Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Καστοριά: Στον τόπο που ασκήτευσε η Οσία Σοφία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Στον τόπο που ασκήτευσε η Οσία Σοφία, στην Ιερά Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου Κλεισούρας Καστοριάς, μετέβη χθες Κυριακή το  απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ Βαρθολομαίος. Έφιπποι με παραδοσιακές στολές τον υποδέχθηκαν κοντά στην είσοδο της Μονής, ενώ γυναίκες τον έραναν με λουλούδια και οι πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς αναφωνούσαν “άξιος”. Στο Κιβώριο του τάφου της Οσίας Σοφίας, άναψε τις καντήλες και τέλεσε τον καθαγιασμό του. Στην ομιλία του, κατά την δοξολογία που τελέστηκε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι η παρουσία της Αγίας Σοφίας ήταν και είναι μια ευλογία για ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, αλλά και των γύρω περιοχών. Στο χώρο απέναντι από τον Ναό, όπου βρίσκεται το τζάκι, στο οποίο κοιμόταν η Οσία Σοφία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης άναψε τις καντήλες.


Νωρίτερα χθες το  πρωί τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς Πατριαρχική Θεία Λειτουργία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, συλλειτουργούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και Μητροπολιτών. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ενώ παρέστη και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος. Προηγήθηκε η Ακολουθία Αγιοκατατάξεως της Οσίας Σοφίας. Στην ομιλία του κατά τη Θεία Λειτουργία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για τον βίο της Οσίας Σοφίας επισημαίνοντας ότι είναι πλήρες ελπίδων το υπόδειγμα της. Δείχνει, είπε, και σε εμάς σήμερα κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς, πως είναι δυνατό να προσεγγίσουμε τον Κύριο και “να Τον λάβωμεν εγκάτοικον μέσα μας, να αγιασθώμεν”. Δείχνει, πρόσθεσε, πως η μετάνοια, η εγκράτεια, η ταπεινοφροσύνη, η αγάπη και η εγκαρτέρηση “εις τα αυλάς του Κυρίου οδηγούν προς την θέωσιν”.
Σήμερα Δευτέρα 2 Ιουλίου στις 9:30 το πρωί θα γίνει αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη σε επίτιμο δημότη του Δήμου Καστοριάς από τον Δήμαρχο Μανώλη Χατζησημεωνίδη. Στις 10:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς υπό του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορα Καστοριάς και στις 12 το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας. Στις 6:30 το απόγευμα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί στο Νυμφαίο. Αύριο Τρίτη 3 Ιουλίου στις 11:30 το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τελέσει τα εγκαίνια του Ενυδρείου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς και στις 2 το μεσημέρι θα αναχωρήσει από το Αεροδρόμιο "Αριστοτέλης" Άργους Ορεστικού.
ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Θεοδότα Τσιόπρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας