Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Bank of America: «Ελληνική τραγωδία» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Νέο email «κόλαφος». Δεν διαθέτει plan Β η αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζει ο οίκος. Προβληματισμός στις τάξεις των επενδυτών για την δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Ο ρόλος του Podemos και η εκτίμηση Σταθάκη για την ημερομηνία των εκλογών.
«Ελληνική τραγωδία» χαρακτηρίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας η Bank of America στο πρώτο της σχόλιο μετά τις χθεσινές παρουσιάσεις των κ.κ. Σταθάκη και Μηλιού στο Λονδίνο με ξένους επενδυτές.
Η BofA τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει plan B για την περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις για κούρεμα του ελληνικού χρέους, μετακύληση των κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι Ευρωπαικές Κεντρικές Τράπεζες και επιπρόσθετο πρόγραμμα αγοράς. Επιπρόσθετα, σημειώνει την ανησυχία των ξένων για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ξαναγίνει «παράδειγμα» προς αποφυγή για την υπόλοιπη Ευρώπη στην περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ακολουθούν εντός του 2015 εκλογές στην Ισπανία στις οποίες προηγείται το ακραίο αριστερό κόμμα Podemos.
Τονίζει ότι οι παρεβρισκόμενοι πελάτες της υποστήριξαν «ότι δεν βλέπουν πως η υπόλοιπη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο η ΕΚΤ, θα κλείσουν το μάτι και θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του ΣΥΡΙΖΑ όσο αυτός δεν σέβεται τους συμφωνημένους κανόνες του προγράμματος». 
Πρόκειται για το πρώτο επίσημο σχόλιο που διατυπώνεται από ξένη επενδυτική τράπεζα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποτυπώνει εν πολλοίς το κλίμα που επικρατεί από χθες το βράδυ μεταξύ των 35 επενδυτών που παραβρέθηκαν στην κλειστή παρουσίαση. Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, σημειώνουν ότι το report της Bank of America αποτυπώνει με μεγαλύτερη σαφήνεια τις θέσεις που ανέπτυξε το κόμμα.
Τα τέσσερα bullets της BofA Merrill Lynch μετά τη συνάντηση της με τον κ. Σταθάκη
  • Καμία νέα μεταρρύθμιση
  • Η Ευρώπη να «συγχωρήσει», δηλαδή να διαγράψει, μέρος του ελληνικού χρέους
  • Η ΕΚΤ να ρολάρει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της και να αγοράσει περισσότερα
  • Δεν υπάρχει σχέδιο Β
Συμπέρασμα: Να περιμένετε πολύ υψηλότερη μεταβλητότητα στην στη Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μακριά από την Τρόικα και το τρέχον πρόγραμμα. Ακόμα και αν τελικά βρεθεί η μέση οδός, θα μπορούσε να πάρει σχεδόν όλο το 2015, με τους κινδύνους εν τω μεταξύ να παραμένουν.
Ο κ Σταθάκης σημείωσε τα εξής βασικά σημεία, σύμφωνα με το σχόλιο της BofA – Merrill Lynch:
-Θα σταματήσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Θα είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν ένα πρόγραμμα μόνο με την Ευρώπη.
-Θα διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση των δανείων του επίσημου τομέα. Ιδανικά, θα ήθελε ένα κούρεμα, αλλά η παράταση των προθεσμιών λήξης μπορεί να είναι το πρώτο βήμα. Θα ζητήσει από την ΕΚΤ να μετακυλίσει χρονικά τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της.
-Θα συνεχίσει την εξυπηρέτηση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Όχι άλλο κούρεμα για τον ιδιωτικό τομέα.
-Σε κάθε σενάριο, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.
-Καμία νέα ιδιωτικοποίηση.
-Όχι στα πρωτογενή πλεονάσματα, ισοσκελισμένους προϋπολογισμός σε πρωτογενείς όρους. Σε κάθε περίπτωση, αναμένει από την Τρόικα να αναθεωρήσει τους μη ρεαλιστικός στόχος της ότι η Ελλάδα θα παράγει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ στα επόμενα δέκα χρόνια.
-Πηγές χρηματοδότησης για χρήματα που θα χρειαστεί:1) αναδιάρθρωση του επίσημου τομέα του χρέους, 2) πρόσβαση τις αγορές, 3) μετακύλιση των ομολόγων της ΕΚΤ, 4) QE από την ΕΚΤ.
-Δεν υπάρχει σχέδιο Β, ή τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να το αποκαλύψει πριν από τις εκλογές. Ο κ Σταθάκης υποστήριξε ότι το σχέδιο Β ήταν ό,τι η Ελλάδα είχε τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν λειτούργησε. Πιέσαμε πολύ για το θέμα αυτό, ρωτώντας πολλά «τι και εάν». Ο κ Σταθάκης απέφυγε τη συζήτηση για οποιαδήποτε εναλλακτικές λύσεις.
-Θα αντιστρέψει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος στην αγορά εργασίας: θα αυξήσει το όριο των κατώτατων μισθών και συντάξεων στα προ της κρίσης επίπεδα και θα επαναφέρει τις συλλογικές μισθολογικές διαπραγματεύσεις.
-Θα προχωρήσει σε ένα πιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα και θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Όσον αφορά το τελευταίο, ο ίδιος υποστήριξε ότι τα παραδοσιακά κόμματα δεν είχαν την πολιτική βούληση να το κάνουν, διότι είχαν «καταληφθεί» από κατεστημένα συμφέροντα.
- Θα επέμβει ώστε να πιέσουν τις τράπεζες να αυξήσουν την χρηματοδότηση της οικονομίας. Το Δημόσιο έχει την πλειοψηφία των μετοχών στο τραπεζικό σύστημα και μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά τους. Τα τελευταία μέτρα της ΕΚΤ προσφέρουν σημαντική ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και πέρασαν τα stress test της ΕΚΤ. Πρέπει να αρχίσουν να στηρίζουν την οικονομία και η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει ότι αυτό θα γίνει.
- Ηταν πολύ σίγουρος ότι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο (η 22 Μαρτίου ήταν η ημερομηνία που αναφέρθηκε). Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει τις εκλογές μόνο εάν η τρόικα της έδινε όλα όσα ζητούσε, κάτι που είναι πολύ απίθανο. Αντίθετα, ήταν έκπληκτος με την σκληρή στάση της τρόικας στις τελευταίες διαπραγματεύσεις.
- Ηταν επίσης πολύ σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές. Ελπίζουν να είναι σε θέση να σχηματίσουν αυτόνομη κυβέρνηση, αλλά παραδέχθηκε ότι η συμμαχία με άλλα κόμματα (Ποτάμι η/και ΠΑΣΟΚ) είναι πιθανή.
- Υποστήριξε ότι ένα ντιλ μεταξύ τρόικας με την υπάρχουσα κυβέρνηση θα διευκόλυνε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα της έδινε περισσότερο χρόνο να διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας (κράτη και ΕΚΤ) με την τρόικα. Από την άλλη πλευρά, αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να κλείσει συμφωνία με την τρόικα οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά, πρόωρες εκλογές θα γίνουν σίγουρα, και παρότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί υπό πίεση, δεν θα είναι ευθύνη της.
- Κατά τη διάρκεια των ερωταπαντήσεων οι περισσότεροι καλεσμένοι-πελάτες του οίκου υποστήριξαν ότι δεν βλέπουν πως η υπόλοιπη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο η ΕΚΤ, θα κλείσουν το μάτι και θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του ΣΥΡΙΖΑ όσο αυτός δεν σέβεται τους συμφωνημένους κανόνες του προγράμματος. Ορισμένοι επίσης υποστήριξαν ότι οι ευρωπαίοι μπορεί να είναι σκληροί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λόγω της ανησυχίας για τους Podemos της Ισπανίας (η χώρα έχει εκλογές το Νοέμβριο και το αριστερό κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις). Δεν βλέπουν την Ελλάδα να έχει διαπραγματευτικά όπλα. Ο κ. Σταθάκης απάντησε πως υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον να στηριχθεί η Ελλάδα, το υφιστάμενο πρόγραμμα δεν βουλεύει και οι διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μια ποιο ρεαλιστική λύση που θα τους ωφελήσει όλους.
Δείτε το email:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας