Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

28η Οκτωβρίου: O Πανηγυρικός της ημέρας από την Εκπαιδευτικό του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σερβίων κ. Ελένη Κατσιγιάννη

κ. Δήμαρχε, Σεβαστοί Πατέρες, κ. Αντιπεριφερειάρχα, κ. εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων ασφαλείας, αγαπητοί μαθητές, κυρίες και κύριοι.

            Σαν σήμερα πριν 82 χρόνια, το ξημέρωμα στην χώρα μας ήταν σκοτεινό. Καμπάνες πολέμου  ήχησαν, μετά το τελεσίγραφο του φασίστα Ιταλού πρέσβη Γκράτσι, που τελείως απρόκλητα επιζητούσε από την χώρα μας να παραχωρήσει τα εδάφη της στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της Ιταλίας και του φασιστικού άξονα.

Η τυπική έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έναν χρόνο πριν, είχε ήδη δημιουργήσει ένα τεράστιο σκηνικό τρόμου στην Ευρώπη με ολέθρια αποτελέσματα για τους λαούς της. Σκηνικό, που οι λαοί της Ευρώπης είχαν ξαναζήσει λίγα χρόνια πριν, με συνέπειες καταστροφικές για την οικονομία και τον πολιτισμό τους. Ο πρώτος πόλεμος και η οικονομική κρίση που ακολούθησε, διαμόρφωσαν ένα σκηνικό εξαθλιωμένων μαζών και χιλιάδων αναπήρων. Ένα σκηνικό όπου κυριαρχούσαν οι αρρώστιες και η πείνα. Μέσα σε αυτές τις άθλιες συνθήκες γεννήθηκαν τα ακραία εθνικιστικά κινήματα, που επαγγελλόμενα λύσεις των προβλημάτων με αύξηση του ζωτικού τους χώρου, σε βάρος άλλων λαών, οδήγησαν στην μεγαλύτερη σφαγή που είχε ζήσει η ανθρωπότητα.

            Η ανοιχτή παραβίαση των συνόρων της χώρας μας έγινε από μια δύναμη της εποχής, που σαφώς υπερτερούσε στον στρατιωτικό και οικονομικό τομέα. Φάνταζε, για την λογική των τότε ιμπεριαλιστών, παιχνιδάκι η κατάλυση της ανεξαρτησίας μας και η αποδοχή του στάτους κβο που επιχειρούσε να επιβάλλει ο ιταλικός φασισμός. Αυτό που δεν υπολόγιζαν, όμως, ήταν η στάση του ελληνικού λαού. Ο λαός μας, παρότι αυτήν την περίοδο, είχε να αντιμετωπίσει μια ανώμαλη εσωτερική κατάσταση εξαιτίας της δικτατορίας του Μεταξά, βρήκε το κουράγιο να ξεδιπλώσει τα αντιφασιστικά του αισθήματα και να δημιουργήσει το έπος της Αλβανίας. Στην τεράστια πλειοψηφία του συμμετείχε, είτε ένοπλα είτε με επικουρική βοήθεια, σε μια άνιση σύγκρουση που έδειξε ότι δεν είναι πάντα οι αριθμοί που μετράνε. Η απρόσμενα νικηφόρα έκβαση του αγώνα που έδωσε ο ελληνικός λαός, άντρες και γυναίκες, δεν άργησε να γίνει σημείο αναφοράς στον γενικό αντιφασιστικό αγώνα των ευρωπαϊκών λαών. Η συντριβή των φασιστικών ιταλικών δυνάμεων υπήρξε η πρώτη νικηφόρα έκβαση του αντιφασιστικού μετώπου και βοήθησε αναμφίβολα στην καθυστέρηση των σχεδίων του άξονα για επέκταση του πολέμου. Ο αντιφασιστικός αγώνας του λαού μας δεν άργησε να γίνει ευρωπαϊκό παράδειγμα. Δεν πολεμούσε ο λαός μας  μόνο για την Ελλάδα, για να υπερασπιστεί μόνο τη δική του τιμή. Συνάμα υπερασπιζόταν και όλους τους ελεύθερους, και τους σκλαβωμένους ακόμα, λαούς του κόσμου. Αυτή η πανανθρώπινη διάσταση, που πήρε ο αντιφασιστικός συναγερμός του λαού μας, ήταν η αιτία που έφεραν δίπλα του συμμάχους φυσικούς. Μαζί του πολεμούσαν οι Άγγλοι ανθρακωρύχοι, οι Αμερικάνοι ναυτεργάτες, όλες οι εθνότητες των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Δίπλα του στέκονταν οι αντιφασίστες όλου του κόσμου και η προοδευτική διανόηση.

