Κύριε Δήμαρχε
Κύριε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου
Αγαπητοί σύμβουλοι
Το Σύνταγμα της Ελλάδας (αναθεώρηση 2001), στο άρθρο 21 παράγραφος 6, ορίζει ότι «τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας».
Η χώρα μας διαθέτει νομοθετικό πλαίσιο για την υποστήριξη της εφαρμογής της προσβασιμότητας στις κτιριακές υποδομές και τους κοινόχρηστους χώρους.
Ο νόμος 2831 / 2000 (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός) και ειδικότερα το άρθρο 28 αναφέρεται στις ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία στα κτήρια, και στους κοινόχρηστους χώρους.
Πιο συγκεκριμένα το άρθρου 28 αναφέρεται : Στην παρ. 1 -Στους χώρους των κτηρίων επιβάλλεται η εξασφάλιση τόσο οριζόντιας όσο και κατακόρυφης προσπέλασης από άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα κτήρια αυτά είναι τα κτήρια που χρησιμοποιούνται από το κοινό και στεγάζονται :
Ø Υπηρεσίες του Δημοσίου,
Ø Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου,
Ø Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα
Ø Κοινωφελείς οργανισμοί
Ø Οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτης και δεύτερης βαθμίδας
Ø Συνάθροισης κοινού,
Ø Εκπαίδευσης,
Ø Υγείας και κοινωνικής πρόνοιας
Ø Γραφείων και εμπορίου ,
καθώς επίσης και στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων των κτηρίων αυτών.
Σελίδα 1 από 2
Αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή της προσβασιμότητας στους κοινόχρηστους χώρους είναι οι Μονάδες Προσβασιμότητας των Δήμων και, όπου δεν υπάρχουν, οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων ή οι ΤΥΔΚ.
Αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή της προσβασιμότητας στα δημόσια κτήρια είναι οι Μονάδες Προσβασιμότητας των Υπουργείων, των Ν.Π.Δ.Δ., των Περιφερειών και των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού .
Ειδικά, όσον αφορά τον έλεγχο και την αστυνόμευση των σημείων προσβασιμότητας των κοινόχρηστων χώρων και των θέσεων στάθμευσης, αρμόδια είναι η Δημοτική Αστυνομία του οικείου Δήμου. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία, αρμόδιες είναι οι Διευθύνσεις Τροχαίας.
Ως εκ τούτου, και μετά από συνάντηση που είχαμε με τον Δήμαρχο, ο οποίος ήταν θετικός με τις προτάσεις του συλλόγου μας, μας ζητήθηκε να διευκρινίσουμε μόνο τους χώρους τους οποίους θα θέλαμε να γίνουν κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) ανελκυστήρες, και χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων των ΑμΕΑ.
Προτείνουμε για να έχουν πρόσβαση τα ΑμΕΑ, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) και κουπαστές σε όλα τα σχολεία του Δήμου, και ανελκυστήρες στα διώροφα.
Επίσης ράμπες σε πεζοδρόμια κεντρικών δρόμων που είναι κοντά σε υπηρεσίες και στο κέντρο των πόλεων και κεφαλοχωρίων, και σε υπηρεσίες, όπως στο κτήριο Δημαρχείου –και ανελκυστήρα–, σε όλα τα κοινοτικά καταστήματα των τοπικών διαμερισμάτων του Δήμου, στο Κ.Ε.Π., στην Αστυνομία, στο ΚΤΕΛ, Πλατείες, γήπεδα, εκκλησίες καθώς και στα γραφεία του Συλλόγου των ΑμΕΑ.
Προτείνουμε επίσης χώρους στάθμευσης των αυτοκινήτων των ΑμΕΑ με σήμανση, στους χώρους όπως,
1) στο Δημαρχείο (ΚΕΠ),
2) απέναντι από τα ΚΤΕΛ,
3) απέναντι από την αστυνομία μπροστά από το Α΄Δημοτικό,
4) στη λαχαναγορά μπροστά από το οδοντιατρείο ή ανθοπωλείο,
5) μπροστά στο λαογραφικό Μουσείο,
6) δίπλα στο πρακτορείο εφημερίδων Σαββίδη,
7) στον σύλλογο των ΑμΕΑ (2 θέσεις),
8) στα κάστρα (2 θέσεις) για τουριστικούς λόγους
9) στη Νεράϊδα (2 θέσεις) για τουριστικούς λόγους.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων, ευελπιστώντας στην υλοποίηση των προτάσεών μας, ώστε να διευκολυνθούν τα άτομα με κινητικές δυσκολίες σε όλο τον δήμο.
Με εκτίμηση
Για το ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΦΛΕΣΣΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου