Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Επιστολή της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων προς την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος, Επίσκοπο κ.κ. Σεβαστιανό Ροσσολάτο

Σεβασμιότατε,
Με μεγάλη αγάπη θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε, να συναντηθούμε μαζί σας σε ένα άλλο διαφορετικό ηθικά, ανθρώπινα, Χριστιανικά, πεδίο σε μια άλλη στιγμή. 
Μια όμως απρόσμενη εξέλιξη η οποία προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών μας, των 353 χιλιάδων θυμάτων της γενοκτονίας των Ποντίων, και τη δική μας ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μας υποχρεώνει να σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή.
          Στο Μουσείο του Συλλόγου μας, το οποίο σας καλούμε να επισκεφτείτε, σώζεται ό,τι απέμεινε από το κατακρεουργηθέν σώμα του ορθόδοξου Χριστιανού ιερέα Ηλία Παπαηλιάδη. Ένα μέρος από τα μαλλιά της κεφαλής του. Ταυτόχρονα έρχεται στο μυαλό μας η ευγενική εικόνα του Ιταλού Καθολικού ιερέα Andrea Santoro.
          Και ο Ηλίας Παπαηλιάδης και ο Andrea Santoro υπήρξαν θύματα μιας ιδεολογίας του θανάτου του κεμαλισμού, του οποίου η διαφορά σε σχέση με το ναζισμό είναι ότι ο τελευταίος έδρασε επί δέκα έτη, ενώ ο πρώτος συνεχίζει να δρα επί μια εκατονταετία. Θύμα του τα εκατομμύρια των αυτοχθόνων Χριστιανικών λαών της Μικράς Ασίας αλλά και Μουσουλμάνων. Γεωπολιτικοί λόγοι, συμφέροντα και σκοπιμότητες κάλυψαν τη γενοκτονική φύση αυτής της ιδεολογίας. Για τους ίδιους λόγους υπήρξε μια συστηματική αγιογράφηση του δημιουργού της, του Κεμάλ.
Αυτοί όμως οι λόγοι εξέλιπαν και δεν μπορούν να αναπαραχθούν, πολύ περισσότερο δεν μπορούν να συντηρηθούν από την Εκκλησία των Χριστιανών πιστών και από πράξεις προσκυνήματος ενός συμβόλου του θανάτου, όπως είναι το μαυσωλείο του Κεμάλ στην Άγκυρα.
Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για τη διόρθωση αυτού του ιστορικού λάθους.
Νομίζουμε ότι ο Αργεντινός Πάπας Φραγκίσκος κατά τη γνωριμία του με τις κοινότητες των αυτοχθόνων λαών της Μικράς Ασίας και της Μεσσοποταμίας στη γη της Νότιας Αμερικής κατανόησε ποια ήταν η ιδεολογία της γενοκτόνου βίας, η οποία συνέβαλε ώστε οι άνθρωποι της ιστορικής αυτής περιοχής να γεννιούνται στην Τραπεζούντα, στο Βαν, στη Νινευή, στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη και να πεθαίνουν στο Μπουένος Άιρες.
Με τα ευγενέστερα των ανθρωπίνων συναισθημάτων μας σάς χαιρετούμε με εκτίμηση.




                              Ο Πρόεδρος                                      Ο Γεν. Γραμματέας




                       Γιώργος Στυλ. Σαραφίδης                     Χρήστος Παν. Γιαντομίδης


Υ.Γ. Σας αποστέλλουμε επίσης τα εξής δύο βιβλία  :

  • THE PONTIAN QUESTION IN THE UNITED NATIONS
  • THE PONTIAN QUESTION AS EUROPEAN QUESTION
Περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων, δραστηριότητες αλληλεγγύης προς τους Ποντίους μιας μεγάλου κύρους διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης  για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόεδρος της οποίας υπήρξε, επί αρκετά έτη, ο συμπατριώτης του Πατέρα Φραγκίσκου και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Αργεντινός, ανθρωπιστής και διανοούμενος Αδόλφο Πέρεζ Εσκιβέλ.
Θα σας παρακαλούσαμε τα βιβλία αυτά να μεταβιβαστούν στον Ποντίφικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας