Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου ορίστηκε στις 4 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνής Ένωσης κατά του Καρκίνου. Στόχος η ευαισθητοποίηση κοινωνιών και κυβερνήσεων ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση των ανθρώπων στην πρώιμη διάγνωση, ενημέρωση και πρόληψη ώστε να σωθούν ζωές, καθώς είναι απόλυτα τεκμηριωμένο ότι ο τρόπος ζωής μας αυξάνει τη συχνότητα του καρκίνου.

Η Ελλάδα είναι πλέον πρώτη στο κάπνισμα μεταξύ των κρατών του ΟΟΣΑ, το αλκοόλ σχετίζεται με τον καρκίνο του φάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος και το έντερου, ενώ η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης έχουν συσχέτιση με τον καρκίνο του μαστού, του εντέρου και του στομάχου. Στους παράγοντες που πρέπει να αποφύγουμε είναι  και η υπερβολική  έκθεση στον ήλιο.

 

Το άκουσμα της λέξης «καρκίνος» προκαλεί ασφαλώς αναστάτωση, φόβο και συχνά κατάθλιψη και η διαχείριση του αυτού του «κακού νέου» απαιτεί οικογενειακή και ψυχολογική υποστήριξη.

Τα τελευταία χρόνια πολλά άλλαξαν στην αντιμετώπιση του καρκίνου τόσο θεραπευτικά όσο και κοινωνικά. Πιο συγκεκριμένα :

·         Νέες καινοτόμες θεραπείες αύξησαν την επιβίωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

·         Η τεχνολογική πρόοδος έδωσε τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης πολλών μορφών καρκίνου.

·         Η έρευνα οδηγεί σε νέα μονοπάτια με υψηλές προσδοκίες και ελπίδες για τη θεραπεία της νόσου.

·         Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ευρωπαϊκών Ασθενών με Καρκίνο που παρουσιάστηκε επίσημα στο Ευρωκοινοβούλιο στις  4 Φεβρουαρίου 2014 αποτελεί το φάρο πρόληψης και ενημέρωσης.

·         Οι ασθενείς διεκδικούν τα δικαιώματά τους, αναπτύσσουν δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης.

 

Ο Δήμος Εορδαίας ευαισθητοποιημένος σε θέματα που αφορούν την υγεία των πολιτών, μέσα από τις δομές του παρέχει: Οργανωμένη αλληλοβοήθεια, ψυχοκοινωνική στήριξη, ενημέρωση της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης. Μία από τις βασικές προτεραιότητες της δημοτικής αρχής είναι η συνεχής προσπάθεια για την ενδυνάμωση του Ογκολογικού Τμήματος Μποδοσάκειου Νοσοκομείου. Στο πλαίσιο αυτό έχει υποβάλλει πρόταση στο Υπουργείο Υγείας για την λειτουργία Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Πτολεμαΐδα (σε δημοτικό κτίριο),  το οποίο κατόπιν κατάλληλων παρεμβάσεων θα μπορεί να φιλοξενεί και να παρέχει τις υπηρεσίες του σε καρκινοπαθείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες, όπως και  στους συνοδούς-συγγενείς τους, που χρειάζονται κάποιες ώρες ανάπαυσης, για να επιστρέφουν στη συνέχεια στα σπίτια τους.

Η λειτουργία ενός τέτοιου Κέντρου είναι πολύ σημαντική, καθώς απευθύνεται σε ασθενείς με καρκίνο που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη παράλληλα με την ιατρική θεραπεία για να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές και τις δυσκολίες που επιφέρει η νόσος, καθώς και στους οικείους των ασθενών που συχνά επωμίζονται ένα μεγάλο μέρος της φροντίδας τους και έχουν ανάγκη ψυχολογικής στήριξης ή συμβουλευτικής.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο Δήμος Εορδαίας συνεργάζεται και είναι αρωγός στις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας.

 

Φέτος σε συνεργασία με το παράρτημα Ν. Κοζάνης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο Δήμος Εορδαίας συμμετέχει στην εκστρατεία της 4ης Φεβρουαρίου, Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, με βασικό σύνθημα «Είμαι και Θέλω». Βασικό θέμα της εκστρατείας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ τοο σύνθημα εκφράζει τη βούληση για ατομική συμμετοχή του καθενός από εμάς στην καταπολέμηση του καρκίνου και την ανάγκη να ενδυναμώσει ο ρόλος της κοινής δράσης όλων όσων εμπλέκονται στον αντικαρκινικό αγώνα.

 

Για το σκοπό αυτό, από σήμερα το βράδυ, θα φωταγωγηθεί το Υδραγωγείο της Πτολεμαΐδας σε χρώματα πορτοκαλί και μπλε, βοηθώντας την προσπάθεια προώθησης και την προστασίας της δημόσιας υγείας, για μια πιο υγιεινή και φωτεινή πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας