Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Κίνηση Ενεργών Πολιτών Εορδαίας: Γεγονότα του τελευταίου πενταμήνου

Για μια ακόμη φορά η ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ / ΕΟΡΔΑΙΑ πλήττεται με αποφάσεις και γεγονότα που θα επηρεάσουν για χρόνια την περιοχή και ειδικά την νεολαία το πιο ζωτικό κομμάτι της περιοχής μας.
Αναλυτικά.
1ον. Με την ψήφιση του νόμου 4274/2014 στις 17 Ιουλίου και στο άρθρο 38 καταργούνται 90 μεταβατικά Πλημμελειοδικεία μεταξύ των οποίων και της ΕΟΡΔΑΙΑΣ.

2ον Σύμφωνα με το νέο Οργανισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (δημοσιεύτηκε στοΦΕΚ180/Α/29.8.14), καταργήθηκαν τα Τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας στα Γρεβενά και την Πτολεμαΐδα καθώς έγινε πλέον ένα τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Κοζάνης- Γρεβενών, με έδρα την Κοζάνη, με αποτέλεσμα να κλείσουν τα αντίστοιχα τμήματα σε Πτολεμαΐδα και Γρεβενά. Έτσι Από τις 31 Οκτωβρίου έπαψε και επίσημα να λειτουργεί το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του ΣΕΠΕ στην Πτολεμαΐδα.
3ον Στις 09-11-2014 από την πυρκαγιά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας τέθηκαν εκτός και οι δύο εναπομένουσες μονάδας 3 και 4.
4ον Στις 14-10-2014 υπογράφηκε από το ΥΠΕΚΑ για ταφή επικίνδυνων αποβλήτων στο ορυχείο Καρδιάς, ( στα όρια του Δήμου Εορδαίας ).
Για το 1ο θέμα ενημερωθήκαμε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εορδαίας από τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου αλλά και τον Δήμαρχο Εορδαίας, ότι γίνονται προσπάθειες ακύρωσης της συγκεκριμένης απόφασης. Στηρίζουμε σαν ΚΙΝΗΣΗ οποιαδήποτε απόφαση για κινητοποίηση για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Για το 2ο θέμα η διαβεβαίωση από τον Δήμαρχο Εορδαίας ήταν ότι σύμφωνα με υπόσχεση που του έδωσε ο Γ.Γ. του υπουργείου εργασίας, είναι ότι θα υπάρξει


απόφαση που θα εξαιρεί την Πτολεμαΐδα για το θέμα αυτό. Παραμένουμε ως ΚΙΝΗΣΗ σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο.
Για το 3ο θέμα θεωρούμε ότι αυτό έχει πολλές και «παράπλευρες επιπτώσεις», όπως π.χ. α) Όταν πέρσι ( συγκεκριμένα τον μήνα Οκτώβριο 2013 ), έκλεινε ο ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ, δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από την τότε Δημοτική Αρχή για το τι θα γίνει σε περίπτωση που έχουμε κάποιο πρόβλημα στον ΑΗΣ Καρδιάς που τροφοδοτεί την Τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας. Μάλιστα το θέμα συζητήθηκε «χαλαρά» σε κάποιο Δημοτικό Συμβούλιο επειδή υπήρξε ανωμαλία από ΑΗΣ. Μάλιστα εδώ υπάρχουν δύο βασικά ερωτήματα προς την προηγούμενη Δημοτική Αρχή (και φυσικά δεν περιμένουμε απάντηση, γιατί όπως επί 3,5 χρόνια δεν μας απάντησε ποτέ, το ίδιο πιστεύουμε θα κάνει και τώρα). Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να τα θέσουμε και οι δημότες μας ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Ερώτημα 1ον Γνώριζε η Δημοτική Αρχή ότι από τον Ιούνιο του 2013 ο ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ έκλεινε; Αν ναι τι ενέργειες έκανε ώστε να διασφαλίσει την επάρκεια της θερμικής ενέργειας από τον σταθμό αυτό; Αν όχι δεν έπρεπε να χειριστεί το θέμα η Δημοτική Αρχή δικαστικά;
Ερώτημα 2ον Η δαπάνη στην οποία έχει υποστεί η ΔΕΤΗΠ και στην ουσία ο Δήμος Εορδαίας με την διασύνδεση με τον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ έχει αποσβεστεί; Αν ναι έχει καλώς, αν όχι ποιόν τελικά επιβαρύνει;
β) Πιο το μέλλον των 300 περίπου μονίμων εργαζομένων της ΔΕΗ; Από την μια η Διοίκηση της ΔΕΗ «στεναχωρείται» για την ζημιά που έχει υποστεί, και από την άλλη «τρίβει» τα χέρια της που δεν θα αναγκαστεί να κάνει νέες προσλήψεις, επανδρώνοντας τις ελλείψεις των ανά την χώρα μονάδων με το προσωπικό αυτό. Φυσικά δεν ξεχνάμε και τους εργολαβικούς εργαζόμενους που χάσανε οριστικά την εργασία τους, και αναμένονται σκληροί μήνες για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, ενόψει και του χειμώνα.
γ) Από την μη λειτουργία (αν τελικά αυτό επιλεγεί) των 2 μονάδων υπάρχει και μια τεράστια απώλεια από το τοπικό πόρο λόγω του ότι αυτός ( ο πόρος ) εξαρτάται κυρίως από την ηλεκτρική παραγωγή των μονάδων ΑΗΣ που εμπεριέχονται στα διοικητικά περιθώρια του Καλλικρατικού Δήμου Εορδαίας. ΜΗΔΕΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ σχεδόν μηδενική η αποζημίωση από τον τοπικό πόρο, και φυσικά αυτό μέχρι να αρχίσει να βγάζει παραγωγή η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5. ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 7 ΧΡΟΝΙΑ!!!!
Από όλα τα παραπάνω (α, β, γ, ) καταλαβαίνει ο καθένας μας ότι δεν μπορούμε να μείνουμε απλοί παρατηρητές, θα συστρατευθούμε σε όποια αγωνιστική προσπάθεια γίνει για να ξαναλειτουργήσει έστω και μια μονάδα ΑΗΣ μέχρι να κατασκευαστεί η Πτολεμαΐδα 5.
Για το 4ο θέμα , έχουμε να τονίσουμε ότι: Θετικά τα ψηφίσματα του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου όπως και οι δηλώσεις των Δημάρχων Πτολεμαΐδας και Κοζάνης αλλά και του Περιφερειάρχη. Όμως τώρα όσο ποτέ είναι επιτακτική και επίκαιρη πλέον η ανάγκη να λειτουργήσει το διυλιστήριο του ποσίμου νερού που από το 1998 ενώ τελείωσε και στοίχισε 130.000.000 δρχ. δεν λειτουργεί. Η ΚΙΝΗΣΗ έφερε στο


φως το θέμα αρκετές φορές και μέχρι σήμερα πήρε μόνο υποσχέσεις ότι «ΘΑ» λειτουργήσει του χρόνου….
Το τελευταίο έγγραφό μας έχει ημερομηνία 09-01-2012, έκτοτε καμιά μα καμιά απάντηση δεν έχουμε πάρει. Σήμερα και όποια και αν είναι η εξέλιξη για τα απόβλητα που καλώς ή κακώς θα βρεθούν με τον Άλφα ή Βήτα τρόπο «έξω από την πόρτα μας» είναι προτεραιότητα πρώτη να λειτουργήσει το διυλιστήριο επιτέλους.
Κλείνοντας έχουμε να τονίσουμε με έμφαση:
41 χρόνια από την επέτειο του Πολυτεχνείου και μισό αιώνα και πλέον από την προσφορά της ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ / ΕΟΡΔΑΙΑΣ στην εθνική οικονομία, είναι πλέον ΧΡΕΟΣ της πατρίδας να μας φερθεί όχι σαν επαίτες αλλά σαν ήρωες και ευεργέτες, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ίσως να ζήσουμε ένα νέο Πολυτεχνείο προασπιζόμενοι Δημόσιες Υπηρεσίες, ΑΗΣ και Ορυχεία!!!!


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κωτίδης Νικόλαος
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Σάκκος Θεοδόσιος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας