Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Χωροθέτηση ΧΥΤΑ αμιάντου στις εγκαταστάσεις της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.-Έκλεισε η συζήτηση για τα ΜΑΒΕ

Με απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος έκλεισε επίσημα ο κύκλος συζητήσεων για τη δημιουργία χώρου ενταφιασμού αμιάντου στα ΜΑΒΕ.Ο γενικός διευθυντής περιβαλλοντικής πολιτικής του ΥΠΕΝ προέβη σε απόφαση περιβαλλοντικού προελέγχου για τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Δυτικής Μακεδονίας, που αφορά και τη νέα χωροθέτηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Αμιάντου (ΧΥΤΑΜ).

Η εν λόγω τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ Δυτικής Μακεδονίας αφορά τα ακόλουθα θέματα:

1. Χωροθέτηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Αμιάντου (ΧΥΤΑΜ) εντός των Κεντρικών Εγκαταστάσεων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΚΕΟΔ) της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, εκτός της ήδη προβλεπόμενης στο ΠΕΣΔΑ θέσης στην περιοχή των πρώην μεταλλείων ΜΑΒΕ.

2. Δυνατότητα διαχείρισης σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) προερχόμενων από περιοχές εκτός Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα διαχείρισης ΑΣΑ, με αύξηση της δυναμικότητας της υφιστάμενης Μονάδας Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας των σύμμεικτων ΑΣΑ (ΜΕΑ) εντός των υφιστάμενων χωρικών της ορίων.

Προτείνεται λοιπόν ο χώρος προσωρινής αποθήκευσης αμιάντου της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. , ο οποίος καταρχήν θα δεχτεί τους 15.000 τόνους αμιάντου της ΔΕΗ . Δεν πρόκειται για το Χώρο Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) της ΔΕΗ ΑΕ στην Καρδιά Πτολεμαΐδας , αλλά διπλανό χώρο που ανήκει στην εταιρεία. Από κει και πέρα θα πρέπει η εταιρεία να πάρει μόνιμη άδεια αποθήκευσης του αμιάντου . Σύμφωνα με πληροφορίες τουprlogos μπορεί ο εν λόγω χώρος να δεχτεί τον αμίαντο της Δυτικής Μακεδονίας . Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και στην ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., η οποία σε κάθε περίπτωση μπορεί να ενταφιάσει τον αμίαντο των δήμων της περιφέρειας εντός των Κεντρικών Εγκαταστάσεων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΚΕΟΔ) .

Ιωάννα Παπαδημητρίου, prlogos.gr

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα αφού το ΧΥΤΑΜ ως έργο έχει την υπογραφή Ελευθερίου ...... Άντε ρε νούμερα χάσατε την κουτάλα και το ρίξατε στην προπαγάνδα με σκοπό την καταστροφή του τόπου .......... μας κουράσατε .... επιτέλους όχι άλλο κάρβουνο. Είμαι περίεργος τη άλλη μ@@@α θα βρείτε τώρα για να αντιπολιτευτείτε την Δημοτική Αρχή.

Ανώνυμος είπε...

η δημοτική αρχή αντιπολιτεύεται τον εαυτό της με εξαιρετική επιτυχία, δεν χρειάζεται άλλον. Με αντίπαλο τον εαυτό της βγαίνει δεύτερη. Εκτεθήκατε και τώρα καθίστε στις στάχτες σας και κλάψτε ως διπλά χαμένοι. Εμ κιαρατάδες, εμ γδαρμένοι. Νικήσαμε και τώρα ξύδι

Ανώνυμος είπε...

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ.ΠΗΓΕΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙΣ ΧΥΤΑΜ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΣΟΥ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ "ΕΦΤΥΣΕ"
Το παρόν κείμενο αποτελεί την κοινή συνισταμένη των θέσεων και των προτάσεων που κατέθεσαν οι Δήμοι και επεξεργάστηκε στη συνέχεια η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και ομαλής μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή. Η διαμόρφωση ενός ενιαίου κειμένου που να εκφράζει συνολικά την Αυτοδιοίκηση της Δυτικής Μακεδονίας, υπήρξε ομόφωνη απόφαση Ειδικής Συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΠΕΔ ΔΜ, το οποίο συγκλήθηκε στις 21/2/2020 με αποκλειστικό θέμα την αντιμετώπιση της επικείμενης απολιγνιτοποίησης.........Επιπλέον κρίνουμε αναγκαία τη δημουργία Χ.Υ.Τ. Αμιάντου στις εγκαταστάσεις της πρώην ΜΑΒΕ.

Ανώνυμος είπε...

Ελευθερίου ΧΥΤΑΜ εσύ;
Εμείς να δείς όταν έρθει η ώρα.

Ανώνυμος είπε...

Καλά ούτε μια απόφαση δεν μπορούν να διαβάσουν οι επιστήμονες; Στην απόφαση γράφει άλλος ένας χυτά αμιάντου ! Θεωρεί σίγουρο το χυτά αμιάντου στο Ζιδανι!

Ανώνυμος είπε...

Ούτε μια απόφαση δεν μπορούν να διαβάσουν οι επιστήμονες; Στην απόφαση λέει άλλος ένας χυτά αμιάντου. Θεωρεί σίγουρο τον χυτά αμιάντου στο Ζιδανι!

Το Προφίλ μας