Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Στέφανος Πράσσος: Σε “άλλο γήπεδο πετάει τη μπάλα” ο Περιφερειάρχης

Ενημέρωση από τη συνεδρίαση του Π.Σ.Δ.Μ με θέμα: «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Δυτική Μακεδονία»

 

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας όπου το θέμα ήταν το «χωροταξικό», μπήκε από τον Περιφερειάρχη προ ημερησίας διάταξης για συζήτηση το θέμα της επιχορήγησης «των Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία». Από την πλευρά μας συμφωνήσαμε (όπως και όλες οι παρατάξεις) να γίνει αυτή η συζήτηση αλλά να ακολουθήσει ειδική συνεδρίαση του Π.Σ με μοναδικό αυτό το θέμα όπως το ζήτησαν και οι φορείς των επαγγελματιών.

Κατά τη διάρκεια της εισήγησης του θέματος από τον Περιφερειάρχη, όπου περιμέναμε κι εμείς και όλοι οι επαγγελματίες που αδικήθηκαν κατάφωρα, μια στοιχειώδη αυτοκριτική από μέρους του, διαψευστήκαμε. Όχι μόνο αυτό δεν έγινε αλλά ο κύριος Κασαπίδης επιχείρησε να ρίξει αλλού το κύριος βάρος της συζήτησης επιχειρώντας έναν αποτυχημένο αντιπερισπασμό.

 Συγκεκριμένα έβαλε το ζήτημα της μαύρης, αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας απευθυνόμενος μάλιστα ονομαστικά στους επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και σε περιφερειακούς συμβούλους «να πάρουν θέση για να παταχθούν αυτά τα φαινόμενα και να στηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα»….. Προφανώς θέλησε να περάσει στην αντεπίθεση εννοώντας πως “αυτοί οι καταστηματάρχες που αδικήθηκαν και διαμαρτύρονται δεν τηρούν τις μισθολογικές, εργασιακές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους.

Σε ότι μας αφορά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι υπάρχει και στην Περιοχή μας αδήλωτη, ανασφάλιστη ακόμα και απλήρωτη εργασία και ότι πάρα πολλοί εργοδότες περιμένουν να πάρουν πίσω το δώρο που πριν λίγο είχαν καταθέσει στον εργαζόμενο… Υπάρχουν και μάλιστα σε τεράστια ποσοστά, ειδικά στην Περιοχή μας. Αυτό το πρόβλημα όμως εμείς δεν το ανακαλύψαμε τώρα αλλά δεκαετίες ολόκληρες και παλεύουμε γι την εξάλειψή του πρώτα απ’ όλα στους εργασιακούς χώρους, με καταγγελίες στις Επιθεωρήσεις αλλά και  στα δικαστήρια υπερασπίζοντας τους εργαζόμενους.

Αντίθετα ο κύριος Περιφερειάρχης, το ανακάλυψε τώρα και όχι γιατί πραγματικά νοιάζεται για την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων αλλά για να «θολώσει τα νερά» ώστε να ξεφύγει από τη «λαϊκή οργή» σχετικά με τη «λίστα» των επιδοτήσεων, που δικαιολογημένα, δε λέει να κοπάσει.  Άλλωστε ο ίδιος στηρίχτηκε από τη Νέα Δημοκρατία την οποία υπηρέτηση 16 χρόνια ως Βουλευτής και η οποία ως Κυβέρνηση αλλά και ως αντιπολίτευση «χαντάκωσε» την εργατική τάξη στηρίζοντας με νύχια και με δόντια την εργοδοσία και το Κεφάλαιο.

Τα γενικότερα συμπεράσματα της χθεσινής συζήτησης είναι:

1.      Όπως προέκυψε από τη συζήτηση και τις διευκρινήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν πραγματικά από τον Covid-19 στη Δυτική Μακεδονία, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κυβέρνηση, και την Περιφερειακή Αρχή, απλά δεν υπάρχουν!!!   Και πως να υπάρχουν όταν οι προαναφερόμενοι θεσμοί θεωρούν μικρές επιχειρήσεις αυτές που έχουν μέχρι 50 εργαζόμενους και ετήσιο τζίρο 8 εκ. Ευρώ και πολύ μικρές αυτές που έχουν μέχρι 10 εργαζόμενους και ετήσιο τζίρο μέχρι 3 εκ. Ευρώ! Πως λοιπόν να πάρουν σειρά για να επιδοτηθούν επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι ή επιχειρήσεις με ελάχιστο προσωπικό που μετρούν, στην καλύτερη περίπτωση, κάποιες δεκάδες χιλιάρικα ετήσιο τζίρο;

2.       Δεν εξετάστηκε καθόλου και ούτε προβλεπόταν, αν όντως οι επιχορηγούμενες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από τα μέτρα λόγω πανδημίας ή από άλλα αίτια. Έτσι επιχορηγήθηκαν επιχειρήσεις που δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου από τα προαναφερθέντα μέτρα αλλά έπαθαν τεράστιες ζημιές από τη λεγόμενη απολιγνιτοποίηση, από την τεράστια κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας που συνεχίζεται εδώ και μια δεκαετία και γενικότερα την οικονομική κρίση ή κρίση χρέους όπως ονομάστηκε.

3.      Δεν μπορέσαμε να αντιληφθούμε επίσης με ποιο τρόπο εμφανίστηκαν ως πληγέντες από τον Covid-19 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που όχι μόνο δεν έκλεισαν καθόλου με κυβερνητική εντολή αλλά λόγω του είδους τους, διπλασίασαν και τριπλασίασαν το πελατολόγιό τους, οφθαλμοφανέστατα!

 

Το γενικότερο συμπέρασμα που βγαίνει από τη χθεσινή συνεδρίαση του Π.Σ αλλά και από την όλη διαδικασία των επιδοτήσεων είναι ότι Κυβέρνηση, ΕΕ και η Περιφερειακή Αρχή που τους ακολουθεί, ουδόλως ενδιαφέρονται για τις επιχειρήσεις που κλείνουν και για τους επαγγελματίες που περνάν το κατώφλι της φτώχειας και δεν έχουν να φάνε. Αυτοί ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα τραστ και τις αλυσίδες καταστημάτων που επεκτείνονται με σκοπό την πλήρη κυριαρχία και στην εστίαση και στην ένδυση και παντού. Αυτή είναι η ίδια πολιτική που τη ζήσαμε ολόκληρη τη δεκαετία των μνημονίων και είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο του 40% των μικρών επιχειρήσεων.

Εμείς για άλλη μια φορά χθες Συνταχθήκαμε με τους επαγγελματικούς φορείς της Περιοχής και ζητήσαμε άμεση σύγκλιση του Π.Σ με μοναδικό θέμα τη στήριξη των επιχειρήσεων που αποκλείστηκαν και την ένταξη τους στο πρόγραμμα της «μη επιστρεπτέας επιχορήγησης covid-19»  

           

Κοζάνη 26/2/2021

Στέφανος Πράσσος

Μέλος του ΠΣΔΜ

Εκπρόσωπος της «Αριστερής Συμπόρευσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας