Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

"Τα Σέρβια μέσα από τον τύπο": Νέα ομάδα στο FB για την ιστορία των Σερβίων από τον Νίκο Χατζηδημητράκο


Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι. Ίσως σε κάποιους από σας να είναι γνωστό το πάθος μου για την ιστορία και την έρευνα αρχειακών υλικών. Ένα κομμάτι από αυτό το πάθος είναι και η ιστορία της πόλης που με γέννησε. Εδώ και χρόνια, μέσα από συνολικές έρευνες που κάνω, δημιουργώ ένα αρχείο τύπου πανελλαδικού ενδιαφέροντος που, εκτός από τις δημόσιες αναρτήσεις βιβλιοθηκών και αρχειακών οργανισμών, συμπληρώνεται και από ιδιωτικές συλλογές κ.λπ. Φυσικά, το τεράστιο αυτό αρχείο έχει ενδιαφέρον για εκείνους που τρέφουν ανάλογο πάθος για την ιστορική έρευνα. Μέσα, όμως, στις δικές μου έρευνες (πολλές από τις οποίες μπορεί να είναι τελείως αδιάφορες για σας), και τις συνεχείς αποδελτιώσεις για διάφορες θεματικές, υπάρχει ένα κομμάτι που σίγουρα ενδιαφέρει αυτούς που αγαπάνε την ιστορία των Σερβίων. Αυτό το κομμάτι της αποδελτίωσης τύπου αφορά κυρίως την νεώτερη ιστορία των Σερβίων, αλλά σε μερικές περιπτώσεις τα δημοσιεύματα πηγαίνουν και πιο μακριά: στην βυζαντινή και οθωμανική περίοδο.
Αποφάσισα, λοιπόν, να δώσω κομμάτι κομμάτι το υλικό αυτό, σε όλους εσάς που θα εκδηλώσετε το ενδιαφέρον να γίνετε κοινωνοί αυτών των πληροφοριών που παρέχει ο τύπος για τα Σέρβια. Φυσικά, η έρευνα δε σταματάει ποτέ και, παρά το τεράστιο υλικό χιλιάδων δημοσιεύσεων που έχω συλλέξει, κάθε προσφορά από οποιονδήποτε είναι ευπρόσδεκτη. Να ξεκαθαρίσουμε, φυσικά, ότι όλες αυτές οι πληροφορίες που θα βλέπετε από παλιές εφημερίδες και περιοδικό τύπο, όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για ιστορική καταγραφή, βρίσκονται κάτω από επιστημονικό έλεγχο και διασταύρωση. Ελπίζω σε κάποιους από σας να κινήσω το ενδιαφέρον για την ιστορία του τόπου μας και σε κάποιους να δώσω την ευκαιρία έστω να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους με τα αναγνώσματα που θα δημοσιεύω. Σχόλια για τα δημοσιεύματα, ερωτήσεις ή ακόμα και συζητήσεις μεταξύ μας/σας είναι ευπρόσδεκτα με το ρητό όρο να μη γίνονται αφορμή για υβρεολόγιο και άσκοπες αντιπαραθέσεις κάθε είδους. Ευχαριστώ εκ των προτέρων τον καθένα που θα γίνει κοινωνός αυτής της προσπάθειας.
Για όποιον ενδιαφέρεται και δε του έστειλα πρόσκληση (είτε από λάθος, είτε γιατί δεν είμαστε συνδεδεμένοι στο Facebook, μπορεί να ακολουθήσει τον παρακάτω σύνδεσμο κι να περιηγηθεί στις δημοσιεύσεις ή να κάνει αίτημα να γίνει μέλος της ομάδας.
Χατζηδημητράκος Νίκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας