Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ξενάγηση στο Ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού στα Ίμερα (BINTEO - ΦΩΤΟ)

Ξενάγηση στο ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού στα Ίμερα περιελάμβανε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Γιορτής Ελιάς και Ελαιολάδου το απόγευμα της Κυριακής 23 Νοεμβρίου 2014, σε συνέχεια της ημερίδας για τα πλεονεκτήματα του ελληνικού ελαιολάδου, που είχε ολοκληρωθεί το μεσημέρι στα Σέρβια.

Εκεί ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Δημήτρης Παπαδόπουλος ξενάγησε τους επισκέπτες σε όλες τις φάσεις επεξεργασίας της ελιάς στις σύγχρονες εγκαταστάσεις και κατέληξε στη γευσιγνωσία του λαδιού που παράγονταν εκείνη την ώρα.
Ακολούθως ο πρόεδρος έδωσε στοιχεία για την καλλιέργεια της ελιάς στα παραλίμνια Ίμερα, που απέχουν 9,5 χλμ από τη διασταύρωση της υψηλής γέφυρας Σερβίων στο δρόμο προς το φράγμα, με τις ιδανικές κλιματικές συνθήκες και τα λοιπά εδαφολογικά πλεονεκτήματα της περιοχής, που ευνοούν στην παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας και που τους επέφερε ήδη βραβεία και διακρίσεις σε πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις γευσιγνωσίας. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, σήμερα καλλιεργούνται στα Ίμερα 2.000 στρέμματα ελιάς και αρκετές εκατοντάδες στην υπόλοιπη παραλίμνια περιοχή Πολυφύτου, τα περισσότερα ποικιλίας Χαλκιδικής και παράγεται ετήσια περί τους 80 τόνους ελαιόλαδο και πάνω από 100 τόνοι βρώσιμης ελιάς. Επί του παρόντος ικανοποιούνται οι ανάγκες των μελών του συνεταιρισμού (περί τα 400), ενώ το υπόλοιπο ελαιόλαδο διατίθεται σε διάφορες συσκευασίες στην τοπική και την ευρύτερη αγορά. Στόχος, όπως ανέφερε ο κ. είναι η αύξηση της ελαιοκαλλιέργειας και αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου, με επόμενο στάδιο την τυποποίηση και ταυτοποίηση (Brand Name) σε μικρότερες συσκευασίες ώστε να σταθεί στις μεγάλες αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού.











Παπαδόπουλος,
Σοβαρό πρόβλημα αυτή τη στιγμή παραμένει θέμα της ηλεκτροδότησης  του ελαιοτριβείου -λειτουργεί με γεννήτρια-, που εκκρεμεί από την έναρξη της λειτουργίας του το 2006, πρόβλημα που αναμένεται να επιλυθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με χρηματοδότηση από τον Τοπικό Πόρο.
Η εκδήλωση για την ολοκλήρωση της διήμερης Γιορτής Ελιάς και Ελαιολάδου (22 και 23 Νοεμβρίου 2014), συνεχίστηκε με τη διάθεση στους επισκέπτες τοπικών εδεσμάτων και κρασιού, συνοδεία ορχήστρας λαϊκής μουσικής.
Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr    
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας