Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Ο ρόλος των θεσμικών και πολιτικών παραγόντων

Αναδημοσίευση της ανάρτησης του Τ. Παπαθανασίου από το ιστολόγιό του delinogr

Διάβασα στο ai-vreS τη θέση του Βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την περίπτωση της Ποντοκώμης και θεώρησα σωστό να τις συγκρίνω με τη δικιά μας περίπτωση. Στο κείμενο αναφέρει ότι είναι ανάγκη, το ταχύτερο δυνατό, να θεσμοθετήσει η πολιτεία «έναν μόνιμο μηχανισμό συνεννόησης, διαβούλευσης, συναπόφασης της Δ.Ε.Η. με την τοπική κοινωνία». Τι θα γίνει όμως με τις ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται το λιγνίτη στην Ο.Π.63 Ν. Κοζάνης (Προσήλιο); Εμείς θα προσθέταμε ότι και για τα λιγνιτωρυχεία των ιδιωτικών εταιρειών, πρέπει να υπάρχει ένας παρόμοιος μηχανισμός.
Σε ένα άλλο σημείο αναφέρει: «Ο λόγος ανήκει στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες οφείλουμε να είμαστε αρωγοί». Στην περίπτωση του λιγνιτωρυχείου «Προσηλίου», το 95% των κατοίκων Τριγωνικού, Πολυρράχου και Προσηλίου είναι ενάντια στη λειτουργία του. Όλοι δηλαδή! Όλοι είναι ενάντια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής τους, ενάντια στην απαλλοτρίωση των περιουσιών τους και υπέρ της αξιοπρεπούς τους διαβίωσης. Γιαυτό και ζητούν από όλους τους θεσμικούς και πολιτικούς παράγοντες, όχι απλά να τους συμπαρασταθούν, αλλά να αναλάβουν και όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες για να λυθεί το θέμα υπέρ των τοπικών κοινωνιών και όχι υπέρ των εταιρειών. Ζητούν, από όσους παράγοντες (θεσμικούς και πολιτικούς) είναι ακόμα υπέρ της επέκτασης του λιγνιτωρυχείου, να καταλάβουν ότι «στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι κοινωνίες», ενώ «οι θεσμικοί και πολιτικοί παράγοντες οφείλουν να είναι αρωγοί και συμπαραστάτες στις αποφάσεις τους».
Πρέπει να σημειώσω ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν ο πρώτος που προχώρησε σε τέτοιες ενέργειες για την περιοχή μας, με την κατάθεση αναφοράς στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Την ίδια συμπαράσταση έδειξε και ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, που ζήτησε να δει την Επιτροπή Αγώνα και να επισκεφθεί σύντομα τους κατοίκους των χωριών.
Οι κάτοικοι της περιοχής περιμένουν και από τους υπόλοιπους θεσμικούς και πολιτικούς παράγοντες, να δείξουν έμπρακτα την αρωγή τους!
Διαφορετικά θα είναι εκτεθειμένοι απέναντι στις τοπικές κοινωνίες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Παπακωνσταντινου... Πάντα 1ος!

Το Προφίλ μας