Η νέα ελπιδοφόρα περίοδος της Σοσιαλδημοκρατίας έχει ήδη αρχίσει. Η πανηγυρική εκλογή του νέου Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, και η μαζική συμμετοχή των πολιτών σε αυτή τη διαδικασία άνοιξε το δρόμο για μια δυναμική ανάπτυξη του πολιτικού και κοινωνικού χώρου που έφερε την «άνοιξη» στη χώρα μας, που διαμόρφωσε την πιο ριζοσπαστική, την πιο προοδευτική περίοδο της μεταπολεμικής ιστορίας μας.
Το ελληνικό και το διεθνές περιβάλλον βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες γεωπολιτικές ανατροπές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η επιθετικότητα και η αναθεωρητικότητα της Ρωσίας και η διαμόρφωση αντιπαραθετικών στρατοπέδων με βάση αυτές τις εξελίξεις, η απαρχή της παγκόσμιας διατροφικής κρίσης, η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή κρίση, οι τεχνολογικές ανακατατάξεις (αυτοματοποίηση, νέες ψηφιακού περιεχομένου ανισότητες και κοινωνικά χάσματα κλπ), η ανεργία, η ακρίβεια και η Τουρκική μόνιμη απειλή είναι στοιχεία που καθορίζουν την πολιτική σκηνή στη χώρα μας.
Η κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ. απέτυχε. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε απαιτείται η διαμόρφωση νέων πολιτικών αντιλήψεων, που θα λαμβάνουν υπόψη τόσο τις διεθνείς ανακατατάξεις όσο και τις εμπειρίες της εγχώριας κρίσης και της πανδημίας αλλά και τις πολλαπλές προκλήσεις των καιρών μας.
Κατά τη γνώμη μου, αυτά είναι τα βασικά πεδία πολιτικής προτεραιότητας, που μπορούν να αποτελούν και κοινό τόπο για μια ορθολογική ανάλυση μέσα από την οποία έχουν νόημα και αξία οι πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις και ο κοινοβουλευτικός και κοινωνικός διάλογος.
1. Δυναμική ανάπτυξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ – Κινήματος Αλλαγής. Οι εκλογικές διαδικασίες της 8ης Μαΐου να δώσουν νέα πνοή στο εντυπωσιακό βήμα ανάπτυξης της Σοσιαλδημοκρατίας. Η μαζική και δημοκρατική συμμετοχή μας από μόνη της θα τροφοδοτήσει με θετικό τρόπο το επικείμενο Συνέδριό μας, στο οποίο θα διαμορφωθεί μια σύγχρονη προοδευτική πολιτική και ιδεολογική πρόταση.
2. Ισχυροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής. Αυτό δεν σημαίνει ταύτιση των αντιτιθέμενων πολιτικών αλλά διαμόρφωση κλίματος εθνικής και κοινωνικής συνεννόησης. Να ηττηθούν ιδεολογικά: η σκληρή ταξική πολιτική, το τοξικό και διχαστικό κλίμα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο λαϊκισμός, ο σκοταδισμός, ο ρατσισμός.
3. Ενίσχυση της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας και της πολιτικής ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παγκόσμια οικονομική και παραγωγική κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος αναδεικνύουν με τον πιο εμφαντικό τρόπο αυτές τις ευρωπαϊκές επιλογές.
4. Δημιουργία ενός πιο ανεξάρτητου παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας με προτεραιότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην αγροτική οικονομία και στην πράσινη ενέργεια.
5. Ανασύσταση του κοινωνικού κράτους. Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση, αντιμετώπιση και άμβλυνση των ανισοτήτων αποτελούν πεδία ανάπτυξης και προόδου.
6. Ψηφιακός μετασχηματισμός με δημοκρατικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο για μια κοινωνία προόδου, για μια καλύτερη οικονομία.
7. Συστηματική προαγωγή του σύγχρονου και του διαχρονικού πολιτισμού μας. Να συνεργήσουμε συλλογικά, θεσμικά και προσωπικά για την ανάπτυξη Μορφωτικού Κινήματος. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα Ορθολογισμού και Διαφωτισμού για μια Κοινωνία της Γνώσης.
8. Πρώτο κοινωνικό μέλημα η αντιμετώπιση της ανεργίας. Η επενδυτική προσπάθεια να γίνει με οδηγό τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και τις σύγχρονες απαιτήσεις. Η νέα γενιά έχει ανοίξει τον δρόμο της πίστης στην παιδεία και στην εκπαίδευση, που είναι πίστη αγώνα και αισιοδοξίας. Οι νέοι μας είναι …μπροστά από την οικονομία μας. Μισό εκατομμύριο νέοι επιστήμονες έχουν φύγει την τελευταία δεκαετία από τη χώρα μας! Η έκταση αυτού του «φαινομένου» είναι σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας μας παγκόσμιας κλίμακας!!
9. Καθοριστικός ο ρόλος της Σοσιαλδημοκρατίας στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής. Μια σοσιαλδημοκρατική, μεταρρυθμιστική ατζέντα αφορά το κόμμα μας. Γιατί, όπως έχει καταδειχτεί πολλαπλά στην ιστορία, είναι η μόνη πολιτική μήτρα που δίνει διέξοδο στην κρίση και ανοίγει ορίζοντες προοπτικής.
Στις δύσκολες στιγμές παίρνονται και οι μεγάλες αποφάσεις. Η πίστη μας ότι μπορούμε να αλλάξουμε το ήδη διαφαινόμενο ζοφερό μέλλον είναι βασικό στοιχείο για ουσιαστική επαναφορά της πολιτικής, για πολιτικό και κοινωνικό διάλογο με περιεχόμενο, για γόνιμη αντιπαράθεση ιδεών και ιδεολογιών.
Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου