρίως εκεί που υπάρχουν αρδευτικά Πέρα από τα θέσεις εργασίας θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Δημιουργείται η ελπίδα για εναλλακτικές στο χωράφι με περισσότερες επιλογές. Έχει οργανωθεί η επιστημονική εκπαίδευση των αγροτών για να αποδώσουν στο μέγιστο βαθμό. Στόχος είναι να ανέβει η αρδευόμενη έκταση στο μέσο όρο της χώρας. Η αξιοποίηση των υδάτων δεν ξεπερνά το 19-20% σε σχέση με το 40% της αρδεύσιμης γης που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα, πρόσθεσε ο περιφερειάρχης. Πάνω από δέκα κοινότητες θα δουν οφέλη με την ολοκλήρωση του έργου σε: Αιανής, Κερασιά, Ρύμνιο, Αμυγδαλιά, Καιραρειάς, Άνω Κώμης, Σπάρτου, Κάτω Κώμης, Νεράιδας Ροδίτη, Γουλών, Βαθυλάκκου.

Ο κ. Πεκόπουλος από την ΑΝΚΟ ανάφερε ότι το αρδευτικό σχεδιάστηκε παράλληλα με το αρδευτικό Σερβίων. Αφορούσε έκταση 24.000 στρεμμάτων από Κοντοβούνι ως Λεύκαρα. Δεν ωρίμασε ποτέ. Προβλέφθηκε αναμονή στο σώμα του φράγματος, στο μικρό υδροηλεκτρικό στην πλευρά της μονής Ιλαρίωνα και εκεί θα ξεκινήσει ο κεντρικός τροφοδοτικός αγωγός.

Εκτείνεται στη ΒΔ πλευρά της λίμνης Πολυφύτου από την Βέρβερη Αιανής ως τα Λεύκαρα και ΝΑ από συστάδα χωραφιών του Φρουρίου ως τις Γούλες, ενώνεται με το αρδευτικό Σερβίων. Συνδέεται με το αρδευτικό Σερβίων στις Αυλές – Γούλες με ποσότητες νερού από Ιλαρίωνα. Η πραγματική έκταση που θα αρδευτεί δεν είναι 37.000 στρέμματα, αλλά 40.000. Χωρίζεται σε τρεις τομείς: Βαθυλάκκου, Αιανής – Ελιμείας και Ρυμνίου .Η ΜΠΕ υποβλήθηκε τον Ιούλιο και αναμένεται η έγκριση των όρων το 2023.

Ιωάννα Παπαδημητρίου, prlogos.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο καθηγητης μας - φροντιστης ειπε οτι προκειται για ενα μεγαλο εργο! Τελικα ειναι φαραωνικο που δεν πρεπει να γινει η μεγαλο που πρεπει να γινει?....Και τωρα στα σοβαρα. Μην ασχοληθεί με το ζητημα κανενας απο τη δημοτικη αρχη. Αφηστε την περιφερεια και τους κατοικους της βόρειας ζωνης.

Ανώνυμος είπε...

φαραωνικό και το αρδευτικό καμβουνίων κατά τον φροντιστή, αναπτυξιακό η χωματερή αμιάντου
αλήθεια αυτή η ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού που πήγε; ο σύμβουλος απολιγνιτοποίησης; μάλλον κατάλαβαν που έμπλεξαν και έκαναν πέρα όταν ανέλαβε ο ...ρεχάγκελ-μουσουρούλης!

Ανώνυμος είπε...

Ο Μακρυγιάννης είπε στο Περιφερεικαό δυο και τρεις φορές να γίνουν ομάδες παραγωγών. Δεν ξέρεις Μένιο ότι όλοι οι παραγωγοί από το χωριό μας το Πλατανόρεμα είναι μέλη στους συνεταιρισμούς του Βελβεντού; Δεν ξέρεις ότι ο συνεταιρισμός Πλατανορέματος πήγε άπατος πριν από χρόνια και ευτυχώς μας δέχτηκαν οι βελβεντινοί; Τι ακριβώς πρότεινες τώρα στο Περιφερειακό; Να φύγουμε από τους συνεταιρισμούς του Βελβεντού και να κάνουμε άλλες ομάδες παραγωγών; Μα τόση ασχετοσύνη φτάνει πια.

Φρούριο είπε...

Να μας απαντήσει η ΑΝΚΟ.
Με την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ τι γίνεται;
Υπάρχει πρόβλεψη για ΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ των χωραφιών στη θέση Κάμπος (απέναντι από τον μΥΗΣ Ιλαρίωνα) του Φρουρίου;
Ανταποδοτικά στα χωριά ανάντη του φράγματος υπάρχουν;

Το Προφίλ μας