Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Συλλεκτικός δίσκος για τον Άσιμο, με έξι άγνωστα τραγούδια - τα έργα του Φώτη Καραγεωργίου εμπνευσμένα από τον Άσιμο σε έκθεση στην Κοζάνη τον Απρίλιο του 2015

Το υλικό από τις τρεις ηχογραφημένες κασέτες που άφησε «φεύγοντας για το μεγάλο ταξίδι» αλλά και τα έξι ανέκδοτα τραγούδια του, έγιναν η αφορμή για να κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος του «ασυμβίβαστου» Νικόλα Άσιμου με τίτλο «Αρνήθηκα πολλά».
Ο δίσκος βινυλίου, ο οποίος κυκλοφόρησε από τη «B-otherSide records», περιλαμβάνει συνολικά 15 τραγούδια: τα έξι «νέα» ακυκλοφόρητα, αλλά και γνωστές δημιουργίες σε διαφορετικές εκτελέσεις, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά.


Για τις άγνωστες ιστορίες που έζησαν με τον ανένταχτο Νικόλα Άσιμο, μίλησαν οι φίλοι και συνεργάτες του, που βρέθηκαν σήμερα στην παρουσίαση του δίσκου η οποία πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Gorilla 11» στο Μαρούσι. Ανάμεσά τους, ο σκηνοθέτης και φίλος του τραγουδοποιού, Γιώργος Κορδελλάς, ο οποίος επιμελήθηκε το εξώφυλλο του δίσκου, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν με τον πρώτο και μοναδικό δίσκο του Άσιμου με τίτλο «Ο Ξαναπές». «Ο Νικόλας είχε ήδη αρχίσει από τα μέσα της δεκαετίας του 70 να παράγει αυτή την αίσθηση της παρωδίας και της λογικής του θεάτρου δρόμου που δεν εκφράζει μόνο ιδέες αλλά δημιουργεί μια αντιποίηση του εαυτού μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης Αντρέας Ταρνανάς.
Μιλώντας για τη μπάντα που είχαν φτιάξει με τον Νικόλα Άσιμο, την «Exarchia Square Band», ο φίλος του Χρήστος Ζυγομαλάς είπε: «Όλες αυτές οι εκδηλώσεις που τότε φάνταζαν παράξενες ή ότι διαταράσσανε τη «γεωμετρία», ήταν όλη η ομορφιά. Αυτή η παραβατικότητα όχι μόνο απέναντι στην κοινωνία αλλά απέναντι και στους ανθρώπινους κανόνες της καθημερινότητας, φάνταζε κακή. Τώρα όμως με την απόσταση του χρόνου βλέπεις, ότι ήταν μια ομορφιά, μια άγρια ποίηση».

Φως στα αίτια της αυτοκτονίας
Το μεγαλύτερο κίνητρο για την έκδοση αυτού του δίσκου, τόνισε στη συνέντευξη ο υπεύθυνος παραγωγής της «B -otherside records» Δημήτρης Βασιλειάδης, δεν είναι τα έξι ακυκλοφόρητα τραγούδια του Άσιμου, ούτε τα υπόλοιπα, αλλά η επιστολή που ήρθε στο φως, του τότε ειδικευόμενου ψυχιάτρου Σωτήρη Παστάκα, που φρόντιζε τον Νικόλα όταν νοσηλεύτηκε στο Δαφνί. Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο ρίχνει φως στα αίτια της αυτοκτονίας του μουσικού.
Το 1987 ο Νικόλας Άσιμος οδηγήθηκε βιαίως σε ψυχοθεραπευτική κλινική και λίγο αργότερα στις φυλακές Κορυδαλλού, με την κατηγορία του βιασμού. Αποφυλακίστηκε με χρηματική εγγύηση, αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει τη μεγάλη του πίκρα γι' αυτή την αβάσιμη κατηγορία, που δεν τεκμηριώθηκε ποτέ. Η εκκρεμούσα δίκη, μαζί με τ' άλλα προβλήματα που ήταν πολλά, συσσωρεύτηκαν μέσα του... Μετά από δύο ανεπιτυχείς απόπειρες αυτοκτονίας, ο Άσιμος στις 17 Μαρτίου του 1988 βρέθηκε κρεμασμένος στο «Χώρο προετοιμασίας» (όπως αποκαλούσε το μαγαζί που διατηρούσε στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια), αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη για τους συναδέλφους του.



Η έκδοση του δίσκου έχει γίνει σε 500 αριθμημένα αντίτυπα (300 λευκά και 200 μαύρα) και περιλαμβάνει ένα 4-σέλιδο ένθετο με σπάνιο φωτογραφικό και εικαστικό υλικό, καθώς και τους στίχους των τραγουδιών αλλά και την επιστολή του ψυχιάτρου του. Το εσωτερικό σαλόνι του δίσκου κοσμεί ένα ανέκδοτο σκίτσο του μουσικού.

Το έργο του Νικόλα Άσιμου, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον συντοπίτη του, εικαστικό Φώτη Καραγεωργίου, ο οποίος - όπως ανέφερε - επιχείρησε να μεταπλάσει τους στίχους του σε «κοινωνικά γλυπτά», τα οποία «μιλούν» για τα προβλήματα που βιώνει το άτομο καθημερινά στην κοινωνία. Τα έργα του θα φιλοξενηθούν σε σχετική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη, τον Απρίλιο του 2015.
 

Πηγή: naftemporiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας