Στόχος της διοργάνωσης ήταν η προώθηση των διμερών εμπορικών, οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Η συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας τόσο σε Κυβερνητικό όσο και σε Αυτόδιοικητικό επίπεδο Περιφερειών καθώς και των επιχειρηματικών φορέων των δύο χωρών, απασχόλησαν τις εργασίες των εκδηλώσεων. Παράλληλα η εξοικονόμηση πόρων, η κυκλική οικονομία, η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πρωτογενή παραγωγή, η ασφάλεια επισιτισμού, η ενέργεια και ο τουρισμός ήταν τα βασικά πεδία που αναπτύχθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των προσκεκλημένων.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, αναφέρθηκε στην απολιγνιτοποίηση, ως μια μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία προσκαλώντας, ενδιαφερόμενους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τους πόρους και τα ισχυρά κίνητρα που δίδονται από την Κυβέρνηση για επενδύσεις.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η Δυτική Μακεδονία είναι ο ελκυστικότερος επενδυτικός προορισμός αυτή την περίοδο σε όλη την Ευρώπη, ενώ η πρόταση που δόθηκε από τον Πρωθυπουργό στην απολιγνιτοποίηση τόνισε, πως θα βοηθήσει στην ομαλότερη μετάβαση όλης της Περιφέρειας».
Ο Περιφερειάρχης, ανέλυσε τις προτεραιότητες της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική περίοδο και εστίασε στο μείγμα των πλεονεκτημάτων που εντοπίζεται στην Περιφέρεια και αποτελούν πόλο έλξης επενδύσεων και επενδυτών να τα αξιοποιήσουν παραγωγικά. Ο τομέας της Ενέργειας, οι πράσινες τεχνολογίες και δη του υδρογόνου, ο τομέας της μεταποίησης, ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός και η εκπαίδευση ήταν μερικοί από τους τομείς και τα παραδείγματα που ο Περιφερειάρχης ανέλυσε , παρουσιάζοντας συγχρόνως και τα σχέδια για το νέο παραγωγικό μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας.
Μεταξύ των πολύ σημαντικών ζητημάτων που προέκυψαν από το 1st Greece-Cyprus Business Summit, διαφάνηκε η ταύτιση μεταξύ των δύο χωρών σε σημαντικά ζητήματα.
Η βιώσιμη διαχείριση, η προστασία και αξιοποίηση φυσικών πόρων, η διεκδίκηση Ευρωπαϊκών και άλλων χρηματοδοτήσεων, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, του τουρισμού και της τεχνολογίας, αποτέλεσαν πεδίο συζητήσεων και αναζήτηση συνεργασιών.
Επιπροσθέτως, συζητήθηκε η προοπτική δημιουργίας κοινών ομάδων εργασίας για την διεξαγωγή κοινών ερευνητικών έργων και άλλων δράσεων και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα εξωστρέφειας.
Το «1st Greece-Cyprus Business Summit» διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομικών και Τουρισμού των δύο χωρών, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), της Ελλάδας καθώς και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) της Κύπρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου