Συνεχίζουμε το ρεπορτάζ μας για την Ασφαλιστική Αγορά στο νομό Κοζάνης – στο πλαίσιο της στήλης “Ασφαλιστικό Οδοιπορικό” – παρουσιάζοντας την εικόνα που σχηματίσαμε για τον κλάδο υγείας στις πόλεις Κοζάνης & Πτολεμαΐδας διαμορφώνοντας παράλληλα και το συμπέρασμά μας από την γενικότερη επικοινωνία που είχαμε με τους ασφαλιστές της περιοχής
ρεπορτάζ του Νίκου Μωράκη
Ο κλάδος Υγείας στο νομό Κοζάνης φάνηκε από το ρεπορτάζ ότι απασχολεί τους ασφαλιστές για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο Νομός διατηρεί δύο Γενικά Δημόσια Νοσοκομεία, το Μαμάτσειο στην πόλη της Κοζάνης και το Μποδοσάκειο στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Και τα δύο νοσοκομεία λειτουργούν κάτω από κοινό διοικητή και διοικητικό συμβούλιο. Μια συνένωση που έγινε στο
παρελθόν για οικονομίες κλίμακος που όμως αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα κυρίως λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει μεταξύ των δύο πόλεων (Κοζάνης-Πτολεμαΐδας).
Προβλήματα ασήμαντα κατά τη γνώμη μας μπροστά στο ευρύτερο συμφέρον καθώς όπως μας ενημέρωσε ο κ. Δημήτρης Αμπαζής, Ασφαλιστής και πρώην διοικητής των δύο νοσοκομείων
«Δεν μπορείτε να φανταστείτε τον ανταγωνισμό των πόλεων. Τοπικισμοί, παραγοντισμοί, πολιτικοί, σύλλογοι εμπλέκονται παντού. Πόλεμος πραγματικός. Βέβαια σήμερα δεν συζητάμε για καμιά οικονομία, το μόνο που συζητάμε είναι η επαναφορά στο προηγούμενο σύστημα των αυτόνομων διοικήσεων. Προμήθειες Νοσοκομείων να γίνονται προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου. Αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων και ανταλλαγή τους με Νοσοκομεία που τα χρειάζονται. Υπάρχουν σήμερα ολοκαίνουργα μηχανήματα σε Νοσοκομεία που δεν έχουν «χρεωθεί» σε κλινικές και απαξιώνονται καθημερινά. Κοντολογίς αυτά είναι και όχι μόνο τα προβλήματα λειτουργίας των Νοσοκομείων μας που δυσκολεύουν τη ζωή των συμπολιτών μας».
Και όλα αυτά σε μια πόλη που αποδεδειγμένα έχει υψηλό δείκτη σε παθήσεις, δημιουργώντας μεγάλες ανάγκες για αξιοπρεπή νοσοκομειακή περίθαλψη. Χαρακτηριστικό του προβλήματος που υπάρχει μεταξύ των δύο νοσοκομείων η λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής η οποία λόγω έλλειψης προσωπικού και εφημεριών λειτουργεί τις μισές μέρες του μήνα στο Μαμάτσειο νοσοκομείο στην Κοζάνη και τις άλλες μισές μέρες του μήνα στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο στην πόλη της Πτολεμαΐδας με τον κόσμο να πρέπει να παρακολουθεί τις ημέρες προκειμένου να εξυπηρετηθεί.
Όσον αφορά την ιδιωτική πρωτοβουλία από πλευράς υποδομών στον κλάδο της Υγείας, στο νομό της Κοζάνης δεν υπάρχει ιδιωτικό νοσοκομείο με τον κόσμο να πρέπει να ταξιδέψει μέχρι τη Θεσσαλονίκη για να κάνει χρήση ασφαλιστικού συμβολαίου σε σοβαρά περιστατικά. Διαγνωστικά κέντρα στην περιοχή υπάρχουν όπως της Affidea και της Euromedica για θέματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης ενώ αρκετοί είναι οι συμβεβλημένοι γιατροί με τις εταιρείες ή με τα διαγνωστικά κέντρα οι οποίοι δέχονται ασφαλισμένους. Στο υποκατάστημα της Ιντερσαλόνικα λειτουργεί επίσης ιατρικό κέντρο το οποίο δέχεται τους ασφαλισμένους στην εν λόγω εταιρεία για βασικές εξετάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι ο νομός Κοζάνης έχει τα περισσότερα κατά κεφαλήν φαρμακεία σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς οι οποίοι μάλιστα είναι οργανωμένοι και σε σύνδεσμο ο οποίος στο παρελθόν διατηρούσε και ομαδικό συμβόλαιο στη Διεθνή Ένωση.
Από πλευράς ενημέρωσης και διαμεσολάβησης ασφαλιστικών προγραμμάτων στον κλάδο Υγείας ο νομός της Κοζάνης διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους νομούς που έχουμε επισκεφτεί μέχρι στιγμής για τις ανάγκες του ρεπορτάζ μας. Όπως πληροφορηθήκαμε από πλευράς agency – που είναι και ο βασικός μοχλός προώθησης ασφαλιστικών προγραμμάτων υγείας πανελλαδικά – μόνο η Εθνική Ασφαλιστική δραστηριοποιείται δυναμικά έχοντας στο ενεργητικό της επτά συνεργάτες και τρεις διοικητικούς υπαλλήλους με τις εταιρείες NN και ΑΤΕ να ακολουθούν. Εναλλακτικά ο κόσμος ασφαλίζεται είτε από πράκτορες με γνώσεις και εκπαίδευση σε θέματα ζωής και υγείας είτε μέσω των τραπεζών από τραπεζοϋπαλλήλους που προωθούν τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα.
Στο Νομό επισκεφτήκαμε τα γραφεία επτά ασφαλιστών από το agency και το ανεξάρτητο δίκτυο έξι Ασφαλιστικών Εταιρειών (Εθνική Ασφαλιστική, εταιρίες του ομίλου ERGO στην Ελλάδα, Eurolife, Ιντερσαλόνικα, Υδρόγειος, Interlife) και μιλήσαμε με τους παρακάτω Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές:
- Ιωάννη & Ελισάβετ Καραπορναλίδη – Πρακτορείο, συνεργάτες Εθνική Ασφαλιστική
- Δημήτρη Ακουμιανάκη – Πρακτορείο, συνεργάτης Interlife
- Στυλιανό Δόδουρα – Πρακτορείο, συνεργάτης Υδρόγειος Ασφαλιστική
- Δημήτρη και Άννα Αμπάζη – Πρακτορείο, συνεργάτες ομίλου εταιριών ERGO
- Αναστάσιο Τσίχλα – Πρακτορείο, συνεργάτης του Καρυπίδη και της Eurolife
- Κατερίνα Παφίλη – υπεύθυνη του υποκαταστήματος της Ιντερσαλόνικα
- Ευάγγελος Καναβάς – Ομαδάρχης γραφείου Ανθής Ξηρού agency Εθνική Ασφαλιστική
Συμπέρασμα
«Οι μαύροι κωδικοί στην περιφέρεια είναι οι φίλοι που φέρνουν γνωστούς τους στον ασφαλιστή. Δεν εξαλείφονται.» Αυτή ήταν μια διαφορετική προσέγγιση για το θέμα των μαύρων κωδικών που δεν είχαμε ακούσει ξανά από Ασφαλιστή. Και συνεχίζει,
«Περισσότερο κακό κάνουν οι εταιρείες που δεν αποζημιώνουν στην ώρα τους ή που ρίχνουν το ασφάλιστρο παρά οι μαύροι κωδικοί».
Μια άποψη που δεν βρήκε σύμφωνη την πλειονότητα των ασφαλιστών που συναντήσαμε αλλά την αναφέρουμε στο πλαίσιο της πολυφωνίας που θέλουμε να έχει το ρεπορτάζ. Παράλληλα η ύπαρξη των εργοστασίων της ΔΕΗ στο παρελθόν είχε δημιουργήσει μια ομάδα ενδιαφερομένων προς ασφάλιση οικονομικά ευκατάστατων δημοσίων υπαλλήλων την οποία προσέγγιζαν οι ασφαλιστές για να καλύψουν τις ανάγκες που δεν κάλυπτε το δημόσιο (πυρός, αυτοκίνητο ενδεχομένως και ζωή). Μια ομάδα ανθρώπων που μετά την κατάρρευση του «παντοδύναμου» δημοσίου με περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις έχασε την οικονομική της άνεση παρασύροντας μαζί της όχι μόνο ασφαλιστικές παραγωγές αλλά και την ευρύτερη οικονομία της περιοχής.
Σήμερα, ο νομός Κοζάνης δείχνει να έχει ανάγκη από ασφαλιστικά προγράμματα υγείας και σύνταξης περισσότερο από κάθε άλλη φορά όπως και ανάγκη από περισσότερους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Ο συνδυασμός υψηλής ανεργίας, δύσκολης πρόσβασης σε δημόσιες παροχές υγείας και ρυπογόνου περιβάλλοντος καθιστά την ιδιωτική ασφάλιση βασικό πυλώνα ανανέωσης του Νομού. Τι εννοούμε με αυτό; Στο κομμάτι της ανεργίας ο κόσμος μπορεί να αναζητήσει μια καριέρα στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, στο κομμάτι της υγείας και της σύνταξης μπορεί να αναζητήσει ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα που του ταιριάζει ενώ στο κομμάτι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης να εξασφαλίσει έναν σύμμαχο – μέσα από ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο – ότι αν βρεθεί μπροστά από μια αρρώστια θα μπορέσουν μαζί να την ξεπεράσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου