Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης με αφορμή το θάνατο πριν λίγες μέρες εργαζόμενου σε κατάστημα σούπερ μάρκετ του Πειραιά

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ  ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ

 Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης  εκφράζει τα πιο θερμά

του συλλυπητήρια για το θάνατο συναδέλφου πριν λίγες μέρες, ο οποίος εργαζόταν σε κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στον Πειραιά από επιπλοκές του κορονοϊού.

Ο άδικος θάνατος του εργαζόμενου, που έσβησε αβοήθητος στο σπίτι του, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο τα μέτρα προστασίας που ζητούν οι υγειονομικοί, δεκάδες φορείς και σωματεία, όπως και  το σωματείο μας, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Είναι εξοργιστικό το γεγονός πως αν και οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ είναι πλήρως εκτεθειμένοι στην πανδημία, δεν παίρνονται από την εργοδοσία και το κράτος τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μας. Η κατάσταση διαφέρει από κατάστημα σε κατάστημα πράγμα που αποδεικνύει ότι για τη κάθε αλυσίδα η προστασία των εργαζομένων αφήνεται στην καλή διάθεση του κάθε διευθυντή καταστήματος αλλά και στην ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου. Αντιθέτως  οι τζίροι δις ευρώ που έχουν κάνει όλες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ τη περίοδο της πανδημίας είναι κεντρικός τους στόχος.

Είναι εξοργιστικό το ότι ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας δεν έχει γίνει ούτε βήμα για να ενισχυθούν τα νοσοκομεία με προσωπικό και ΜΕΘ, ώστε να μην μένουν άνθρωποι αβοήθητοι σπίτι τους, προσπαθώντας να «αυτοθεραπευτούν».

Είναι εξοργιστικό πως συνεχίζουν να μην υπάρχουν στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ γιατροί εργασίας σε σταθερή βάση, και ιδιαίτερα στα μεγάλα καταστήματα που συγκεντρώνουν δεκάδες  εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες κόσμου κάθε μέρα. Να αποκρύπτονται κρούσματα, να μην γίνεται ουσιαστική ιχνηλάτηση για να συνεχίσει να λειτουργεί το κατάστημα με κάθε κόστος. Ταυτόχρονα υπηρεσίες ελέγχου της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς υπολειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό.

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία ο θάνατος του συναδέλφου μας. Δεκάδες άλλοι εργαζόμενοι σε όλες τις αλυσίδες έχουν ήδη νοσήσει, κάποιοι από αυτούς μπορεί και να πέρασαν βδομάδες στις ΜΕΘ και απλά στάθηκαν πιο τυχεροί.

Αλλά το 2021 δεν μπορούμε να ελπίζουμε για ζητήματα υγείας στην τύχη μας. Δεν γίνεται να δεχτούμε η προστασία μας από την πανδημία να μπαίνει στη ζυγαριά κόστους- οφέλους, να μετριέται με βάση τα κέρδη και τους τζίρους.

 

Ακόμα πιο αποφασιστικά, σαν μια γροθιά μέσα από το σωματείο μας, να απαιτήσουμε εδώ και τώρα:

 

·         Μαζικά, επαναλαμβανόμενα κάθε εβδομάδα, τεστ για όλους τους εργαζόμενους στις εμπορικές αλυσίδες

·         Τακτική γενική απολύμανση των καταστημάτων από εξειδικευμένο προσωπικό

·         Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος και επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, είναι ήδη πολύ αργά

 

Δεν θα δεχτούμε άλλα θύματα για τα κέρδη σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας