Του Δημήτρη Πεκόπουλου, δημοτικού συμβούλου στον Δήμο Σερβίων με τον συνδυασμό Δημοτική Συνεργασία του Βασίλη Κωνσταντόπουλου.
Με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση του Νίκου Λαζαριώτη, σχετικά με την σκοπιμότητα της αγοράς του χώρου με τις πισίνες, που για όσους δεν γνωρίζουν, βρίσκεται στο 1ο χλμ του δρόμου Σερβίων - Κοζάνης, παραθέτω στη συνέχεια τις απόψεις μου για ένα ζήτημα το οποίο και στο παρελθόν, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, έχει απασχολήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αναφέρομαι στην προεκλογική εξαγγελία περί κατασκευής δημοτικού κολυμβητηρίου στα Σέρβια, της παράταξης Δημοτική Συνεργασία Δήμου Σερβίων. Ένα κολυμβητήριο μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου, χωρίς δαπάνες ενέργειας για την λειτουργία, αφού η λίγη ενέργεια που θα απαιτείται, θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Μια δομή άκρως οικονομική για τα δεδομένα του δήμου, με μέγεθός προσαρμοσμένο στις ανάγκες της περιοχής και τον πληθυσμό του.
Υπήρχαν βέβαια και οι απόψεις συνδημοτών μας, που επιχειρηματολογούσαν, με ιδιαίτερο «προεκλογικό μένος» μάλιστα, περί του αντιθέτου, ενώ ο σημερινός Δήμαρχος Χρήστος Ελευθερίου το είχε χαρακτηρίσει ως «φαραωνικό» έργο.
Τα Σέρβια περνούν την μεγαλύτερη κρίση των μεταπολεμικών χρόνων, που φυσικά οφείλεται στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον,
αλλά και ειδικότερα σε ότι συμβαίνει στην περιοχή μας με την σταδιακή απώλεια θέσεων εργασίας και εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης. Δουλειές δεν βρίσκονται, οι νεότεροι φεύγουν να αναζητήσουν αλλού τις τύχες τους και η περιοχή φθίνει πληθυσμιακά με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους του μέσου όρου της Ελληνικής επαρχίας.Ως μικρή επαρχιακή κωμόπολη, πρέπει να προσπαθήσουν πολύ να διατηρήσουν τον πληθυσμό τους. Η πόλη και το κέντρο πάντα προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες και πάντα «έλκουν». Την καταπίνουν την επαρχία. Η επαρχία, αντίθετα, πρέπει να «βάλει» ισχυρή αντίδραση απέναντι στην «έλξη» του κέντρου και της πόλης.
Θέλει πολύ προσπάθεια για να κρατηθεί ο πληθυσμός στην επαρχία, στα Σέρβια. Απαιτούνται θέσεις εργασίας αλλά ταυτόχρονα και ελκυστικό περιβάλλον για να μεγαλώσει τα παιδιά της μια οικογένεια νέων ανθρώπων. Ελκυστικό περιβάλλον για να ζούνε καλά και να επιλέγονται ως τόπος διαμονής έναντι του κέντρου, της Κοζάνης.
Αυτό σημαίνει υποδομές και δραστηριότητες παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού, που θα πρέπει να τα φυλάμε «ως κόρη οφθαλμού» στον τόπο μας. Ως τέτοια υποδομή εξαγγέλθηκε από την παράταξή μας ένα κολυμβητήριο στην περιοχή. Διότι στηρίζει συμπληρωματικά έναν τόπο που «περνάει δύσκολα».
Υποδομές που δεν πρέπει να τις βλέπουμε μόνο με κριτήρια οικονομικά, εξάλλου η χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου μπορεί να γίνει από προγράμματα, χωρίς την επιβάρυνση του π/υ του Δήμου. Με οφέλη μακροπρόθεσμα για τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Όμως, στο «δια ταύτα». Πισίνες ανοιχτές για ψυχαγωγία ή κλειστό κολυμβητήριο;
Το ερώτημα που πρέπει πρώτα να απαντηθεί είναι: Τι θέλουμε να υπάρχει στον τόπο μας; Επ’ αυτού, η δική μου άποψη είναι υπέρ μιας υποδομής σύγχρονης που να λειτουργεί όλο το χρόνο. Μόνο έτσι μπορεί να αποτελέσει υποδομή ελκυστική και παράγοντα συγκράτησης του πληθυσμού στην περιοχή. Πισίνες ή κλειστό κολυμβητήριο, θα πρέπει να λειτουργεί όλο το χρόνο. Έτσι πρέπει να γίνει σύγκριση μεταξύ των δύο επιλογών.
Διαφορετικά, ας κρατήσει ο Δήμος τα 200 χιλιάρικα για οτιδήποτε άλλο χρήσιμο και ας συνεχίσουμε να δροσιζόμαστε στις πισίνες το καλοκαίρι. Εξάλλου, και χωρίς καμία δημοτική παρέμβαση, θα μπορούσε να δημιουργηθεί στις πισίνες και τμήμα κολύμβησης από κάποιο από τα αθλητικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στα Σέρβια. Όλα αυτά όμως μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Άρα μόνο για αναψυχή, διότι η κανονική αθλητική ενασχόληση πρέπει να έχει συνέχεια όλο τον χρόνο.
Συγκρίνονται ανόμοια πράγματα. Αυτό εξάλλου προκύπτει και από την αναφορά περί προϋπολογισμού, στο δημοσίευμα του Νίκου Λαζαριώτη. Κλειστό κολυμβητήριο με 1,5 εκ. ευρώ, έναντι 200 χιλ. ευρώ για την αγορά πισίνας.
Για να συγκριθούν όμως ισότιμα, πρέπει να γίνει αντίστοιχη εκτίμηση της δαπάνης για την αναβάθμιση της πισίνας για χειμερινή λειτουργία. Προφανώς, οι λειτουργικές δαπάνες θα είναι ίδιες, είτε στις αναβαθμισμένες πισίνες είτε σε νέο κολυμβητήριο.
Τελικά δεν πείθομαι ότι η επιλογή της πισίνας πρέπει να προκριθεί έναντι της δημιουργίας ενός κλειστού κολυμβητηρίου κάπου αλλού.
Θα συμφωνήσω ότι «θέλει γερά πνευμόνια», προσπάθεια από την δημοτική αρχή, για να «τρέξει» ένα τέτοιο έργο. Ο δήμαρχος όμως το θεωρεί «φαραωνικό» και προτιμά την εύκολη λύση της αγοράς. Είναι όμως λύση; Με την αγορά «καθαρίσαμε»; Αναβάθμιση όχι;
Ας προταθεί λοιπόν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, με τεκμηριωμένη πρόταση από την τεχνική υπηρεσία, κι εκεί να ληφθούν όλες οι αποφάσεις.
28 σχόλια:
Φαραωνικό έργο ένα κλειστό κολυμβητήριο σύγχρονος με τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που υπάρχουν; Αστείος οποίος το λέει
Και πως θα μείνει κόσμος; Μη μηδενικές παροχές; Και πράγματι για ποιο λόγο να αγοράσει ο δήμος πισίνες; Εκεί είναι οποίος θέλει πηγαίνει!
Πολύ σωστά τα λέει ο κ. Πεκόπουλος.
Tο Κλειστό Κολυμβητήριο είναι μία δομή εκπαιδευτική, είναι μία δομή Παιδείας, όπως είναι τα σχολεία, το Ωδείο, η οποία θα λειτουργεί όλο τον χρόνο.
Εκτός από το γεγονός ότι τα παιδιά μαθαίνουν κολύμπι, αυτή καθεαυτή η διαδικασία της εκμάθησης κολύμβησης, δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να αναπτύξουν ιδιαίτερες ικανότητες και σε άλλα πεδία, ενώ παράλληλα διαμορφώνουν ισχυρούς και πειθαρχημένους χαρακτήρες.
Καμιά σύγκριση η μία δομή με την άλλη.
Τα Σέρβια έχουν πεθάνει εδώ και ΧΡΟΝΙΑ αλλά οι κάτοικοι των Σερβίων δεν το έχουν πάρει χαμπάρι .......
Όσα έργα και αν κάνει ο Δήμος είναι έργα χωρίς αντίκτυπο στην ΖΩΗ των κατοίκων . Πριν 20 -30 ΧΡΟΝΙΑ τα Σέρβια ήταν πολύ καλύτερα .... Τώρα είναι πεθαμένα πλέον , και Ανάσταση δεν θα δουν ποτέ ....
Ξεχνάνε οι Σερβιώτες ότι την ανάπτυξη και την ζωντάνια σε έναν τόπο την κάνουν οι κάτοικοι .... Και εδώ και 20-30 ΧΡΟΝΙΑ οι ίδιοι οι Σερβιώτες κατά χαντακώνουν τον τόπο τους .....
Φίλε Δημήτρη πολύ σωστά τα λες αλλά μη τσιμπάς, όλο αυτό αποτελεί ένα φτινό και κακόγουστο πυροτέχνημα του Δημάρχου για να ασχολούνται οι πολίτες και τα μπλόγκς. Άλλο είναι το ζητούμενο.
Θα ξυπνήσουμε τριγυρισμένο από αιολικά σ κάθε κορυφή και φωτοβολταϊκά σε κάθε λόγγο και χωματερές και αμιάντου και εμεις θα μιλάμε για την εξυπνάδα με τις πισίνες που πέταξε ο χρησταρας
Εδώ σου λέει πήγε ο ίδιος στον υπουργό και του είπε να γίνει ΧΥΤΑ αμιάντου και ο υπουργός τον κοίταζε και δεν πίστευε στα μάτια του
Όλα αυτά που λες από κάτι τέτοιες εξυπνάδες ξεκίνησαν.
Μπράβο Δημήτρη,τώρα οι Δημότες ας δούνε ποιόν Αντιδήμαρχο Τεχνικών υπηρεσιών έπρεπε νάχει αυτός ο τόπος και ποιόν έχει.ΚΑΗΜΕΝΑ ΣΕΡΒΙΑ.
Ας φροντίσουμε πρώτα να συντηρησουμε τις υπάρχουσες υποδομές και μετά ας πάμε σε πράσινα κολυμβήτηρια και πράσινα άλογα!!
εχει υποχρεωση ο δημος να συντηρησει τις υποδομες του ιδιωτη αμα δεν μπορει μονος του;
Με τέτοια μυαλά σαν τα δικά σου,πώς να πάει ο Δήμος μας μπροστά;Η συντήρηση στις υπάρχουσες υποδομές είναι κάτι το αυτονόητο για μία Δημοτική αρχή.Η βελτίωση του τρόπου ζωής και η ανάπτυξη σε έναν Δήμο όμως χρειάζεται προτάσεις υλοποιήσιμες,βιώσιμες και λειτουργικές.Από τη μιά λοιπόν έχουμε ότι ένα κλειστό κολυμβητήριο αποτελεί φαρανωικο έργο και από την άλλη εχουμε την Γέφυρα στο Μέλλον σαν Δημοτική αρχή.Διάλεξε και πάρε με την κατάντια μας.Αν το μέλλον για τα παιδιά μας και για τον τόπο μας είναι τέτοια μυαλά,τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Πολύ σωστό σχόλιο 01:14. Πρώτα πρέπει να συντηρήσουμε αυτά που υπάρχουν και μετά βλέπουμε για κολυμβητήρια....Εδώ υπάρχει το δικαστικό μέγαρο,το τουρκικό σχολείο και τα έχουν πλήρως ανεκμετάλλευτα!! Την κεντρική πλατεία με το συντριβάνι που δεν λειτουργεί πια και τα σάπια ξύλα του...