            Αυτό τον αγώνα, αυτό το ΟΧΙ, γιορτάζει σήμερα ο ελληνικός λαός. Αυτό σηματοδοτεί η σημερινή επέτειος και, νομίζω, πως θα ήταν χρήσιμο να μην μείνουμε στο γράμμα, αλλά στο πνεύμα της ημέρας αυτής. Την σημασία αυτή της σημερινής επετείου δεν την τονίζουμε απλά για την σπουδαιότητα που έχει στον τομέα της ιστορικής μνήμης. Προβάλει το ΟΧΙ του 1940 σαν επίκαιρο μήνυμα και στο σήμερα που ζούμε. Ένα σήμερα, που η αναβίωση του φασισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και τα τύμπανα του πολέμου μας φέρνουν μπροστά σε ερωτήματα ανάλογα της εποχής εκείνης.

            Η νίκη του ελληνικού λαού, ενάντια στο φασισμό, το 1940 δεν ήταν ένα απομονωμένο γεγονός από την συνέχεια. Η κατοχή της χώρας μας, από την ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ, μπορεί να αποδείχτηκε πρόσκαιρη, αλλά απέδειξε το απάνθρωπο πρόσωπο του φασισμού: 400.000 χιλιάδες νεκροί από πολεμικές συγκρούσεις, από την πείνα και την εξαθλίωση που οδήγησαν τη χώρα μας οι ξένοι επιβολείς και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, ολοκληρωτική καταστροφή της οικονομίας και καταλήστευση των φυσικών πόρων της χώρας μας. Μια μαύρη αλήθεια που την έζησαν οι περισσότεροι λαοί της Ευρώπης. Δεν μπόρεσε, όμως, η φασιστική λαίλαπα να σταματήσει την διάθεση του λαού μας για προάσπιση της εθνικής του ανεξαρτησίας παρά την προσωρινή ήττα. Αντίθετα, μάλιστα, πολύ γρήγορα ανδρώθηκε το κίνημα Εθνικής Αντίστασης, μια νέα εποποιία του λαού μας. Μεγάλη η συνεισφορά της πόλης μας και της περιοχής μας σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα. 400 αντάρτες, μόνο από τα Σέρβια, τίμησαν τα όπλα του Ε.Λ.Α.Σ. και οι περισσότεροι κάτοικοι οργανώθηκαν στο Ε.Α.Μ., στην Ε.Π.Ο.Ν. και στην Εθνική Αλληλεγγύη. Πλήρωσε και η περιοχή μας το τίμημα της κατοχής με το ολοκαύτωμα της πόλης μας και πολλών γύρω χωριών. Η αντίσταση, όμως, στον φασισμό έδειξε ότι, όταν ένας λαός στρέφεται αποφασιστικά και ενωμένα στους κατά καιρούς καταπιεστές του, μπορεί να νικήσει.

            Δεν έλειψαν, φυσικά, κι εκείνοι που όχι μόνο έσκυψαν το κεφάλι, αλλά σαν σύγχρονοι εφιάλτες συνεργάστηκαν με τον εχθρό, έστρεψαν τα όπλα ενάντια σε Έλληνες που πολεμούσαν στο βουνό, πούλησαν την εθνική τους αξιοπρέπεια στο βωμό της μαύρης αγοράς, του παράνομου πλουτισμού και της υποτέλειας. Δυστυχώς, για πολλούς από αυτούς, λόγω των μετακατοχικών εξελίξεων, δεν δόθηκε η δικαιοσύνη που τους έπρεπε. Το πνεύμα αντίστασης, όμως, που κυριάρχησε στην πλειοψηφία των απλών εργαζόμενων Ελλήνων, μας κάνει να νοιώθουμε σήμερα ξεχωριστή περηφάνια για αυτή την περίοδο της ιστορίας μας. Αυτό το πνεύμα αντίστασης που ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 και συνεχίστηκε σε όλη την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης είναι το νόημα της σημερινής επετείου. Αυτό το πνεύμα, μέσα στις δύσκολες εποχές που ζούμε, πρέπει να κυριαρχήσει στις διαθέσεις του λαού μας και στα όνειρα της νέας γενιάς για το μέλλον. Κανένας συμβιβασμός με τις προσπάθειες παλινόρθωσης του φασισμού, με τις παλιές και σύγχρονες μορφές του. Καμιά έκπτωση στις σύγχρονες προσπάθειες επιβουλής της εθνικής μας ανεξαρτησίας και της επιβολής της νέας τάξης πραγμάτων που επιχειρείται. Οι λαοί όλου του κόσμου έζησαν τα αποτελέσματα του παγκοσμίου πολέμου και ξέρουν πολύ καλά πόσο πίσω οδήγησαν τον πολιτισμό και πόσο έπληξαν την ευημερία τους. Ο λαός μας έγινε μάρτυρας, την δεκαετία του 40, των ολέθριων αποτελεσμάτων της ιμπεριαλιστικής πολιτικής και πλήρωσε ακριβά το τίμημα της αντίστασής του. Αυτόν τον όλεθρο δεν πρέπει να τον ζήσει πάλι η ανθρωπότητα.

            Η σημερινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου σηματοδοτεί τα σύγχρονα μηνύματα που πρέπει να γίνουν κτήμα του λαού μας και αυτά να υπηρετήσει η ηγεσία του. Η σημερινή επέτειος είναι ευκαιρία για γενικό αναστοχασμό και αποφάσεις. Το αντιφασιστικό πνεύμα της 28ης του Οκτώβρη πρέπει να μετατραπεί σε σύγχρονο πνεύμα αντίστασης σε κάθε μορφή φασισμού, σε πνεύμα διεκδίκησης για τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα, σε αδιαπραγμάτευτη στάση για την εθνική μας ανεξαρτησία και περηφάνια. Στις ψευδεπίγραφες εθνικιστικές κρυπτοφασιστικές κορώνες, πρέπει ο κάθε Έλληνας να προβάλει τον πραγματικό πατριωτισμό της φυλής μας, που στις καλύτερες ιστορικές στιγμές του επεδείκνυε πνεύμα αλληλεγγύης σε όλους τους κατατρεγμένους, πνεύμα φιλίας και συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς και σταθερό αντιπολεμικό προσανατολισμό.

            Να γίνει η σημερινή μέρα επέτειος μνήμης ενάντια στο φασισμό. Οδηγός στη σκέψη μας για την τιμή που πρέπει στο παρελθόν, αλλά και τους αγώνες που οφείλουμε στο μέλλον, οι στίχοι του ποιητή μας Γιάννη Ρίτσου:

 

Ανοίγουν τα παράθυρα
κι όσοι μένουν χαιρετούν αυτούς που φεύγουν
και φεύγουν όλοι.
Γέμισαν οι πόλεις τύμπανα και σημαίες.
Ορθή η αυγή σημαιοστολίζει τα όνειρά μας
κι η Ελλάδα λάμπει μες στα φώτα των ονείρων μας .

…………………………

Νικούμε. Νικούμε.
Πάντα νικάει το δίκιο! Μια μέρα θα νικήσει ο άνθρωπος.
Μια μέρα η λευτεριά θα νικήσει τον πόλεμο.
Μια μέρα θα νικήσουμε για πάντα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας