Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Η ευαισθησία ενός Δημάρχου και η αναισθησία ημών των αντιφρονούντων

Αναδημοσίευση από το www.servianet.gr (υπογράμμιση δική μας)

Βαθιά ανθρώπινη αλλά και εξομολογητική η πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του Δημάρχου Σερβίων. Μετά τον απολογισμό των πεπραγμένων ενός τεράστιου έργου που συντελείται κατά την τελευταία εξαετία, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών του Δήμου και των Δημοτικών Διαμερισμάτων αλλά και τροχοπέδη τη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση και τον εξορθολογισμό της οικονομικής διαχείρισής του, ο πρώτος πολίτης του Δήμου, με μόνο κριτήριο την προσφορά στον τόπο (σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ερωτηθείς αναφορικά με τα σχέδιά του, για τις επόμενες εκλογικές διαδικασίες - δημοτικές, νομαρχιακές, κοινοβουλευτικές ή λοιπές - ), μοιράστηκε με το τηλεοπτικό κοινό αυτό για το οποίο μετάνιωσε κατά τη διάρκεια της θυσίας, συγνώμη θητείας, του. Την ευαισθησία την οποία επέδειξε στο χειρισμό καταστάσεων αλλά και ανθρώπων, οι οποίοι έφτασαν στα όρια της εκμετάλλευσής της. Ομολογώ ότι, ως τηλεθεατής, συναισθανόμενος το ανθρώπινο μεγαλείο των στιγμών που μόνο η αμεσότητα της τηλεόρασης και δη της συνέντευξης μπορεί να προσφέρει, κάνοντας ταυτόχρονα την αυτοκριτική μου, συγκλονίστηκα από την αναισθησία ημών των αντιφρονούντων.

Ημών των δημοτών, ή όσων εξ ημών τέλος πάντων, που δεν έχουμε πειστεί ότι:

  • Η επίλυση του υδρευτικού προβλήματος των Σερβίων, εν έτη 2008, αποτελεί ύψιστο επίτευγμα και χρήζει πολλαπλών αναφορών (περίπου δύο δεκάδες) σε μια συνέντευξη. Σκοπίμως αποσιωπάται ότι ευτυχώς που προϋπήρχε η μελέτη και μάλιστα συνταχθείσα επί δημαρχίας Αντώνη Τσιγκόιδα, γιατί διαφορετικά χαιρέτα μας τον πλάτανο (της κεντρικής πλατείας).
  • Τα Δημοτικά Διαμερίσματα αναβαθμίζονται με έργα εξωραϊσμού, εφάμιλλα των καλυτέρων Ευρωπαϊκών. Αυθόρμητα προκύπτει το ερώτημα, για το οποίο δεν αναμένουμε απάντηση, πόσες φορές επισκέφθηκε η δημοτική αρχή τα Δημοτικά Διαμερίσματα που έκαναν το «τραγικό λάθος» να δώσουν μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στον αντίπαλο συνδυασμό ;
  • Το ΤΕΙ δεν ήρθε στα Σέρβια λόγω της αήθους θέσπισης (δεν λέμε από ποιόν γιατί έχει πιπέρι) της βάσης του 10 (κάποιος, φιλοσοφών, μπορεί να αναφωνήσει «απορία ψάλτου βήξ»), που αποτέλεσε ταφόπλακα στην έλευση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε υπάρχουσες υπερσύγχρονες κτιριακές υποδομές. Βέβαια είναι περιττό να αναφερθούν ποιες είναι αυτές τελοσπάντων οι πλεονάζουσες υπερσύγχρονες υποδομές στις οποίες, ειρήσθω εν παρώδω, δεν χωρούσε η λειτουργία ενός ΚΕΚ (χώρος όπου γίνονται τα σεμινάρια) με συνέπεια την μετεγκατάστασή του στην Κοζάνη. Εν πάση περιπτώσει κρίμα για τις προσπάθειες του Δημάρχου, ο οποίος, υποθέτουμε, ότι χτύπησε το χέρι στο τραπέζι, έκανε τις προσωπικές του παρεμβάσεις και διεκδικήσεις παντοιοτρόπως σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα κέντρα λήψης (ή μη) αποφάσεων, καθώς και τους σχετικούς πύρινους φιλιππικούς και δελτία τύπου κατά πάντων των αντιφρονούντων αλλά παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε αυτό που κατάφεραν πριν λίγες ημέρες οι δήμοι Πτολεμαϊδας και Γρεβενών παρ’ ότι η βάση του 10 ισχύει και γι’ αυτούς.
  • Τα έσοδα των εμποροπανηγύρεων απουσιάζουν από τις λογιστικές καταχωρήσεις του Δήμου λόγω της ανάληψης των οικονομικών υποχρεώσεων προσωπικά από τον ίδιο τον Δήμαρχο προς τους πάσης φύσεως έχοντες λαμβάνειν και άλλους συναλλασσόμενους με τον Δήμο Σερβίων. Εν προκειμένω η χρηστή διαχείριση και η διαφάνεια πάνε περίπατο γιατί «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
  • Για την μη αποπεράτωση του κλειστού γυμναστηρίου, των σφαγείων, του «τούρκικου σχολείου» έχει συνωμοτήσει το σύμπαν ενώ η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί αμήχανη και ουδεμίαν έχει ευθύνη.
  • Η στελέχωση του Δήμου Σερβίων προχωρά με γοργούς ρυθμούς, η δε προετοιμασία για έργα μέσω ΕΣΠΑ, (με ή χωρίς VESPA) έχει ξεπεράσει και τις πιο (απ)αισιόδοξες προβλέψεις. Προς επίρρωση, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει στον πρόσφατα ψηφισθέντα προϋπολογισμό του Δήμου με τον σχετικό κωδικό εγγραφής δαπανών ΕΣΠΑ για το 2009 να ανέρχεται στο αστρονομικό και ιλιγγιώδες ποσό των 1000 € (ολογράφως: χιλίων ευρώ, προς αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας ή επίκλησης τυπογραφικού λάθους). Αποφεύγουμε να αναρωτηθούμε ποιά συγκεκριμένα έργα έχουν ωριμότητα ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ γιατί κινδυνεύουμε να χαρακτηρισθούμε συνωμότες και υπονομευτές του τόπου. Επίσης αποφεύγουμε να επισημάνουμε τη διάκριση των εργαζόμενων και στελεχών του Δήμου σε ημέτερους(κολλητούς) και ενάντιους (μαύρα πρόβατα) καθόσον οι σχετικές φήμες είναι ανυπόστατες.
  • Η στήριξη των αγροτών, συνδημοτών και μη, είναι προφανής αλλά και πρωτοφανής, με επιτόπου επισκέψεις, διαμεσολάβηση για την ακρόαση των αιτημάτων τους από τους περιφερειακούς, νομαρχιακούς αλλά και κυβερνητικούς εκπροσώπους αλλά και αποστολή τροφίμων (πίτσες από το μαγαζί του Μπάμπη, όπως ειπώθηκε, ελπίζω χωρίς περιθώρια παρεξηγήσεων από άλλους επιχειρηματίες εστίασης) εν είδη ανθρωπιστικής βοήθειας προς πληττόμενους συνανθρώπους μας.
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο και τα όργανά του (κυριολεκτικά και μόνο) λειτουργούν με αξιοζήλευτο δημοκρατικό τρόπο, τιμώντας στο ακέραιο τους θεσμούς σε κάθε ευκαιρία εκλογικής διαδικασίας αλλά και θεσμικής λειτουργίας. Όλα τα υπόλοιπα περί απουσίας διαλόγου, αδιαφάνειας και επιβολής συνοπτικών διαδικασιών στη λήψη των αποφάσεων είναι μυθεύματα.
  • Τα περί ορκωτών λογιστών και επωφελούμενων αυτών δημαγωγών πρέπει ομοθύμως να πεταχτούν στα ιστορικά «Στενά Πόρτες», πεδίο ένδοξων μαχών όσο και αυτές εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Διέρρευσε ότι για να «κλείσουν τα στόματα» θα αναρτηθεί η τελευταία έκθεση των ορκωτών λογιστών στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου. Εάν συμβεί αυτό ελπίζουμε να μη γελάσει ο κάθε πικραμένος.

Όλοι εμείς, που με την πρώτη ευκαιρία διατρανώνουμε την αντίθεσή μας προς την πρόοδο και την ανάπτυξη αυτού του τόπου, μέσω ανυπόστατων κατηγοριών και μυθευμάτων που εκθέτουν τον Δήμο Σερβίων κατατάσσοντάς τον στα «θαύματα της Αυτοδιοίκησης», απορώντας για την υπόστασή του εν μέσω ορυμαγδού έργων αλλά και πρότυπης οικονομικής και θεσμικής λειτουργίας, πρέπει να αναθεωρήσουμε και «διοργανώνοντας αυθόρμητον υποδοχήν» να αναφωνήσουμε:
Κρίμα…

Λαζαριώτης Νίκος
Δημότης Σερβίων

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νίκο έχεις απόλυτο δίκιο. Αλλά άργησες να βγάλεις φωνή. Φώναζε κάπου-κάπου. Δεν είναι κακό.

Ανώνυμος είπε...

Σε ενα τέτοιο μακροσκελές ''κατεβατό'', ολα ονειρικά είναι..''καλα''!! Είναι αυτό που λέει η λαική σοφία..''έξω απο το χορό, ολοι τα λένε καλά''... Οπως φαίνεται ο ''ανήσυχος'' δημότης μας τα λέει καλά, συμεριζόμαστε τις αγωνίες του,
αλλά αν του αναθέταμε την Διοικηση, τι απο ολα αυτά θα..εκανε; Aπολύτως τίποτε!!
Διότι με την ρητορική ενός κατεβατού αρθρου, δεν επιλύονται τα προβλήματα του τόπου μας...

Ανώνυμος είπε...

ενω με το να βγαινει ο κοκολιος στα καναλια και να λεει ψεματα "επιλυονται".

Ανώνυμος είπε...

Με μακροσκελέστατη...ρητορική, ενός κατεβατού κειμένου και εντόνως ειρωνικού, ΔΕΝ επιλύονται τα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή μας...
Αν, ο ανησυχος δημότης είναι τόσο...ανησυχος για το μέλλον του δήμου, θα πρέπει να γνωρίζει ο..Εν Λόγω(!), οτι τα προβλήματα του ΔΕΝ αντιμετωπίζονται με..έωλες διατυπούμενες παρατηρήσεις και μακρά ρητορική, που δεν εχουν...περιεχόμενο!!!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου ρε Νίκο,
τα σέβη μου.
Πάντοτε ήξερα ότι ήσουν άνθρωπος με καθαρή σκέψη. Το κείμενό σου το αποδεικνύει. Να μας τα λες συχνότερα.

Ανώνυμος είπε...

Καλά έκανε ο άνθρωπος και έγραψε ένα κείμενο.
Το κακό είναι ότι ούτε ιδιαίτερο humor διαθέτει (το κείμενο) ούτε κάνει καμιά πρόταση.
Εκτός αν θεωρείται ότι το θέμα της πολιτικής στο δήμο είναι καθαρά προσωπικό και ότι κάποιος άλλος δήμαρχος θα έφερνε πανεπιστήμιο στα Σέρβια και θα έλεγε στη γερμανική Deutche telecom να πάει να γαμ….γιατί εδώ είναι Σέρβια.

Ανώνυμος είπε...

Τα έσοδα από την εμποροπανήγυρη έχουν απαντηθεί πολλές φορές όπως και η μηνυτήρια αναφορά .
Σε αυτό που συμφωνώ και η αλήθεια είναι ότι δεν το γνώριζα, είναι η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για το ΕΣΠΑ. Αν αληθεύει κάτι τέτοιο είναι ντροπή.
Για να λέμε όμως και του στραβού το δίκαιο κάτι τέτοια προσπαθεί να λύσει ο καποδίστριας 2 που πολλοί τον ειρωνεύονται και τον μάχονται. Το πρόσχημα είναι ότι δεν έχει γίνει σωστός προγραμματισμός και δεν ρωτήθηκαν οι τοπικές κοινωνίες κ.α.
Μέχρι όμως να γίνουν όλα αυτά (σε καμιά 10αριά χρόνια το λιγότερο) η χρηματοδότησα από το ΕΣΠΑ ή άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα θα είναι πολύ χαμηλότερη από τα 1000 ευρώ. Έργα πάλι δε θα γίνονται, οι νέοι θα φεύγουν και εμείς θα είμαστε πάλι εδώ στην κακομοιριά να μαλώνουμε που θα γίνει το δημαρχείο, πως θα ονομαστεί ο καινούριος δήμος και ότι μας φταίει ο εκάστοτε δήμαρχος.
Το μόνο που θα μείνει θα είναι λάστιχα για κάψιμο.

Ανώνυμος είπε...

pos den diathetei humor... to na apokaleis arxid... ta melh tou dhmotikou sumvouliou einai poly asteio
xaxa

Ανώνυμος είπε...

Και επειδή θα βρεθεί πάντα ο έξυπνος να πει ότι αν το ΤΕΙ και ο ΟΤΕ ήταν χαμένη υπόθεση γιατί ο δήμαρχος καλλιέργησε προσδοκίες?
Η απάντηση είναι ότι για να προσπαθήσεις να διεκδικήσεις κάτι πολύ δύσκολο θα πρέπει πρώτα εσύ ο ίδιος να καλλιεργήσεις ένα κλίμα για να έχεις το λαό με το μέρος σου σε τέτοιες διεκδικήσεις. Να φαίνεσαι σίγουρος ότι μπορείς να πετύχεις για να επηρεάσεις και άλλους.
Με το θα δούμε και δεν είμαι σίγουρος και μπορεί, δε γίνεται πολιτική μάγκες. Ούτε μπορεί να διεκδικήσεις κάτι. Καλώς ή κακώς! Είτε οι μεν είτε οι δε πάντα έτσι γινόταν.

Μπορεί να κατηγορηθεί ο δήμαρχος ότι δεν το πέτυχε. Δεν μπορεί να κατηγορηθεί όμως ότι δεν προσπάθησε, και αυτό νομίζω είναι πιο σημαντικό.

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι άλλο μάγκες.
Και κάτι άλλο δήμαρχε και κ. Λαζαριώτη
Δεν είμαι ανώνυμος και εγώ έγραψα τα σχόλια στις 9.26, 8.37 και 8.23
Είμαι ο J. N. Και από εδώ και στο εξής έτσι θα υπογράφω αν έχω κάτι να σχολιάσω

Ανώνυμος είπε...

Φίλε J.N.
Τίποτε δεν έχει απαντηθεί ούτε τα έσοδα από την εμποροπανήγυρη ούτε η μηνυτήρια αναφορά όλα διερευνούνται από τους αρμόδιους. Η μόνη απάντηση που έδωσε ο δήμαρχος για τα έσοδα της εμποροπανήγυρης είναι ότι πλήρωνε τους εργάτες. Ποιους εργάτες ; και πόσα χρήματα τους έδωσε ; και γιατί δεν παρουσιάζει τα παραστατικά; Και γιατί δεν τα έβαλε ως έσοδα πρώτα στο ταμείο και να τα βγάλει ως έξοδα μετά; Για να μην πληρώσει το ΙΚΑ των εργατών; Εισφοροδιαφυγή δηλαδή; Σ’ ένα μονόλογο κανείς μπορεί να λέει ότι θέλει. Όσο για την μηνυτήρια αναφορά μας είπε στην συνέντευξη ότι τελείωσε!!!!! Τον εισαγγελέα όμως τον ρώτησε; Την περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας τη ρώτησε; Το υπουργείο εσωτερικών το ρώτησε; Το γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή τον ρώτησε; Πάντως εγώ εύχομαι να ξεμπερδέψει αίσια απ’ όλα για το καλό πρωτίστως του δήμου μας και να ξεκαθαρίσει μια και καλή το τοπίο σε θέματα οικονομικής διαχείρισης γιατί μέχρι στιγμής ο δήμος διοικείται οικονομικά σαν μπακάλικο της γειτονιάς.

Ανώνυμος είπε...

Και όσο για το ΕΣΠΑ σε διαβεβαιώνω ότι στον αντίστιχο κωδικό του προϋπολογισμού υπάρχει πράγματι ποσό 1000 ευρώ αλλά το ελαφρυντικό είναι ότι δεν έχει ανοίξει το ΕΣΠΑ ακόμα και στην πορεία αν υπάρχουν ώριμες μελέτες μπορούν να ενταχθούν. Το πρόβλημα είναι: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΤΟΙΜΕΣ ΚΑΙ ΩΡΙΜΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ; Προσωπικά πολύ αμφιβάλλω.

Ανώνυμος είπε...

Η υπόθεσις της μυνητήριας αναφοράς σας, κυριε, που παραλλήλως εύχεσθε να ξεμπερδέψει...αίσια ο
δημαρχος, ΟΔΕΥΕΙ είς το αρχείον!!!! Κάνετε λιγη χρονική υπομονή και θα διαπιστώσετε και εσείς την...τύχη(!) της...ατυχούς μηνυτήριας σας αναφοράς!!! Είς το αρχείον...

Ανώνυμος είπε...

(Το ΤΕΙ δεν ήρθε στα Σέρβια...)Aπο το σχόλιο του κ N.Λαζαριώτη...
-- Αξίζει να υπενθυμίσουμε οτι πρίν δύο χρόνια, ο ιδιος ''απαξίωνε'' παντελώς την προοπτική ναρθει ΤΕΙ στα Σερβια, ειρωνικά αντιμετώπιζε τότε το ολο θέμα και μάλιστα ελεγε ''είναι δυνατόν να στείλουμε ποτέ(!) εμεις τα παιδια μας, να σπουδάσουν εδω, σε ΤΕΙ στα σερβια...>>Υποστήριζε μαλιστα λεγοντας '' Ας πανε να κανουν ΤΕΙ σε άλλη πόλη στην Σιατιστα, στην Πτολεμαιδα...''
Αυτα υποστηριζε ο κ Λαζαριωτης και οι αποψεις του εχουν καταγραφει και στην τοπικη εφημεριδα των σερβιων'' τα καστρα'', πρό μερικων ετων...
Και τωρα λεει ασυναρτησίες...
Τι εχει να πεί τώρα, για..οσα ελεγε τότε;

Ανώνυμος είπε...

Σε λίγο θα μας πεις ότι φταιει ο Νικος Λαζαριώτης που δεν ήρθε το ΤΕΙ στα Σέρβια!!!! Έλεος!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν είπα οτι φταίει ο Ν.Λ!*** Επισημαίνω το τι ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ ελεγε τότε με τώρα για το ΤΕΙ Σερβίων! Να μην υποκρίνεται τόσο πολύ, και εμφανίζεται σήμερα με ρητορικά κείμενα ο Μέγας Σωτήρας του τόπου μας.
Ανατρέξτε στην εφημεριδα Τα Καστρα και δειτε
ο εν... λογω κυριος(!) τι ελεγε για το ΤΕΙ Σερβίων...

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι ότι τα Σέρβια δεν ήταν προετοιμασμένα για να δεχθούν και να κρατήσουν (που είναι πιο σημαντικό) ένα ΤΕΙ. Αυτό σχολίασε ο Ν.Λ. τότε και είχε δίκαιο. Σ΄ αυτό που διαφωνώ με τον Ν.Λ είναι η ειρωνεία και η καταστροφολογία .

Το ΤΕΙ δεν ήρθε, χάθηκε η μάχη αλλά δεν τελείωσε ο πόλεμος. Τουλάχιστον δώσαμε ένα παρόν στους αρμοδίους ότι είμαστε εδώ και διεκδικούμε. Ένα τέτοιο αίτημα για να γίνει αποδεκτό ενδεχομένως θα πρέπει να περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να ωριμάσει. ΄Έχει όμως δημιουργηθεί ένα κλίμα και σε μια μελλοντική διεκδίκηση πιστεύω θα έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Αρκεί, όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, να είμαστε κι εμείς έτοιμοι.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΙΩΤΗ ΤΑ ΣΠΑΕΙ !!!!! ΜΠΡΑΒΟ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ.
ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΛΟΓΟΙ!!!

Ανώνυμος είπε...

Πεστε του κάποιος ότι η εφημερίδα λέγεται Σερβιώτικα Νέα. Και να απαντήσει επί του συνόλου του κειμένου και όχι μόνο σε ότι τον συμφέρει.

Το Προφίλ μας