Δεν καταλάβατε καλά γεφυρατζιδες είναι υποχρέωση σας να εκτελείτε έργα για τους Δημότες σε όλο τον δήμο. 1,5 χρόνο τώρα καθαρίζετε και νομίζετε ότι κάτι κάνετε. Ο άλλος λέει να συντηρησουμε αυτά που υπάρχουν και βάζει μέσα τα δικαστήρια. Τι συζήτηση να κάνεις μετά αμα δεν καταλαβαίνει τα αυτονόητα;
Τα δικαστήρια βέβαια. Του δήμου είναι; ΟΧΙ. "Ε δεν πειράζει να τα συντηρήσουμε"
Να οργανωθούμε για μια υποδομή που έχουμε ανάγκη ειδικά οι νέες γενιές;
"Μα τι λέτε φαραωνικό έργο" απαντάει η Γεφυρα του Ενός Δασκαλου
Τι να πεις. Ασχετοσυνη; Βλακεία; Κρύβεται κάποια ιδιοτέλεια; Νομιζω όλα αυτά μαζί.
Το
Η Κοζάνη με τηλεθερμανση και με δυσκολία τα καταφέρνει να τα βγάλει πέρα. Όποιος νομίζει ότι χωρίς χρήματα μπορεί να παρέχει τόσο δαπανηρες υπηρεσίες προς τους δημότες θα ήταν σωστό να το σκεφθεί καλύτερα. Όντως η κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου για την περιοχή των Σερβίων αποτελεί φαραονικο έργο λαμβάνοντας υπόψη και το πληθυσμιακο μέγεθος της περιοχής. Άλλωστε τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι συγκεκριμένα για την Δυτ. Μακεδονία και αν τελικά εγκρινοταν μια τέτοια υποδομή θα μας αφαιρούσε πόρους για αλλά ποιο σημαντικά έργα.
ΑΦΟΎ ΕΊΝΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΌΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΟΥ ΛΈΕΙ ΠΆΛΙ ΦΑΡΑΩΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΈΡΓΟ; ΣΙΓΆ ΣΙΓΆ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΤΕ ΌΤΙ ΝΤΙΠ ΜΥΑΛΌ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ.
Εσύ νομίζεις ότι το εσπα βρέχει χρήματα. Πάρε και ομπρέλα για να μην γίνεις μούσκεμα..
Ειδικά περί ΕΣΠΑ πάντως έχει μεγάλη γνώση ο Ελευθερίου και οι αντιδήμαρχοι ! Που δεν θεωρούν αναγκαίες τις μελετες
Ναι, βρέχει χρήματα, όταν από το ΕΣΠΑ γίνεται η σήραγγα Κλεισούρας καταλαβαίνει κανείς πως μπορεί και να βρέχει χρήματα...
Ας μη ξεχνάμε πως η απορρόφηση στο ΕΣΠΑ είναι ελάχιστη. Σ' αυτό φταίνε και οι φορείς που δεν έχουν έτοιμες μελέτες. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε; πριν κάποια χρόνια μας φάνταζε φαραωνικό και το πολιτιστικό. Τελικά έγινε και με κόστος υπερδιπλάσιο από το αρχικά εκτιμώμενο. Με τρέξιμο και θέληση μπορούν να γίνουν πολλά. Το θέμα είναι αυτά που θα γίνουν να έχουν αξία.
Το ότι η δημοτική αρχή δεν μπορεί να καταλάβει πόσο αστεία για να μην πω κάτι άλλο είναι η πρόταση για αγορά απον ιδιωτη πισίνες που είναι ανοιχτές δείχνει πόσο άσχετοι και εγωιστές είναι για να μην πω κάτι άλλο.
Και ναι ο Ελευθερίου έλεγε ότι το πολιτιστικό, το αρδευτικο βόρειας ζώνης, το αρδευτικο.καμβουνιων είναι ΦΑΡΑΩΝΙΚΑ. Τόσο.μπροστα...
Φίλε δημότη ωραία τα λες αλλά θα ξεκινούσες ποτέ να αρχίσεις να κτίζεις δεύτερο όροφο στο σπίτι σου χωρίς να έχει τελειώσει ο πρώτος. Χωρίς για παράδειγμα να έχεις τελειώσει την κεντρική θέρμανση? Και αναφέρομαι φυσικά στο κλειστό γυμναστήριο που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τον χειμώνα καθώς και κάποιων άλλων βασικών εγκαταστάσεων (πυρασφάλεια κλπ) . Τι εμπόδισε άραγε τις προηγούμενες δημοτικές αρχές να τα ολοκληρώσουν και να λειτουργούν με πράσινη δωρεάν ενέργεια?. Εσπα δεν υπήρχε? Ας ολοκληρωσουμε πρώτα αυτά που έχουμε και μετά ας δούμε τι άλλο μπορούμε να φέρουμε στον τόπο. Φυσικά όποιον δημότη και να ρωτήσεις θα πει: να το θέλω το πράσινο κολυμβητήριο αλλά μετά από δέκα χρόνια αν είναι στην κατάσταση που είναι το κλειστό τώρα τι θα λέει. Επιπλέον μην συγκρίνεις δύο διαφορετικές υποδομές την συραγγα της κλεισούρας με αυτή του κολυμβητήριου. Η πρώτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί δυνητικά από όλους ενώ η δεύτερη όχι. Πιστεύω το καταλαβαίνεις..
Τώρα μιλάς για έναν άνθρωπο ανύπαρκτο από τα κοινά μόλις έληξε η θητεία του σαν πρόεδρος Δ. Σ. Για έναν άνθρωπο που πήγε απέναντι από την παράταξη του τι πιστεύεις ότι έχει μπεσα; ότι ενδιαφέρεται για το καλό του τόπου; Τι να χαμπαριαζει από μελέτες και από εσπα και από προγράμματα; που βγάζει σπιρακια όταν λες για χρηματοδότηση και μελέτες. Αστον να βγαζει φωτογραφιες!
Να γίνει αξιοποίηση αυτών των κυρίων λέω!! Στον δήμο μας βρίσκονται και τα έχουν αφήσει να σαπίζουν και χτίζουν καινούρια κτήρια. Όπως το πολιτιστικό...
Ένας τόπος πάει μπροστά μόνο όταν έχει τους κατάλληλους ανθρώπους σαν Δημοτική αρχή.Εμείς στον Δήμο Σερβίων δυστυχώς έχουμε ακατάλληλους ανθρώπους,δυστυχώς.
Ειλικρινά απορώ πώς υπάρχει αυτή η τεράστια διαφορά απόψεων για το θέμα του κλειστού κολυμβητηρίου και της ανοιχτής πισίνας ανάμεσα σε δύο μορφωμένος ανθρώπους,στους Πεκόπουλο Δημήτρη και Λαζαριώτη Νίκο.Ο κόσμος ας βγάλει τα συμπεράσματά του.Προσωπικά τα έχω βγάλει και λυπάμαι για τον δεύτερο.
εφόσον υπάρξει μελέτη βιωσιμότητας του έργου και όχι μόνο για την κατασκευή του (που ενδεχομένως να μπορεί να καλυφθεί από προγράμματα της Ε.Ε.), η οποία θα πιστοποιεί τις ετήσιες ανάγκες λειτουργίας και συντήρησης του χώρου το συζητάμε. Μην ξεχνάμε και τις απαιτήσεις σε ανθρώπινο δυναμικό για τη στελέχωση με υπεύθυνο, συντηρητή, ναυαγοσώστη κλπ. Εάν αυτά δεν υπάρχουν πώς συζητάμε;
ενώ αν αγοραστούν ανοιχτές πισίνες ΔΕΝ θα χρειάζεται ναυαγοσώστης; συντηρητής; Αναγκαίες προσαρμογές για να πάρει αθλητική άδεια;
και επειδή πάμε να χάσουμε κάθε λογική με αυτά που ακούμε μπορείτε να μας πείτε ΕΝΑΝ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΙΣΙΝΕΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ; ΠΟΥ Ν ΑΤΙΣ ΕΧΕΙ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΙΟΛΑΣ;
Δημοσίευση σχολίου