Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Το χρέος του δήμου Σερβίων. Ο δήμαρχος με δάνειο που πήρε, έστειλε το λογαριασμό στο μέλλον, αν και είχε πολλές και μεγάλες έκτακτες χρηματοδοτήσεις

Του Β. Κωνσταντόπουλου

 Με αναρτήσεις του τελευταία στο facebook,  ο δήμαρχος Σερβίων ενημερώνει τους πολίτες του δήμου, ότι σε λίγο διάστημα ο δήμος δεν θα χρωστά σε κανένα προμηθευτή.

 Είναι ευχάριστα τα νέα για όλους τους πολίτες του δήμου, εφ’ όσον είναι έτσι, δεδομένου ότι ο δήμος χωρίς βάρη πλέον θα μπορεί να ασκεί μια πολιτική πιο κοντά στον πολίτη.

 Κι εμείς που έχουμε περάσει ως δημοτική αρχή, από την βάσανο της διαχείρισης ενός υπερχρεωμένου δήμου (παραλάβαμε χρέος περίπου 8,8 εκ. ευρώ και το αφήσαμε 5,198 εκ. ευρώ), γνωρίζουμε πολύ καλά την σημασία της εξόφλησης του χρέους.

Προκαλεί όμως εντύπωση με τον τρόπο που ο δήμαρχος διαχειρίζεται επικοινωνιακά το θέμα.

Αν επρόκειτο ως μια απλή ενημέρωση θα συμφωνούσαμε και θα επικροτούσαμε.

Αντίθετα ο δήμαρχος επαίρεται  ότι η εξόφληση του χρέους του δήμου έγινε από τις μεγάλες οικονομίες που ο ίδιος έκανε και «κατόπιν ενεργειών του».

Το γνωστό δηλαδή επαχθές μήνυμα του παλαιοκομματισμού.

 

Για άλλη μια φορά ο δήμαρχος παραπλανά συνειδητά τους πολίτες, με την ευκαιρία της χρυσής συγκυρίας της εξόφλησης των άμεσων υποχρεώσεων του δήμου προς προμηθευτές, ενώ ταυτόχρονα οικειοποιείται τις πρωτοβουλίες άλλων.

Ουδόλως αναφέρεται στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό που με έκτακτες χρηματοδοτήσεις για όλους τους δήμους,  έχουν αποφασίσει να εξυγιάνουν τα οικονομικά των δήμων.

Τέτοια πολιτική εντιμότητα.

 

Είναι όμως, όπως τα λέει ο δήμαρχος ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Έχει πράγματι ξεχρεωθεί ο δήμος Σερβίων ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Ας δούμε λοιπόν την ιστορική διαδρομή του χρέους του δήμου από την χρονική στιγμή που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή (01-09-2019).

 

Σύμφωνα με όσα μας λέει ο κ. δήμαρχος παρέλαβε χρέος προς προμηθευτές, μετά την διάσπαση του δήμου Σερβίων-Βελβεντου, ύψους 2.614.719,85 €, πλέον χρέος προς ΔΕΗ 1.484.790,94 €, πλέον δάνεια 1.100.000 €,

σύνολο χρέους 5.199.510,79 €.

 

Ας μείνουμε μόνο στο χρέος προς τους προμηθευτές ύψους 2.614.719,85 €, για το οποίο ο δήμαρχος επαίρεται ότι σε λίγο θα εξοφλήσει.

 

Ταυτόχρονα με το χρέος αυτό παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, με βάση και την απογραφή διάσπασης του δήμου Σερβίων-Βελβεντού (ΦΕΚ 4541Β/11-12-2019), χρήματα στα ταμεία του δήμου ύψους 1.350.000 € περίπου.

Έλαβε δάνειο ποσού ίσο με 1.000.000 € περίπου.

 

Άρα παρέλαβε χρέος ύψους 2.614.719,85 € και διαθέσιμα χρήματα ποσό ίσο με

1.350.000 € + 1.000.000 € = 2.350.000 €.

 

Προς τι λοιπόν η έπαρση; Παρέλαβε διαθέσιμα χρήματα σχεδόν όσα και  το χρέος.

Θα του πούμε και μπράβο που ξεχρέωσε σε ένα χρόνο; Και πολύ άργησε.

 

Τι έκανε δηλαδή ο δήμαρχος;

Πήρε το δάνειο, που δεν έπρεπε να πάρει,  για να εξοφλήσει το χρέος και με τον τρόπο αυτό «έστειλε» το χρέος του δήμου στις επόμενες γενιές, ενώ παράλληλα αποκρύπτει τα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 1.350.000 €.

 

Επιπλέον αποκρύπτει ότι ο δήμος Σερβίων, όπως και όλοι οι δήμοι της χώρας και ιδιαίτερα αυτοί, οι οποίοι προέρχονται από την διάσπαση, πήραν έκτακτες χρηματοδοτήσεις αρκετά μεγάλου ύψους.

 

Με βάση όσα μπορούμε να γνωρίζουμε από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής αλλά και από τις δημοσιεύσεις, ο δήμος Σερβίων έλαβε για το 2020 τις παρακάτω έκτακτες χρηματοδοτήσεις:

-          Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών:    550.000 €

-          Τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις:     123.000 €

-          Χρηματοδοτήσεις για τον COVID-19: 350.000 €

-          Έκτακτη επιχορήγηση για κάλυψη

      αναγκών του δήμου :                              305.000 €

 

-          Σύνολο έκτακτων χρηματοδοτήσεων  1.328.000 €

 

Επιπλέον έλαβε έκτακτη χρηματοδότηση 1.000.000 € που δόθηκε σε όλους τους δήμους που προήλθαν από την διάσπαση, με σκοπό (ευτυχώς! ) να αγοραστεί εξοπλισμός για τις ανάγκες του δήμου.

Και όλες αυτές οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις, όχι γιατί έτρεξε ο δήμαρχος, αλλά γιατί ήταν αποφάσεις της προηγούμενης και σημερινής κυβέρνησης.

 

Επομένως ας μην κομπορρημονεί και αυτοθαυμάζεται ο δήμαρχος.

Τα διαθέσιμα χρήματα ήταν σχεδόν όσα και το χρέος που παρέλαβε.

Και οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις έφθασαν τα 2.328.000 €.

 

Εγείρεται όμως η απορία:

Που πήγαν τόσα χρήματα των έκτακτων επιχορηγήσεων και των προγραμμάτων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών και τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων;

 

Γιατί το αποτέλεσμα είναι ισχνό. Η εικόνα της εγκατάλειψης σε όλη την έκταση του δήμου, αν εξαιρέσει κανείς την πόλη των Σερβίων, ήταν  ιδιαίτερα αισθητή τον τελευταίο χρόνο.

 

 

 

 

 

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ 5721 http://www.nomotelia.gr/photos/File/5721b-20.pdf

Καθορισμός διαδικασίας, όρων, προϋποθέσεων και λοιπών ζητημάτων σχετικά με τη χορήγηση χρηματικής προκαταβολής στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ ΑΕ), έναντι των συνολικών ετήσιων υποχρεώσεων της χρήσης έτους 2021 για δαπάνη εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
ΕΧΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Βρε καημό που τόχετε με την εξόφληση των χρεών.
Κακώς έπρεπε να πάρει την δική σας έγκριση

Ανώνυμος είπε...

Ποια εξόφληση βρε άσχετες; Δάνεια χρωστάει. Με τόκο κιόλας. Έχει δέσει χειροπόδαρα τον δήμο στις τράπεζες. Αλλά τι τον νοιάζει; Αυτός θα τραβήξει κουπί;
Άλλωστε ασχολειτε με την πώληση της ΛΑΡΚΟ!

Ανώνυμος είπε...

βρε καημό που το χει ο δήμαρχος με την αυτοπροβολή και τη διαστρεβλωση της πραγματικοτητας. Κι όταν δεν έχει κανα "έργο" να επιδείξει δηλ. Καμία Καθαριότητα ή τίποτα κόψιμο χόρτων βγάζει τους δικούς του σε φωτός. Τα πάντα για να προβληθει, τα πάντα επικοινωνιακα.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ:
ΤΗΝ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΝΩ ΖΗΤΗΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΠΙΣΙΝΕΣ! ΠΟΥ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ! ΜΕ ΟΧΤΩ ΜΗΝΕΣ ΧΕΙΜΩΝΑ! ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ ΤΙ; ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ στους ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ;
ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΗΜΑΙΑ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΕΚΑΘΑΡΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΜΕ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΨΩΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΧΑΛΑΕΙ.
ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ. ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟΝ ΕΙΧΑΜΕ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ ΚΙΟΛΑΣ
ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΟΜΩΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ΤΡΙΩΝ ΤΕΣΑΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΣΧΕΤΩΝ ΕΝΩ ΥΠΗΡΧΕ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΕ 120 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ φίλε 18.05 με όλα.Λες αλήθειες και μπράβο σου.Δεν μπορεί άσχετοι άνθρωποι με το αντικείμενό τους να κατέχουν θέσεις ευθύνης στα Δημοτικά δρώμενα.Αίσχος και ντροπή μαζί.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ο Κωνσταντόπουλος είχε σχετικούς που διοικούσαν το δημο;
Και ας σταματήσει πια την έντονη αντιπολίτευση του.παρακολουθεί καθημερινά και ανελλιπώς τις δημοσιεύσεις του δημάρχου;θεωρει πως επι θητείας του υπήρχε καλύτερη διαφάνεια στα οικονομικά του Δημου;

Ανώνυμος είπε...

ΣΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ; ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ; Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ. ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΣΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ;

Ανώνυμος είπε...

Πάντως στις θέσεις που έπρεπε είχε ανθρώπους που ήξεραν και δεν έφυγαν οι μόνοι που ήξεραν με το καλημέρα σχεδόν.
Σίγουρα έκανε λάθη. Αλλά τώρα δήμαρχος είναι άλλος και δυστυχώς χειρότερος από τον χειρότερο που διαδέχτηκε και τον στήριξε. Κρίμα για τον τόπο μας αλλά εμείς φταίμε.

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΕΙΔΗ ΜΕΡΙΚΟΙ ΛΕΤΕ ΠΟΛΛΑ . ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΩΞΟΥΜΕ. ΠΑΝΤΟΥ ΕΧΕΙ ΤΑΞΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΑΠΛΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΟΠΩΣ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΔΑΝΕΙΑ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ
ΤΩΡΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά τα λέει ο Κωσταντόπουλος. Αλήθειες λέει.
Αν κάτσει κανείς και διαβάσει ολόκληρο το άρθρο θα καταλάβει πολλά. Ότι δηλαδή το δάνειο δεν χρειαζόταν αφού υπήρχε το πρόγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ο δήμαρχος με το δάνειο έβαλε θηλιά στο λαιμό των επόμενων.

Το Προφίλ μας