Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Αντιμετωπίζοντας με συνθέσεις και συγκλίσεις την πρόκληση της απολιγνιτοποίησης

του Λάζαρου Μαλούτα* 

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η διαχείριση των ζητημάτων της καθημερινότητάς μας είναι περίπλοκη και δυσχερής.

Η πανδημία του κορωνοϊού, τα συσσωρευμένα προβλήματα της τοπικής οικονομίας αλλά και ήσσονος σημασίας θέματα πρωταγωνιστούν βάζοντας, δυστυχώς σε δεύτερη μοίρα το μέγιστο ζήτημα σχετικά με το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας και της Κοζάνης, την απολιγνιτοποίηση.

Η απολιγνιτοποίηση και οι αλλαγές που αυτή θα επιφέρει σε όλο τον ενεργειακό άξονα είναι θεμελιακές.

Καλούμαστε μέσα σε λίγο χρόνο όχι μόνο να αλλάξουμε όλο το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής, αλλά και να προφυλάξουμε την περιοχή μας από μια ακόμη μεγαλύτερη πληθυσμιακή και οικονομική συρρίκνωση.

Καλούμαστε να διαφυλάξουμε τα ήδη κεκτημένα, όπως για παράδειγμα είναι η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης, που συνεπάγεται μεγάλα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους της περιοχής.

Καλούμαστε να ανατρέψουμε το κλίμα αδιαφορίας και εφησυχασμού, που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια.

Δυο πρόσφατες ειδήσεις επαναφέρουν το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης ταράζοντας τα νερά της τοπικής μακαριότητας.

Η πρώτη αφορά τις εντυπωσιακές επιδόσεις, που καταγράφουν οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, οι οποίες για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ρύπων ξεπέρασαν πριν δέκα ημέρες τα 50 ευρώ ανά τόνο. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές η τάση αύξησης των τιμών θα ενταθεί εξαιτίας και των αυστηρότερων κλιματικών στόχων για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030, αλλά και του νέου φιλόδοξου ευρωπαϊκού κλιματικού νόμου, που δρομολογείται από την Κομισιόν.

Η δεύτερη αφορά το προγραμματισμένο ήδη εδώ και χρόνια, κλείσιμο πριν από λίγες ημέρες του ΑΗΣ Καρδιάς (οι μονάδες III και IV) του μεγάλου εμβληματικού ατμοηλεκτρικού σταθμού, ισχύος 1200 MW, που η ανέγερσης του την δεκαετία του '70 σηματοδότησε την εδραίωση της ΔΕΗ και του λιγνίτη στο εγχώριο ηλεκτροπαραγωγικό σύστημα της χώρας και κατέστησε την περιοχή μας το ενεργειακό κέντρο της χώρας.

Δύο εξελίξεις, που επιμένουν να μας θυμίζουν, πως όσο και να κλείνουμε τα μάτια, η απολιγνιτοποίηση προχωρά με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς και οι διεθνείς και εθνικές εξελίξεις δεν μας περιμένουν.

Επιπλέον περνούν και ένα ηχηρότατο μήνυμα: περισσότερες ΑΠΕ.

Όλο και περισσότερη παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς η ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα θα γίνεται ολοένα και ακριβότερη. Ταυτόχρονα αποδεικνύουν την επιπολαιότητα και την αστειότητα των προσχηματικών αιτιάσεων εκείνων, που λένε όχι στις ΑΠΕ, εμμένοντας προσκολλημένοι σε ένα παρελθόν, που έχει ήδη πεθάνει. 

Οπωσδήποτε το μεγάλο ζητούμενο, είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο της περιοχής να μην διαμορφωθεί ερήμην μας.

Η δίκαιη και ομαλή μετάβαση είναι δικαίωμα της περιοχής μας και υποχρέωση της Πολιτείας.

Το ζήτημα της επάρκειας των οικονομικών πόρων, το ύψος τους, είναι θεμελιώδες. Παράλληλα η ικανότητα μας να απορροφήσουμε έγκαιρα τους διαθέσιμους πόρους και η αξιοποίησή τους σε στοχευμένες κατευθύνσεις έχουν βαρύνουσα σημασία, καθώς θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η πετυχημένη έκβαση του εγχειρήματος της δίκαιης και ομαλής μετάβασης είναι μια επίπονη διαδικασία. Η διεθνής εμπειρία στο πεδίο αυτό είναι και πλούσια και διδακτική.

Ο επερχόμενες αλλαγές θα φέρουν κραδασμούς και ανακατατάξεις. Απαιτούν τόσο αλλαγή νοοτροπίας όσο και συγκρούσεις με κατεστημένα συμφέροντα και παρελθοντικές συνήθειες.

Είναι απαραίτητο, να συνειδητοποιήσουμε, ότι η απολιγνιτοποίηση μας αφορά όλους ανεξαιρέτως. Η οικονομική και πληθυσμιακή εξέλιξη προσδιορίζει αξίες σε όλους τους τομείς.

Η συρρίκνωση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μαρασμό της περιοχής, με συνακόλουθα την απώλεια αξίας των περιουσιών των κατοίκων της, σε απαξίωση της επιχειρηματικότητας, σε ακόμη μεγαλύτερη ανεργία, σε σίγουρη φτώχεια.

Για τον λόγο αυτόν λοιπόν:

η συναίνεση,

η συνεργασία,

η σύνθεση διαφορετικών απόψεων,

η οικοδόμηση ενός ευρύτερου κοινωνικού μετώπου,

η κατανόηση των επερχόμενων αλλαγών και της αναγκαιότητάς τους,

η συστράτευση του πολιτικού προσωπικού όλων των κατηγοριών,

η συνειδητοποίηση ότι η ανάπτυξη και οι νέες θέσεις εργασίας θα προκύψουν πλέον από τις ιδιωτικές επενδύσεις, την ιδιωτική πρωτοβουλία,

αποτελούν ουσιώδεις όρους και προϋποθέσεις δίκαιης, ομαλής μετάβασης της περιοχής μας.

Τα παραπάνω είναι ευθύνη όλων μας.

Στην παρούσα συγκυρία δεν έχουν θέση προσωπικές στρατηγικές. Αντίθετα οι προσωπικές επιλογές και σχεδιασμοί θα πρέπει να υποχωρούν μπροστά στο συλλογικό καλό για το μέλλον του τόπου και των συμπολιτών μας.

Ας σχεδιάσουμε την προοπτική του τόπου μας με όρους του μέλλοντος, με χρονικό ορίζοντα τις επόμενες δεκαετίες, αφήνοντας πίσω μας τα βαρίδια του παρελθόντος.

 
 

*Ο Λάζαρος Μαλούτας είναι δήμαρχος Κοζάνης

 

ΠΗΓΗ: http://greenagenda.gr  

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Δημοτική αρχή Σερβίων έγκαιρα έκανε παρεμβάσεις για την μετά λιγνιτική περίοδο και με τις προσεγμένες προτάσεις της προς το Υπουργείο, θα δημιουργήσει μεγάλα οφέλη για την περιοχή μας. Το σημαντικότερο είναι ότι ο Δήμος Σερβίων θα χαρακτηριστεί "ενεργειακά" πλητομενος και θαρθουν σημαντικοί οικονομικοί πόροι από την δίκαιη μετάβαση στην μετά λιγνιτική περίοδο.

Ανώνυμος είπε...

Όσοι ασχολούνται με τον δήμο μας και γνωρίζουν καλά τα θέματα της απολιγνιτοποίησης, ξέρουν ότι ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή καμιά σοβαρή πρόταση δεν έκανε για την μεταλιγντική περίοδο.
Κατ' αρχήν ο δήμαρχος φρόντισε να μην υπάρξει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα αυτό με προτάσεις για εντάξεις έργων στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
Η πρόταση της δημοτικής αρχής είχε σαν κορμό την πρόταση της παράταξης του Κωνσταντόπουλου και στην συνέχεια πρόσθεσαν άλλα δέκα περίπου έργα.
Έτσι κάθε παράταξη υπέβαλε τις δικές της προτάσεις. Αλλαλούμ δηλαδή.
Ποιός υπουργός θα πάρει στα σοβαρά τον δήμο που δεν έχει πρόταση από το δημοτικό συμβούλιο;

Ανώνυμος είπε...

Η Δημοτική αρχή, για να γίνει κατανοητό, έχει υποβάλει επίσημα, τις προτάσεις της, για την μετά λιγνιτική περίοδο. Όσοι αμφισβητούν αυτό, ζουν σε άλλο κόσμο. Ήδη εγκυρότητα και το επιστημονικό κύρος, των προτάσεων της δημοτικής αρχής είναι τέτοια, που γίνονται αποδεκτές από το Υπουργείο...

Ανώνυμος είπε...

για πες μας κι ένα αναπτυξιακό έργο της δημοτικής αρχής

Ανώνυμος είπε...

Πως δεν έκανε προτάσεις, μην λέμε ότι θέλουμε μόνο και μόνο να πλήξουμε την δημοτική αρχή. Πρότεινε ΧΥΤΑ στο Ζιδάνι.

Ανώνυμος είπε...

Δίνετε σημασία στον 10:38 που γράφει πράγματα που δεν υπάρχουν λόγω εθιμικού δικαίου και επειδή διακόπηκε απότομα η καριέρα του σαν δεκαρι; Ποιες προτάσεις; Ούτε ο ειδικός σύμβουλος απολιγνιτοποιησης δεν ασχολειτε

Ανώνυμος είπε...

Γιατί. Αν δεν κάνει αποδεκτή την αναπτυξιακή πρόταση της δημοτικής αρχής του φβ το υπουργείο ποια θα κάνει; την σοβαρή την μελέτη; Όχι! Τις φωτογραφίες και τους κομπασμους του φβ θα δεχθεί. Τι το περάσατε το υπουργείο;

Ανώνυμος είπε...

Η δημοτική αρχή δεν είχε καμιά πρόταση. Αντιγραφή έκανε με πασπαρτού προσθέσεις κάποιων έργων.

Το Προφίλ μας