Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Πανηγύρισε το Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσι του Αγίου Βαραδάτου Κουβουκλίων, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. – Με την τήρηση των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Πανηγύρισε (22-2-2021) το Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσι του Αγίου Βαραδάτου Κουβουκλίων (στα όρια της Α.Π.Β.) της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. Τηρήθηκαν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης του αόρατου και φονικού ιού, που ταλαιπωρεί, με την πρωτοφανή στον καιρό μας παγκόσμια εξάπλωση και τις μεταλλάξεις του, όλη την κτίση.

 

Ανήμερα της μνήμης του Οσίου Βαραδάτου του εξ Αντιοχείας, του Κουβουκλιώτη, (Δευτέρα, 22 Φεβρ. 2021) τη Θεία Λειτουργία στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσι τέλεσε ο π. Λάζαρος Βασδέκης, εφημέριος Λευκάρων. Έψαλε ο Αχιλλέας Καγιόγλου.   

 

Το Μητροπολιτικό Παρεκκλήσι του Αγίου Βαραδάτου βρίσκεται δίπλα από τη λίμνη του Αλιάκμονα-Πολυφύτου, κάτω από τη Νεράιδα, απέναντι από τον Ναυτικό Όμιλο Κοζάνης (ΝΟΚ). Είναι ένα μικρό, όμορφο, περιποιημένο, γλυκό, ανάμεσα στα πλέον των 100, το ίδιο φροντισμένων από την πίστη, το σεβασμό και την αγάπη του λαού μας Εξωκλησιών, της παραλίμνιας λεκάνης του Αλιάκμονα-Πολυφύτου, πεδινής και ορεινής των Πιερίων και των Καμβουνίων ζώνης, από τα οποία αναπέμπεται χωρίς διακοπή η εκ βαθέων προσευχή, ως κραυγή αναζήτησης και συνάντησής του με το Χριστό, του λαού μας: ‘’Κύριε εκέκραξα προς Σε… Εισάκουσόν μου, Κύριε’’.

 

Ο Μητροπολιτικός Άγιος Βαραδάτος αποτελεί, τρόπον τινά, το Κέντρο (ο όρος αυτός, θεωρώ ότι είναι δόκιμος εκκλησιαστικά) των ιερών Εξωκλησιών της λεκάνης Αλιάκμονα-Πολυφύτου.

 

Από τα νερά της λίμνης αρδεύονται τα χωράφια μας. Από την λειτουργική παρουσία των Ιερών Εξωκλησιών στην ύπαιθρο χώρα αρδεύεται, Αγίω Πνεύματι, μυστικά και εντελώς πραγματικά ολόκληρη η κτίση, που έτσι ζωογονείται, όπως ψάλλει η Εκκλησία. ‘’Αγίω Πνεύματι, αναβλύζει τα της χάριτος ρείθρα, αρδεύοντα, άπασαν την κτίσιν προς ζωογονίαν’’.  (Α’ Αντίφωνον του δ’ ήχου).

 

Μέσα στα ταπεινά Εξωκλήσια μας, καθώς ανάβουμε το κερί μας νιώθουμε το Θεό δίπλα μας, να μας αναζητά και ταυτόχρονα να μας προσκαλεί στη, σωτήρια για μας, συνάντησή Του: ‘’Ο εις τον κόσμον ελθών διά το σώσαι, βροτούς αμαρτάνοντας, και προς μετάνοιαν, καλέσαι τούτους ως εύσπλαχνος, καμέ Οικτίρμον, τον υπέρ πάντας σε παροργίσαντα, οικτείρησον σώσον με, δι’ αγαθότητα, και προς οδόν με οδήγησον, της μετανοίας, και λογισμόν μοι δος κατανύξεως, κατασκευάσας την καρδίαν μου, ταπεινήν και απλήν απερίεργον, και πραείαν Σωτήρ μου, τη ση χάριτι ως εύσπλαχνος’’ (Παρακλητική, ήχος δ’, Στιχηρό Προσόμοιο, Δευτέρα Εσπέρας).

 

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή (Μιχάλης Θωμίδης, Νικόλαος Τσιμπραηλίδης, Νικόλαος Βουτσίδης, Ανδρομάχη Καραπακλίδου) φρόντισε τα της ιεράς πανηγύρεως.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος – 23-2-2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας