Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Καλλιόπη Βέττα: Η κυβέρνηση λειτουργεί ως μεσάζοντας των ιδιωτικών κολλεγίων στην εκπαίδευση

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη συζήτηση του νομοσχεδίου του

Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Αρχικά, στηλίτευσε την ανυπαρξία ουσιαστικής διαβούλευσης του νομοσχεδίου, τον κατασταλτικό του χαρακτήρα και την πριμοδότηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών επισημαίνοντας: «Αντί να επιδιώξει συναινέσεις και συγκλίσεις, η κυβέρνηση, με διαβούλευση μιας εβδομάδας αλλάζει τον χάρτη δεκαετιών των δημόσιων πανεπιστημίων, κανονικοποιεί τον αυταρχισμό, τιμωρεί φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό και, τέλος, προωθεί τους υποψηφίους στα κολλέγια, ως οιονεί θεσμικός μεσάζοντας ανάμεσα στην κοινωνία και την ανεξέλεγκτη αγορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης».


Έπειτα, έκανε ειδική αναφορά στην θέσπιση της Ελάχιστης Bάσης Eισαγωγής η οποία θα οδηγήσει σε κλείσιμο τμημάτων και δραματική συρρίκνωση φοιτητών, ιδιαίτερα σe περιφερειακά Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.


Στη συνέχεια, υπερασπίστηκε το έργο και τις περγαμηνές των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, ενάντια στην συστηματική απαξίωση που εκπορεύεται από συγκεκριμένες επιδιώξεις.

Παράλληλα, ανέδειξε την αντίφαση ανάμεσα στον διακηρυγμένο στόχο για τον ρόλο του Π.Δ.Μ. στην ενεργειακή μετάβαση και την πραγματικότητα που οδηγεί το Πανεπιστήμιο στην απαξίωση: «Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το Σχέδιο της Δίκαιης Μετάβασης -όπως ευφημιστικά λέγεται η βίαιη απολιγνιτοποίηση και αποδιάρθρωση της τοπικής οικονομίας στην περιοχή- καλείται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην αναπροσαρμογή της μονοκαλλιέργειας της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ίδια ώρα, με τα στοιχεία που σας παρέθεσα, οδηγούμαστε σε αναπόφευκτη αναδίπλωση, υποχρηματοδότηση και απαξίωση του ιδρύματος».


Κλείνοντας, έκανε αναφορά στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, θεσμός που δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα: «Η κυβέρνηση, πιστή στην επικοινωνιακή της λατρεία για καταστολή, πειθαρχία και επιτήρηση, αναγάγει το θέμα των ευάριθμων βίαιων περιστατικών σε λίγα πανεπιστημιακά ιδρύματα ως θέμα ύψιστης σπουδαιότητας.

Οι αντιδράσεις από τους καθηγητές, τους φοιτητές, τους αστυνομικούς, ακόμα και από ανθρώπους του συντηρητικού χώρου είναι καθολικές. Σας αναφέρουν ότι αδιαφορείτε για τις συνταγματικές διατάξεις, ναρκοθετείτε την ακαδημαϊκή ελευθερία, ρισκάρετε την ασφάλεια των φοιτητών, των καθηγητών και των αστυνομικών.

Αντί να διαβουλευτείτε πάνω σε αυτές τις θέσεις και να αναπροσαρμόσετε το νομοσχέδιο, προχωράτε με την οίηση της αλαζονείας και της επικοινωνιακής δύναμης για να αποδυναμώσετε τα δημόσια πανεπιστήμια»


Παρατίθεται το link της ομιλίας:

 

https://www.youtube.com/watch?v=PcPzgS0ZkBg&feature=youtu.be

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας