Το διαδίκτυο έχει εισέλθει πλέον για τα καλά στη καθημερινότητα των περισσοτέρων από έμας. Πόσο καλά όμως είμαστε ενημερωμένοι/ες για τους κινδύνους που ελλοχεύει η αλόγιστη χρήση του; Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε και πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τους επιτήδιους; Για αυτά και για άλλα πολλά σχετικά με το διαδίκτυο μίλησε στη Weekend και στην Ευαγγελία Κακλειδάκη o επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μάνος Σφακιανάκης.
-Καθημερινά μαθαίνουμε για διάφορες απάτες που γίνονται στο διαδίκτυο με αποδέκτες αρκετούς Έλληνες και Ελληνίδες χρήστες . Ποια είναι η ποιο συχνή απάτη μέσω διαδικτύου που έχει καταγράφει από την υπηρεσία σας;
Οι πιο συχνές απάτες μέσω του διαδικτύου είναι οι απάτες οι οποίες έχουν να κάνουν με αγορά προίοντων. Δηλαδή, υπάρχουν προσφορές στο διαδίκτυο ότι ένα αντικείμενο είναι σε τιμή ευκαιρίας, εμείς στέλνουμε τα χρήματα και αντί του προιόντος παραλαμβάνουμε ένα άδειο κουτί.
Μία άλλη απάτη η οποία συναγωνίζεται σε συχνότητα αυτή του εμπορίου είναι οι λεγόμενες "Νιγηριανές" απάτες. Στη "Νιγηριανή" απάτη σου στέλνουν ένα μειλ και σου λένε ότι πέθανε κάποιος συγγενής σου και εσύ κέρδισες για παράδειγμα 2 εκ. ευρώ. Για να φέρεις όμως αυτά τα χρήματα στην Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσεις 100 χιλ. ευρώ φόρο. Εσύ δίνεις το φόρο για να πάρεις την κληρονομιά και ποτέ δεν παίρνεις τα χρήματα που σου λένε.
Καθημερινά είναι εκατοντάδες τα θύματα. Πήραν πριν λίγο καιρό μία κυρία δικηγόρο όπου της πλήρωσαν τα εισητήρια και πήγε στη Μαδρίτη στην Ισπανία. Την παρέλαβε λιμουζίνα από το αεροδρόμιο, έμεινε σε ένα πανάκριβο ξενοδοχείο, πήγε στην τράπεζα και την καλοσόρισαν με σαμπάνια. Εκεί της έδειξαν τα 5 εκατ. που ήταν να κληρονομήσει. Έμεινε δύο μέρες και επέστρεψε στην Ελλάδα. Επειτα από αυτό δανείστηκε και τους έστειλε 415 χιλ. ευρώ. Στη συνέχεια επειδή δράσαμε άμεσα μέσω Ιντερπόλ, τους βρήκαμε και πήραμε και τα χρήματα.
Έχω χειριστεί πάνω από χίλιες υποθέσεις με τέτοιες απάτες και αυτή είναι η μόνη που πήρε πίσω κάποια τα χρήματά της.
Γιατί ονομάζεται "Νιγηριανή" απάτη;
Γιατί όλοι αυτοί που την κάνουν είναι Νιγηριανοί. Σου λένε τις περισσότερες φορές ότι τα χρήματα είναι από τη Νιγηρία. Αυτοί στέλνουν εκατομμύρια μειλ καθημερινά σε όλο τον κόσμο και καταλήγουν να εξαπατήσουν 1000 άτομα. Είναι βιομηχανία απάτης.
-Με την αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου υποθέτω ότι εμφανίζονται και νέες ηλεκτρονικές απάτες. Έχετε ανακαλύψει νέες μορφές «απάτης» στο διαδίκτυο;
Το έγκλημα μεταλάσσεται συνεχώς. Μία μορφή απάτης η οποία μεταλάσσεται είναι το fishing (ψάρεμα). Το ψάρεμα αποτελεί μία απάτη η οποία γίνεται στους πελάτες των τράπεζων που χρησιμοποιούν το e-banking. Κάνοντας e-banking σου λένε: "η τράπεζα έχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή και κάνει εκαθάριση στα αρχεία της.
Δώσε μου τον αριθμό της κάρτας σου να το συμπληρώσει η τράπεζα", δηλαδή σου στέλνει η τράπεζα μήνυμα που είναι μαιμού. Εσύ στέλνεις τον αριθμό της κάρτας σου και ό,τι σου ζητάει και αυτόματα σε χρεώνουν χιλιάδες ευρώ.Η σου λένε "είμαστε από το ΙΚΑ και θέλουμε να σου πιστώσουμε 500 ευρώ που σου οφείλουμε, δώσε μας τον αριθμό της κάρτας σου να σου τα βάλουμε". Άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με το ΙΚΑ έδωσαν τον αριθμό της κάρτας τους να τους βάλουν μέσα τα χρήματα και όχι απλά δεν τους τα έβαλαν αλλά τους τα πήραν κιόλας.
Υπάρχει λύση σε όλο αυτό ;
Ασφαλώς και υπάρχει. Σχεδόν όλες τις φορές τους έχουμε βρει.
Υπάρχουν στοιχεία καταγραφής στην υπηρεσία σας σχετικά με την ταυτότητα των θυμάτων ηλεκτρονικού εγκλήματος;Το 60% των θυμάτων απάτης στο διαδίκτυο είναι γυναίκες και το 40% άνδρες. Ο λόγος είναι ότι η κυρίαρχη απάτη είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο το οποίο το χρησιμοποιούν περισσότερο οι γυναίκες. Οι ηλικίες των θυμάτων είναι συνήθως από 17 έως 50 ετών.
Πώς γίνεται η σεξουαλική παρενόχληση μέσω διαδικτύου;
Δυστυχώς το 70% της εγκληματικότητας που αφορά σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο γίνεται μέσω facebook. Εκεί βρίσκεις το προφίλ της κοπέλας που θες να χτυπήσεις. Οι τρόποι είναι πάρα πολλοί. Ή την παγιδεύεις, της στέλνεις για παράδειγμα ένα μέιλ, παριστάνοντάς της κάποιο γνωστό της και αρχίζεις μία αλληλογραφία. Στη συνέχεια καταγράφεις τις συνομιλίες και έπειτα την εκβιάζεις. Δεύτερος τρόπος είναι της πάρει κάποιος τις φωτογραφίες της και τους κάνει ερωτικά μοντάζ. Της στέλνει τα βιντεάκια και της λέει ¨αν δεν συνεβρεθείς σεξουαλικά μαζί μου τότε θα στείλω τα βίντεο στον άνδρα σου, στο σχολείο, στη δουλειά σου".
Ο τρίτος τρόπος είναι μέσω μέιλ. Δηλαδή ξέρει ο θύτης μία, την εντοπίζει και αρχίζει και την παρενοχλεί σεξουαλικά μέσω μηνυμάτων ή μέιλ. Είναι δεκάδες οι τρόποι σεξουαλικής παρενόχλησης μέσω διαδικτύου.
Οι καταγγελίες που λαμβάνετε καθημερινά για σεξουαλική παρενόχληση, σε τι ποσοστό φτάνουν;
Εχουμε πολύ μεγάλη εκληματικότητα στο κομμάτι αυτό. Σε κάθε εκατό καταγγελίες μόνο δύο με τρεις φτάνουν στο στάδιο να υποβάλουν μύνηση.
Κάθε ημέρα δεχόμαστε περίπου σαράντα καταγγελίες για το facebook, περίπου οι 15 είναι για σεξουαλική παρενόχληση και γίνεται σε μικρές κυρίως ηλικίες από 17-24 ετών.
Ποια είναι η διαδικασίας αντιμετώπισης;
Τα στάδια τα οποία ακολουθούνται είναι τρία καταγγελία, εντοπισμός και σύλληψη.
-Πώς μπορεί να προστατευθεί κάποιος; Υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα προστασίας ή ομάδα ειδικών που χειρίζεται τέτοιου είδους υποθέσεις;
Εμείς εδώ έχουμε εξειδικευμένους αξιωματικούς που κάνουν ψηφιακή ανάλυση σε κάθε καταγγελία προκειμένου να εντοπίσουν τον δράστη. Δεν υπάρχει υπόθεση ηλεκτρονική που να μην εξυχνιάζεται. Απλώς πρέπει τo θύμα να κάνε μήνυση.
Το θύμα όμως φοβάται να κινηθεί νομικά για δικούς του λόγους, έτσι οι κύριοι αυτοί μένουν ανενόχλητοι. Εμείς συστήνουμε στα θύματα να μη δυστάζουν να απευθυνθούν στη δίωξη. Εχουμε πολλά παραδείγματα που έχουν σωθεί άνθρωποι.
Έχει κάποιος πολιτικός ή επώνυμο πρόσωπο ζητήσει την βοήθειά σας γιατί δέχτηκε ηλεκτρονική επίθεση από "αγνώστους";
Πάρα πολλοί και πολλές καθώς όλοι πλέον χειρίζονται το διαδίκτυο. Πάρα πολύ συχνά δημιουργούν ψεύτικα προφίλ σε πολιτικούς και σε γνωστούς ανθρώπους. Το διαδίκτυο είναι μέσα στη ζωή όλων μας και αποτελεί μονόδρομο.
Πρέπει ο κόσμος να μάθει να κάνει πλοήγηση με ασφάλεια. Υπάρχει η σωστή πλοήγηση και η κακή πλοήγηση. Οταν δεν ξέρεις τους νόμους και τους κανόνες μπορείς να βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Έτσι έχουμε και θανάτους από το διαδίκτυο. Στην Κέρκυρα, ένας έκανε ένα LIKE μέσα από το διαδίκτυο σε μία κοπέλα, ο φίλος της το είδε και πήγε και τον εκτέλεσε.
Ακόμα, στην Αμερική μία κυρία έγραφε στο Status στο facebook κάθε μέρα ότι χώρησε από τον σύζυγό της και μετά από λίγο έγραψε ότι ήταν ευτυχισμένη με έναν άλλον και πήγε ο σύζυγος και την εκτέλεσε. Εχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί πολλά ακραία περιστατικά για αυτό θα πρέπει να προσέχουμε τι γράφουμε.
Ακόμα γράφουμε που θα πάμε διακοπές στο διαδίκτυο και έρχεται ο κλέφτης όταν λείπουμε και μας αδειάζει το σπίτι. Οι κλέφτες βλέπουν το facebook. Αν είσαι στοχοποιημένος από κλέφτη σε ψάχνει και ηλεκτρονικά προκειμένου να γνωρίζει τις κινήσεις σου.
Βλέπουμε όλο και πιο συχνά φαινόμενα hacking. Μπορεί να υπάρξει παγκόσμια καταστροφή του διαδικτύου με ταυτόχρονες επιθέσεις από hackers;
Στη χώρα μας έχει συμβεί αυτό. Το διαδίκτυο εφόσον δεν είναι καλά θωρακισμένο μπορεί κάποιος καλά εξειδικευμένος πληροφορικάριος να ρίξει κάτω όλα τα συστήματα. Εδώ μπήκαν στη ΝΑSA και στο αμερικάνικο πεντάγωνο, δεν μπορούν να μπουν στους ISP τους δικούς μας και να τους ρίξουν; Θα πρέπει να ξέρετε ότι ασφαλής υπολογιστής είναι ο κλειστός υπολογιστής επομένως απόλυτη ασφάλεια δεν υπάρχει στα συστήματα. Μπορεί κάποιοι να το παραβιάσουν, κάποιοι να ρίξουν τα συστήματα και να μην έχουμε ίντερνετ. Για τον λόγω αυτό θα πρέπει να έχουμε εναλλακτικές λύσεις, πλην του διαδικτύου, στη ζωή μας.
Πώς βλέπετε το μέλλον του διαδικτύου; Μέχρι που πιστεύετε ότι θα φτάσουμε μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια;
Το διαδίκτυο είναι μονόδρομος, το πολύ σε τρία χρόνια στη χώρα μας δεν θα υπάρχει επιχείρηση, επιχειρηματίας, δημόσια υπηρεσία που να μην κάνει τα πάντα μέσα από το διαδίκτυο. Θα σταματήσουν οι ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες καθώς όλα θα γίνονται μέσα από το διαδίκτυο.
Είναι αλήθεια ότι μπορεί κάποιος να μας παρακολουθεί μέσα από την κάμερα του υπολογιστή μας όταν αυτή είναι κλειστή;
Υπάρχουν προγράμματα και χάκερ οι οποίοι μπορούν να σου ενεργοποιήσουν την κάμερα ακόμα και αν ο υπολογιστής σου είναι κλειστός και εσύ να μην το αντιλαμβάνεσαι. Έχει γίνει αυτό. Όταν ο υπολογιστής είναι στο ρεύμα ή έχει μπαταρία, υπάρχουν συστήματα που ενεργοποιούν μέσα από το μόντεμ τον υπολογιστή. Θα πρέπει να κλείνουμε τον υπολογιστή και να βγάζουμε το ντουί από την πρίζα, τότε μόνο δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν την κάμερα. Όταν δεν έχει πηγή ρεύματος. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κινητά αν δεν βγάλουμε την μπαταρία μπορούν να μας παρακολουθήσουν οποιαδήποτε ώρα επιθυμούν.
Πηγή: metrogreece
1 σχόλιο:
Kirie sfakianaki kala ta leta alla malon poli fadasia dia8etete, gia na min panikobaloume ton kosmo adika, an den dosis stixia pistotikis kai kirios ton 3psifio kodiko asfalias pou anagrafete apo to piso meros den mporoune na se paroune tipota asxeta ama xeroune ton ari8mo tis pistotikis, episis i kamera stous ipologistes den mpori na litourgisi protistos ean den leitourgisi o CPU i epexergastis gia na litourgisi to CPU prepi na anapsi to fan to anemistiraki tou, ara katalabame amesos oti kati ginete, telos oles oi kameres exoune ena ledaki endiktiko to opio akrivos ipodiloni tin litourgia tis, den mpori na pexi i kamera ean protistos de anapsi to led ara amesos katalabenoume pote litourgi i kamera, telos kirie sfakianaki apo tin briza bgazoume to Fis diladi to akrofisio tou kalodiou paroxis trofodosias tou pc mas oxi to doui, to doui einai to meros opou bidonoume mia lampa.
Δημοσίευση σχολίου