Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Ας μη μας διαφεύγουν τα θεμελιώδη: Πότε ξανά σκευωρία τύπου Novartis

Του Ευάγγελου Βενιζέλου

Επειδή ο χρόνος τρέχει και μας κατακλύζουν νέες και δύσκολες εμπειρίες, κυρίως η πανδημία, είναι χρήσιμο για την ποιότητα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου να υπάρχει μια σαφής εικόνα για το τι είναι η σκευωρία Novartis. Να μη ξεχαστούμε ως προς αυτό. Είναι μήπως μία σειρά εγκληματικών πράξεων ενός αναπληρωτή υπουργού, κάποιων εισαγγελικών λειτουργών, κάποιων δημοσιογράφων; Μήπως πρόκειται για καταχρήσεις εξουσίας, παραβάσεις καθήκοντος και στη συνέχεια, μέσω της υπόθεσης Μιωνή-Παπασταύρου, για εκβιάσεις και δωροδοκίες; Αυτή είναι μία γραμμική και στενή ανάγνωση.
Η υπόθεση Novartis είναι η πιο μεγάλη και, όπως αποδεικνύεται, η πιο πρόχειρη σκευωρία της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, μία ευθεία επίθεση κατά της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Δεν ήθελαν να στοχεύσουν απλώς κατά δέκα πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων εμβληματικοί αντίπαλοι της προηγούμενης κατάστασης, ήθελαν να στοχεύσουν στην καρδιά της Δημοκρατίας και των εγγυήσεων του Κράτους Δικαίου.
Η Δικαιοσύνη χρησιμοποιήθηκε ως μικροκομματικό εργαλείο. Εξαιτίας αυτού η ανεξαρτησία, το κύρος και η αξιοπιστία της κατέστη και παραμένει ακόμα και σήμερα το πρώτο θύμα της σκευωρίας αυτής.
Μίλησα, από την πρώτη φορά που το θέμα ετέθη στην Ολομέλεια της Βουλής, για «εσχάτη προδοσία» και σοκαρίσθηκαν ορισμένοι θεωρώντας ότι αναφέρομαι στην προδοσία της χώρας. Οι όροι είναι νομικοί. Η «εσχάτη προδοσία» στο Ποινικό Δίκαιο είναι όχι μόνο η κατάλυση αλλά και η αλλοίωση των θεμελιωδών θεσμών και αρχών του πολιτεύματος, μεταξύ άλλων τρόπων και με σφετερισμό της ιδιότητας του κρατικού οργάνου.
Η σκευωρία Novartis είναι ακριβώς αυτό, κάποιοι σφετερίσθηκαν την ιδιότητά τους ως ασκούντων την εξουσία, ως μελών της κυβέρνησης, σε συνεργασία με κάποιους που σφετερίσθηκαν την ιδιότητά τους ως εισαγγελικών λειτουργών και αλλοίωσαν βασικούς θεσμούς του πολιτεύματός μας (όπως η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης) προσπαθώντας να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς των δυνάμεων, δηλαδή να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις προς όφελός τους.
Βεβαίως, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατηγορείται για τη σκευωρία Novartis ως ηθικός αυτουργός, αυτό είναι δικονομικά το αντικείμενο της κύριας ανάκρισης που διενεργείται τώρα, συμπεριλαμβανομένων και των συνεργών, άρα και όλων των συναφών δικογραφιών. Αυτό είναι το αντικείμενο της Ανακρίτριας, η οποία κάνει με πολύ μεγάλο επαγγελματισμό και συστηματικότητα τη δουλειά της. Το αντικείμενο της Εισαγγελέως η οποία έχει κληρωθεί, το αντικείμενο του Δικαστικού Συμβουλίου. Υπάρχει ηθικός αυτουργός, αλλά δεν υπάρχει μόνον ηθικός αυτουργός. Όπως είπα και όταν κατέθεσα στην Ανακρίτρια, υπάρχει και ο ηθικός αυτουργός του ηθικού αυτουργού. Αυτός δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο, άλλα και τα πρόσωπα που τον περιβάλλουν, ένα σύστημα.
Φταίμε βεβαίως όσοι μετείχαμε στις κυβερνήσεις της περιόδου 2010 - 2015 γιατί δημιουργήσαμε και διατηρήσαμε σε λειτουργία έναν θεσμικό Φράνκενσταϊν, με την Εισαγγελία Διαφθοράς ως ειδική παράλληλη εισαγγελική δομή, ανεξέλεγκτη, ερήμην των προϊσταμένων και των συλλογικών οργάνων της Εισαγγελίας, ερήμην πρακτικά των δικαστικών συμβουλίων. Δυστυχώς, σε συνεργασία με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ή λόγω απουσίας της ενδεδειγμένης εποπτείας και ευαισθησίας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, μπορούν κάποιοι εισαγγελικοί λειτουργοί μεσαίων βαθμών, να δημιουργήσουν τεράστιο θεσμικό πρόβλημα εις βάρος της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Ακόμη και τώρα που έχουν ενεργοποιηθεί οι μηνύσεις μας κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και άλλων μελών της τότε κυβέρνησης, που έχουν ενεργοποιηθεί οι μηνύσεις μας κατά εισαγγελικών λειτουργών, δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι μηνύσεις μας κατά των κουκουλοφόρων μαρτύρων! Αυτές βρίσκονται ακόμα και σήμερα, σε καθεστώς «οριστικής αποχής από την ποινική δίωξη», επειδή οι μάρτυρες αυτοί παρανόμως χαρακτηρίσθηκαν προστατευόμενοι και εκ των υστέρων παρανόμως χαρακτηρίσθηκαν μάρτυρες «δημοσίου συμφέροντος»! Αυτή είναι μία κραυγαλέα, αυταπόδεικτη και προκλητική περίπτωση κατάχρησης εξουσίας, γιατί κάποιοι διαφεύγουν της ποινικής δίωξης με ενέργειες εισαγγελικών λειτουργών και αυτοί είναι οι κουκουλοφόροι μέχρι σήμερα.
Ευτυχώς άρχισε η ανάκριση και τώρα όλα τίθενται, με ψυχραιμία, με ηρεμία, με αντικειμενικότητα, σε ένα αμιγώς ποινικό και ποινικοδικονομικό επίπεδο. Δεν έχω κανένα ίχνος εμμονής, προσωπικής αντιπάθειας ή μνησικακίας, ούτε καμία διάθεση εκδίκησης ή ανταπόδοσης. Πολιτικά άλλωστε, ας μην το κρύβουμε, μας ωφέλησε και αυτή η επίθεση, η τόσο χυδαία και απεγνωσμένη, η τόσο ευτελής, η αυταπόδεικτα ψευδής. Είμαι επιεικής, συγχωρητικός και, ως νομικός, οπαδός του ποινικού φιλελευθερισμού. Πρέπει να διεξαχθεί μια υποδειγματική ποινική διαδικασία, μια δίκαιη δίκη. Είμαι υπέρ του πολιτικού πολιτισμού, αλλά κατά των συμψηφισμών. Προφανώς επικρατεί η υποχρέωση όλων μας να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης. Δεν πρέπει να αφήσουμε να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο στη χώρα μας, στη Δημοκρατία μας. Ποτέ ξανά.-
ΤΑ ΝΕΑ

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Α! Είπα και γω! Που είναι ο συνταγματολόγος του νόμου περί ανευθυνότητα ε υπουργών! Ε για να το λέει ο Μπένι που έφτασε το ΠΑΣΟΚ με επίπεδα Βελόπουλου κάτι γίνεται.....

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια πόσα σκάνδαλα έφτασαν στο ξεκαθάρισμα επί ΠΑΣΟΚ; Επί Βενιζέλου; Κανένα; Άρα δεν υπήρχαν σκάνδαλα! Ούτε τα υποβρύχια έφερναν ούτε το C4I δεν παραδόθηκε πότε. Μπένι! Άφθαρτος αμόλυντος μέγας! Χαχαχα

Ανώνυμος είπε...

Τον νόμο του Μπένι όμως επικαλείται και ο Πολάκης για να κρύβετε πίσω από την ασυλία του. Αυτόν που ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ! Άσε μας ρε 13.02, μίλάει και ο συριζαίος με τους πολλούς ψηφοφόρους για το ΠΑΣΟΚ! Μια ζωή στο 3% είσασταν και εκεί θα ξαναγυρήσετε. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε υπέρ σε όλες τις εξεταστικές που πρότιναν στη βουλή όλα τα κόματα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το ίδιο;

Ανώνυμος είπε...

Ποτέ δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ. Και τυφλός οπαδός δεν είμαι. Άκου Μπένι....ο ίδιος ο Ανδρέας τον σιχαινοταν

Ανώνυμος είπε...

Χα χα χα χα 15:15 Να σαι καλά χα χα χα

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΣΟΚ και ΔΕΗ, έγιναν και οι τελευταίοι μάγκες..

Το Προφίλ μας