Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Ο Γ. Μαργαρίτης, Περιφερειακός Σύμβουλος για τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑΜ στην περιοχή των πρώην ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι

Του Γιώργου Μαργαρίτη

Με αφορμή συζητήσεων για τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑΜ στην περιοχή των πρώην ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι, θα ήθελα να αναφερθώ στις προηγούμενες εξελίξεις σχετικά με αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της αυτοδιοικητικής μου πορείας.

Επί Νομαρχίας Ανδρεάδη (2005) υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα για την ταφή επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων στα πρώην ΜΑΒΕ. Με κινητοποιήσεις του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση  κ. Παπαφιλίππου και εμού τότε Νομαρχιακού Συμβούλου (τότε μάθαμε τι εστί κλοφέν) δεν πέρασε αυτό το πρόγραμμα.

Συνάμα η ΔΙΑΔΥΜΑ αγόρασε 800 στρ. από την ΔΕΗ για να κατασκευάσει χώρο με το πρόγραμμα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων. Έθεσε όρο για την ταφή απορριμμάτων στα ορυχεία 15.000 τόνους αμίαντο. Δεν προχώρησε αυτό γιατί δεν αδειοδοτήθηκε εξαιτίας τη μη συναίνεσης των Δήμων Εορδαίας και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Θάφτηκαν όμως σε ειδικά σημεία (οχτώ) με χωρητικότητα 100.000 τόννους  έκαστο μόνο 25.000 τόνους αμίαντο της ΔΕΗ.

Επί Νομαρχίας κ. Δακή προχώρησαν προγράμματα LIFE και ΕΠΠΕΡΑ συνόλου 37 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ορυχείων και αυτό συνέβη αφού πρώτα έγινε κρούση στην ΕΤΒΑ σαν ιδιοκτήτης των 4144 στρ.,  η οποία αρνήθηκε. Τότε μεταξύ Νομαρχίας Κοζάνης και ΕΤΒΑ, η οποία ανήκει στην τράπεζα Πειραιώς και στο ΥΠΕΧΩΔΕ, επί προεδρίας κ. Γιαννόπουλου, τέως νομάρχη Αρκαδίας, πουλήθηκε η έκταση των πρώην ΜΑΒΕ αντί ενός ευρώ στην Ν.Α. Κοζάνης, με συμβόλαιο που υπεγράφη στο συμβολαιογραφείο του κ. Λαζαρίδη Αναστασίου στα Σέρβια (2008). Στα προγράμματα που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΠΠΕΡΑ  προβλεπόταν να ταφούν 25.000 τόνοι αμίαντο στην χαβούζα μόνο από τα SILO – εργοστάσιο και αποθήκες οι οποίες ήταν γεμάτες από απούλητο αμίαντο. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης που έγινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ήρθαν από τη Ν. Κορέα επιστήμονες για να ενημερωθούν για το πρόγραμμα).  Έτσι θάφτηκαν με ειδικές προδιαγραφές 15.000 τόνοι αμίαντο υπολείποντας 10.000 τόνοι για θάψιμο. (Διίστανται οι απόψεις για πως θα θαφτεί το εργοστάσιο ή θα γκρεμιζόταν και θα σκεπαζόταν με φυτική γη σχηματίζοντας λόφο ή θα θαβόταν μέσα στην χαβούζα  συμπληρώνοντας τους υπόλοιπους 10.000 τόνους που έλεγε το πρόγραμμα). Να σημειώσω ότι δεν θα εγκρίνονταν τα προγράμματα αποκατάστασης αν δεν θάβονταν ο υπάρχων αμίαντος των ΜΑΒΕ στη χαβούζα διότι το κόστος ταφής ήταν μεγάλο. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των προγραμμάτων υπήρξε τεχνικός σύμβουλος και επιβλέπων της διαδικασίας, το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος, και όλες οι διαδικασίες έγιναν με ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα.  Επί Ν.Α. Κοζάνης κ. Δακή στάλθηκε στην Γερμανία με 400- 500 ευρώ ο τόνος αμιάντου του νομού Κοζάνης. Το ίδιο έγινε το 2012 για τον πρώην οικισμό της ΔΕΗ στη λίμνη Πολυφύτου πλησίον των Ιμέρων, δίπλα από το σημείο που είναι ο αγωγός ύδρευσης Θες/νίκης.

Επί Περιφερειακής Αρχής κ. Καρυπίδη, έρχεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 18-11-2016 Κοινή Υπουργική Απόφαση και έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων ΣΜΠΕ του Σχεδίου Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που προβλέπει τη χρήση των ΜΑΒΕ για την διάθεση των αποβλήτων αμιάντου.

Μετά από σύσκεψη της αντιπολίτευσης δεχθήκαμε (απόφαση 286/16) να ταφεί αμίαντος μόνο  από την Περιφέρειά μας, εκτός του αμιάντου της ΔΕΗ, διότι σκεπτόμενοι ότι υπάρχει άδεια για άλλους 10.000 τόνους υπόλοιπο, και βλέποντας ότι η συμπολίτευση είχε πλειοψηφία και θα περνούσε άλλη μια πιο οδυνηρή πρόταση.

Ως εκ τούτου δεχόμαστε μόνο την αποκατάσταση του εργοστασίου με έναν από τους δύο τρόπους που αναφέραμε παραπάνω. Το ΠΕΣΔΑ που εγκρίθηκε το 2016 ολοκληρώνεται το 2021 και για να έρθει νέο ΠΕΣΔΑ πρέπει να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Να υπενθυμίσω, το πλέον σημαντικό, ότι η έκταση είναι ιδιοκτησία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και μόνο με απόφαση του Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να περάσει κάποια άλλη πρόταση. 

 

                                                                     Μαργαρίτης Γεώργιος

                                                                 Περιφερειακός Σύμβουλος

                                                                       Δυτικής Μακεδονίας

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επειδή έγινε πολύ συζήτηση, η Δημοτική αρχή είναι ξεκάθαρη, όχι στο ΧΥΤΑΜ. Κρυστάλλινη άποψη και όχι να βγαίνει ο κάθε αεριτζης και να παραποιει την αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Η μόνη ξεκάθαρη τοποθέτηση ήταν σύσσωμη της αντιπολιτευσης: ΞΕΡΟ ΟΧΙ. Η πρόταση του Ελευθερίου ήταν όχι με 5 προϋποθέσεις η πρώτη εκ των οποίων ήταν να παραχωρηθούν τα μαβε στον δήμο, να γίνουν μελέτες κλπ. Επίσης το θέμα ξεκίνησε με πρόταση του δημάρχου στην κεδε, την φράση στον Άδωνι "να γυρίσει ο αμίαντος εκεί που γεννήθηκε", το "δεν μπορεί να λέμε όχι σε κάθε επένδυση", την απαξίωση του κ. Παπαγεωργίου δημοσίως στο ΔΣ αλλά και άλλων επιστημόνων με μυνήματα και τηλεφωνηματα, την επίθεση στους αντιχυταμ(!!!) κλπ . Στους αντιχυταμ γιατί επιτέθηκε η συμπολιτευση θα μας πει κάποιος;
Τώρα άρχοντα 11:50 περιμένουμε ποιος είναι αεριτζης και παραποιεί την αληθεια

Ανώνυμος είπε...

Τόσο ξεκάθαρη που έλεγε ο δήμαρχος στο West ότι είναι υπέρ του ΧΥΤΑ. Τόσο ξεκάθαρη που στην ΠΕΔ η μόνη πρόταση που κατέθεσε ήταν για δημιουργία ΧΥΤΑ στο Ζιδανι. Τόσο ξεκάθαρη που έκαναν επίθεση στον Βαβλιαρα επειδή είναι κατά του ΧΥΤΑ. Τόσο ξεκάθαρα Κατά ήταν λοιπόν. Στην εποχή της τεχνολογίας που όλα αυτά υπάρχουν σε βίντεο κάποιοι νομίζουν ότι αυτό που λένε είναι η αλήθεια και όχι αυτό που βλέπουν τα μάτια μας. Τόσο ξεκάθαρα ψεύτες λοιπόν

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας. 13.29 όταν απευθύνεστε προς ημάς, θα ομιλείτε εις τον Πληθυντικό. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πάγια θέση της δημοτικής αρχής μας, είναι η αντίθεση μας σε ότι βαραίνει το περιβάλλον και αυτό υποδηλώνει την εναντίωση μας, στην δημιουργία ΧΥΤΑΜ. Απλά είναι τα πράγματα. Διαβάστε και λίγο την ιστορία του τόπου μας...

Ανώνυμος είπε...

Το είδαμε στο δημοτικό συμβούλιο. Αφού ο δήμαρχος ήξερε ότι θα φάει ένα μεγαλειώδες όχι από την συντριπτική πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου είπε ένα μεσοβέζικο όχι με 5 προϋποθέσεις, που ήταν αστείο να τις συζητήσουμε. Πήρε λοιπόν ένα ξερό όχι χωρίς προϋποθέσεις από το δημοτικό συμβούλιο και η πρότασή του πήρε μόνο τις ψήφους των συμβούλων της παράταξής του.
Κατάλαβες παπαγαλάκι πώς έγιναν τα πράγματα; Και μην προσπαθείτε να διαστρεβλώσετε την πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

Όπως διατάξετε κε 20:13. Από δω και στο εξής όταν θα απευθυνόμαστε προς υμάς θα σας ομιλούμε στον πληθυντικό.
Μόνο που η θέση του δημάρχου δεν είναι αυτή που λες εσύ αλλά είναι γνωστό ότι εδώ και ένα χρόνο προσπαθούσε με νύχια και δόντια να το περάσει παντού, χωρίς την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου. Αυτά δεν τα λέω εγώ αλλά τα είπε ο Κωνσταντόπουλος στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα αυτό.
Ο καθένας μπορεί να δει την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο youtube και να διαπιστώσει την αλήθεια των όσων γράφουμε.

Ανώνυμος είπε...

κι εσείς όταν ομιλείτε θα λέτε αλήθειες. Στο WEST γιατί είπε ο δήμαρχος είμαι υπερ του ΧΥΤΑ; Και γιατί στην ΠΕΔ στην πρόταση του λέει ότι είναι ανάγκη να γίνει ΧΥΤΑ στο Ζιδάνι; Και γιατί ο πρόεδρος έκανε επίθεση στο ΑΝΤΙ-ΧΥΤΑΜ λέγοντας ότι τον κυνηγάνε ενώ αυτοί κατηγορούν αυτούς που είναι ΥΠΕΡ; Σαν πολλά γιατί μαζεύτηκαν και δεν σας βλέπω (πληθυντικός ) να μπορείτε να απαντήσετε.

Ανώνυμος είπε...


Κόκκινη κάρτα από το ΥΠΕΝ στην Kiefer για 12MW σε 4 έργα στα Μετέωρα, πράσινο φως για τα 100MW σε 196 κομμάτια της Μεσιανής;

16:33μμ, Παρασκευή 14/05/2021 | ρεπορτάζ

Τέσσερα έργα της Ηigh Voltage Energy με διαχειριστή τον Χρήστο Πετρόχειλο της Kiefer σταματούν μετά από απόφαση του ΥΠΕΝ. Πρόκειται για αιολικά πάρκα στην περιοχή Ασπροποτάμου του Δήμου Μετεώρων ισχύος 3 MW το καθένα, συνολικά 12 MW που θεωρήθηκαν ως κατάτμηση ενός ενιαίου έργου σε τέσσερα επιμέρους.

Το έργο «Μάνα Νερού» της Μεσιανής είναι συνολικά 100MW και έχει επιμεριστεί σε 196 έργα κάτω των 500KW χωρίς να λείπουν και κάποια <1ΜW. Πρόκειται επίσης για έργο της Kiefer με δεκάδες Μ.Ι.Κ.Ε. να ανήκουν στον κ. Πετρόχειλο και άλλες σε τρίτους. Στο ερώτημα της αρμόδιας υπηρεσίας αναφορικά με τη νομιμότητα έκδοσης ΠΠΔ για την εγκατάσταση Φ/Β σταθμών που στο σύνολό τους υπερβαίνουν το όριο κατάταξης στην Β’ κατηγορία, σε όμορα γήπεδα, δεν δόθηκε ποτέ απάντηση. Τα 10ΜW είναι το όριο για να θεωρηθεί ένα έργο κατηγορίας Β.

Στην περίπτωση του «Μάνα Νερού» από τα 10MW φτάσαμε στα 100ΜW και το έργο από την Α2 υποβαθμίζεται σε χαμηλότερη κατηγορία. Το ΥΠΕΝ ακολούθησε προηγούμενες αποφάσεις του ΣΤΕ και σταμάτησε κάποια έργα. Αυτό όμως στο «Μάνα Νερού» συνεχίζεται με το δάσος μακεδονικής δρυός να απειλείται.

Ίδιος δικαιούχος, χρονική σύμπτωση στην έκδοση των πράξεων, ίδιος μελετητής, χρονική σύμπτωση στην εκπόνηση και υποβολή των μελετών είναι μερικά από τα στοιχεία που το ΥΠΕΝ αναφέρει ως ενδεικτικά ενός ενιαίου έργου που σπάει σε κομμάτια. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην θέση «Μάνα Νερού» που ακολουθείται η μέθοδος «μπακλαβά».

Αφού όμως δεν υπάρχει πρόθεση ούτε για ανάκληση της επιτροπής δασολογίου 20/2020 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας ούτε το ΥΠΕΝ αντιμετωπίζει με τα ίδια μέτρα και σταθμά όλα τα έργα ΑΠΕ, υπάρχει ακόμα η δυνατότητα προσφυγής στο ΣΤΕ.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Ανώνυμος είπε...

Μερικοί δεν αντιλαμβάνομαι τις σαφείς θέσεις της δημοτικής αρχής, που είναι Όχι στο ΧΥΤΑΜ και σκαλιζουν ασκοπως, τι φέρεται να είπε ο δήμαρχος στο παρελθόν και βεβαίως τίποτε δεν εννοούσε από αυτά που... ανοητως γράφονται από διάφορους... Ορνιθοσκαλιστες!!! Η Δημοτική αρχή έχει θέσεις σε όλα τα ζητήματα, δημοκρατικές, που προάγουν την ευημερία των Σερβίων...

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει το έβγαλες το μεροκάματό σου 12:02.
Θα μας τρελάνετε κιόλας. Λες και δεν ζούμε σε αυτόν τον τόπο και δεν παρακολουθούμε τι γίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Αρχοντική απάντηση. μένει να μάθουμε ΕΠΙΣΗΜΩΣ ποιος πρότεινε τι στον Άδωνι και με ποια εξουσιοδότηση από το Δημοτικό ΣΥμβούλιο, ποιος πρότεινε χυταμ αμιάντου στο Ζιδάνι στην ΠΕΔ και με ποια εξουσιοδότηση από το ΔΣ, γιατί πήγε στο "Παντελίδης" ενώ ΟΛΟΙ οι δήμαρχοι πλην του Βοίου ήταν έξω έχοντας αποφασίσει μποικοτάζ και για ποιο λόγο επιτέθηκε η δημοτική αρχή στους αντιχυταμ !

Ανώνυμος είπε...

Ο Μαργαρίτης είναι δεξιός ανήκει στην παράταξη κασαπιδη και είπε ευθέως την γνη του το έντιμο ΟΧΙ. Ούτε προϋποθέσεις ούτε όρους ούτε ανταποδοτικά. Ο δικός μας Μακρυγιάννης ο Μενέλαος ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ; Ναι αυτός που στήριξε τον Ελευθερίου!
Και κάτι ακόμα. Συγκρίνετε την τοποθέτηση του Μακρυγιάννη με το ηξεις-αφιξεις όχι στον χυταμ του ΣΥΡΙΖΑ. ...... Έχει τοποθετεί με καθαρό ΟΧΙ επίσης το κιναλ και η παράταξη του στην περιφέρεια και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το κκε

Ανώνυμος είπε...

Αν αυτά που έκανε η δημοτική αρχή είναι σαφές όχι στο ΧΥΤΑ, τότε μιλάμε για την δημοτική αρχή ενός δήμου της Βενεζουέλας και όχι των Σερβίων. Βέβαια επειδή η απάντηση έχει κάτι το Αρχοντικό δεν θα φέρουμε αντιρρήσεις. Στους Άρχοντες λέμε πάντα ναι

Το Προφίλ μας