Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής» για την 1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS



Ενημέρωση-Προφύλαξη-Εξέταση
Σαν Σύλλογος Προσφοράς Ζωής δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην ποιότητα Ζωής αλλά και στην προφύλαξη της Υγείας των συνάνθρωπων μας. Δυστυχώς, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που είχε συγκεντρώσει το  Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) την τελευταία δεκαετία παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα του ιού του Aids στην Ελλάδα.

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο ιός του AIDS που ονομάζεται και ιός HIV ή ιός της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας, δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού και τον αφήνει εκτεθειμένο σε βαριές λοιμώξεις ή διάφορες μορφές καρκίνου. Δυστυχώς δεν έχει ακόμη παρασκευαστεί εμβόλιο και δεν υπάρχει θεραπεία αποτελεσματική για τη νόσο, γεγονός που την κατατάσσει ως μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία.
Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της χωρίς προφυλακτικό σεξουαλικής επαφής (πρωκτική, κολπική, στοματική) ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.
Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.
Η άγνοια για το AIDS προκαλεί πανικό. Η ελλιπής ενημέρωση μας κάνει να ξεχνάμε το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όταν η κοινωνία είναι απορριπτική προς τους φορείς και του ασθενείς με AIDS, αυτοί προτιμούν να μην καταφεύγουν στο γιατρό, να κρύβουν τη μόλυνσή τους φοβούμενοι τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Είναι απαραίτητο, ο φορέας να μπορεί να υπολογίζει στη συμπαράσταση και βοήθεια των συνανθρώπων του. Η συμπαράσταση αυτή, όχι μόνο δε μας εκθέτει σε κίνδυνο αλλά συμβάλλει στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.
Για το AIDS δεν πρέπει να ξεχνάς:
  • Το να έχεις σεξουαλικές σχέσεις με κάποιον, ουσιαστικά σημαίνει ότι έχεις σεξουαλικές σχέσεις με όλους τους προηγούμενους ερωτικούς συντρόφους του.
  • Οι περισσότεροι φορείς του ιού του ΑΙDS παραμένουν απολύτως υγιείς για αρκετά χρόνια.
  • Ο καθένας μπορεί να έχει μολυνθεί από τον ιό του AIDS και να μην το γνωρίζει
  • Μην διακινδυνεύεις αποδεχόμενος σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις. 

Γιατί η καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, είναι η πρόληψη της!
Ενημέρωση – Προφύλαξη - Εξέταση


*O έλεγχος για HIV/AIDS είναι πάντα εμπιστευτικός, εθελοντικός μετά από την πλήρη και κατανοητή ενημέρωση του ατόμου που επιθυμεί να εξεταστεί. O έλεγχος μπορεί να είναι και ανώνυμος στην περίπτωση που το επιθυμεί ο/η εξεταζόμενος/η. Διεξάγεται σε δημόσια νοσοκομεία, σε Κέντρα Αναφοράς & Ελέγχου AIDS, σε ιδιωτικές δομές και σε δομές στην κοινότητα. Για περισσότερες πληροφορίες, Επικοινωνήστε με το Γραφείο HIV / AIDS & Σεξουαλικώς  Μεταδιδόμενων Νοσημάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ keelpno.gr, Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS : 210-72.22.222.. ΚΕΕΛΠΝΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2310229139, 243363. Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS (E.E.M.A.A.)2106983945




Για το Δ.Σ.
                    Ο πρόεδρος                                 Η Γ. Γραμματέας
Τσαουσίδης Θεόδωρος                      Τσαουσίδου Κάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας