Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Η συζήτηση των θεμάτων της Ελάτης στη συνεδρίαση της 26ης Νοεμβρίου 2014

Τρία σοβαρά θέματα που αφορούν την Τοπική Κοινότητα Ελάτης περιελάμβανε η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014.
Τα θέματα τα οποία εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Καμβουνίων Ευθύμιος Δισερής και ανέπτυξε ο πρόεδρος της Ελάτης Λευτέρης Παλούκας ήταν:
Α/Α 11. Συζήτηση για το πόσιμο νερό στην Τ.Κ. Ελάτης
12.  Συζήτηση για το γήπεδο ποδοσφαίρου Τ.Κ. Ελάτης
13. Συζήτηση γα το τοιχίο αντιστήριξης (; τελικά αφορούσε το πεζοδρόμιο) στην κεντρική πλατεία της Τ.Κ. Ελάτης
Για το πρώτο από τα θέματα ο πρόεδρος Λευτέρης Παλούκας, με το πάθος και εκρηκτικότητα με τα οποία συνήθως αγορεύει, παρουσίασε -με φωτογραφικό υλικό- την κάκιστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δίκτυο ύδρευσης της Ελάτης που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή και προτείνοντας άμεσα παρεμβάσεις λύσεις στις δεξαμενές "καλλιέργειας" του νερού, στις δεξαμενές του υδραγωγείου και αντικατάσταση συνολικά του δικτύου ύδρευσης της Ελάτης. Ο αντίλογος με την προηγούμενη δημοτική αρχή -Κωνσταντόπουλο- και την τεχνική υπηρεσία του δήμου ήταν η παραδοχή της σοβαρότητας ενός τέτοιου προβλήματος -όπως και από τις άλλες πλευρές-, που συμπληρώθηκε από τον ισχυρισμό ότι οι τακτικές χημικές αναλύσεις δεν είχαν δείξει κάτι ανησυχητικό για την υγεία των κατοίκων και επί πλέον δεν είχε φτάσει στο δήμο κανένα ανάλογο αίτημα από την τοπική αρχή ή τους κατοίκους της Ελάτης.
Η συζήτηση επί του θέματος  έφερε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού για άμεση παρέμβαση στους ταμιευτήρες "καλλιέργειας" του νερού και ο έλεγχος της τεχνικής υπηρεσίας των δεξαμενών του υδραγωγείου και του δικτύου, προκειμένου να εισηγηθούν τις ανάλογες λύσεις.
Για το θέμα του γηπέδου της Ελάτης, που κατάντησε "γεφύρι της Άρτας" κατά τον Λευτέρη Παλούκα, αφού εκκρεμεί η ολοκλήρωσή του πλέον των πέντε ετών, το πρόβλημα -σύμφωνα και με τις τεχνικές υπηρεσίες- εντοπίστηκε στο εδαφικό υπόστρωμα που χρήζει αντικατάστασης, ώστε να δοθεί οριστική λύση. Η άποψη του αντιδημάρχου οικονομικών ήταν ότι, επί του παρόντος δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, που πρέπει άμεσα να αναζητηθούν από κάποιο πρόγραμμα, ώστε να δρομολογηθεί η ανακατασκευή του αγωνιστικού χώρου. Τη δυσαρέσκεια του προέδρου της Ελάτης προκάλεσε η όλη εξέλιξη της συζήτησης επί του θέματος, ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή της νομικής υπηρεσίας του δήμου, ώστε να προβεί σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για τη σπατάλη -όπως ανέφερε- των 167.000 €.
Το τρίτο θέμα ήταν το αίτημα του προέδρου της Ελάτης για ξήλωμα του πεζοδρομίου στον κεντρικό δρόμο πριν την πλατεία της Ελάτης, με το σκεπτικό ότι ο δρόμος είναι πολύ στενός και δεν επαρκεί για τη διασταύρωση δυο οχημάτων, ενώ και το πεζοδρόμιο -αναφέρθηκε ότι το πλάτος του είναι 37(!) εκατοστά- δεν είναι λειτουργικό, με κίνδυνο ατυχήματος στο σημείο αυτό. Η άποψη της τεχνικής υπηρεσίας ήταν κατ’ αρχάς αρνητική και η τελική απόφαση του σώματος  ήταν να επανεξεταστεί το θέμα -πάλι από την τεχνική υπηρεσία- με την επιπλέον διερεύνηση μετακίνησης μια κολόνας της ΔΕΗ που βρίσκεται μέσα στο δρόμο(!) στην έξοδο του επίμαχου σημείου.
Εκτός ημερήσιας διάταξης τέθηκε -το θέμα είχε ξανατεθεί και από τον υπογράφοντα σε συνεδρίαση προ διμήνου περίπου- επιπλέον από τον πρόεδρο της Ελάτης και το πολύ σοβαρό θέμα της πορείας των μελετών των αρδευτικών  της περιοχής των Καμβουνίων που θα χρηματοδοτηθούν από τη ΔΕΗ, όπως και η κατασκευή του έργου, εγκαλώντας την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι πήρε το έγγραφο από τις 5 Αυγούστου -αναφερόμενος σε μια νεκρή περίοδο βέβαια για την προηγούμενη δημοτική, που μετά το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου αρκούνταν στα …απαραίτητα- και δεν προχώρησε σε τίποτε. Η απάντηση του εντεταλμένου συμβούλου της πλειοψηφίας Μίλτου Ζορμπά, ήταν ότι εντός των προσεχών ημερών θα γίνει επιτόπου εξέταση των συνθηκών ώστε να δρομολογηθούν τα ζητούμενα που θα συμπεριληφθούν* στη μελέτη.
Μόνο ευχαριστημένος δεν φάνηκε ο πρόεδρος της Ελάτης Λευτέρης από την εξέλιξη της συζήτησης των θεμάτων, αφού στην ουσία από τα πέντε αιτήματα -το ζήτημα του νερού είχε τρία σκέλη-, το σώμα ανταποκρίθηκε για άμεση επίλυση στο ένα (δεξαμενές "καλλιέργειας" νερού), αλλά η γενική παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο δεν παύει να κρίνεται σαν ιδιαίτερα θετική, που καλό θα ήταν να ακολουθήσουν και οι άλλοι πρόεδροι του ορεινού όγκου των Καμβουνίων.  
* Σύμφωνα με πληροφορίες μας στις συζητήσεις και προμελέτες που είχαν γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, το Μικρόβαλτο -στο οποίο το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλές δενδροκαλλιέργειες από νέους αγρότες-  δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό των αρδευτικών, που βέβαια αφορούν συνολικά την περιοχή των Καμβουνίων. Κρίνουμε ότι καθήκον της δημοτικής αρχής είναι στη νέα τελική πρόταση για τα αρδευτικά να συμπεριληφθεί και το Μικρόβαλτο.
Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας