Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Σημερινό Αφιέρωμα στην Κοζάνη και στις Απόκριες η εφημ. ΤΑ ΝΕΑ


4 σελίδες αφιερωμένες στην Κοζάνη και στην Κοζανίτικη αποκριά φιλοξενούν ΤΑ ΝΕΑ στο ένθετό τους 'Διακοπές στην Ελλάδα' σήμερα. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει πολλές φωτογραφίες και πολύτιμες πληροφορίες για τους επισκέπτες: τρόποι μετάβασης στην Κοζάνη, κατάλογος με τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα νυχτερινά μαγαζιά. Επίσης παρουσιάζεται το πρόγραμμα της Αποκριάς και εκδηλώσεις που γίνονται παράλληλα όπως το παγοδρόμιο, η έκθεση με τοπικά προϊόντα και οι θεατρικές παραστάσεις με το κοζανίτικο ιδίωμα. Για τους λάτρεις της ιστορίας και της λαογραφίας παρουσιάζονται το ιστορικό - λαογραφικό μουσείο, το μουσείο σύγχρονης τοπικής ιστορίας, τα αρχοντικά Λασσάνη και Βούρκα και η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Το πλήρες άρθρο "Με χρώμα και χαρακτήρα"της Λ. Τσώνου βρίσκεται εδώ http://www.tanea.gr/default.asp?pid=28&ct=18&artid=4503306

Απλωμένη στους πρόποδες του Βερμίου σε υψόμετρο 720, η Κοζάνη υποδέχεται τους χειμερινούς επισκέπτες της άλλοτε με τις χιονόλευκες κεραμοσκεπές των σπιτιών και άλλοτε κάτω από τον ηλιόλουστο αλλά... παγωμένο ουρανό της. Όμως, η ζεστή ατμόσφαιρα της Αποκριάς κάνει τους επισκέπτες να αψηφούν το δριμύ κρύο και να συγκεντρώνονται γύρω από τους φανούς στις γειτονιές της, όχι για να ζεσταθούν, αλλά για να συμμετάσχουν σε ένα ανατρεπτικό, ατελείωτο γλέντι.
Πόλη με μακρά ιστορία και παράδοση, η Κοζάνη εξακολουθεί να συνδυάζει αρμονικά το παλιό με το σύγχρονο στοιχείο, παρασύροντας τους ταξιδιώτες της σε ένα σαγηνευτικό ταξίδι στον χρόνο.
Η κεντρική πλατεία Νίκης ξεχωρίζει δίχως άλλο χάρη στο επιβλητικό κωδωνοστάσιό της με το τετράπλευρο ρολόι, το Μαμάτσιο όπως το ονομάζουν οι παλιοί Κοζανίτες, αφού το ρολόι έγινε με δωρεά του τοπικού ευεργέτη Κωνσταντίνου Μαμάτσιου. Κατασκευασμένο από πωρόλιθο το 1855 και με ύψος 26 μέτρων, αποτελεί το σύμβολο της πόλης και σημείο αναφοράς των κατοίκων. Πλάι του το νεοκλασικό κτίριο του δημαρχείου αιχμαλωτίζει για λίγο τα βλέμματα των επισκεπτών, προτού αυτά υψωθούν στην κορυφή του καμπαναριού, με το ρολόι να μετρά τα χρόνια από την ίδρυσή του.

Κοντά του, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, κτισμένη το 1664, εντυπωσιάζει όχι μόνο με την ασυνήθιστή πρόσοψή της, αλλά και με τον εσωτερικό της πλούτο. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο, περίτεχνα δουλεμένο με φύλλα χρυσού, και οι θαυμάσιες καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες (έργα των αδελφών Νικόλαου και Θεόδωρου, του 1730) αποκτούν μια ακόμη πιο μυστηριακή όψη κάτω από τον υποβλητικό φωτισμό του ναού.
Από το κεντρικότερο σημείο της πόλης, ένα δίκτυο πεζόδρομων, με δεκάδες εμπορικά καταστήματα και καφετέριες, οδηγεί τα βήματά σας στα αξιοθέατα της Κοζάνης. Από τη βόρεια πλευρά της πλατείας, όπου δεσπόζει το νεοκλασικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, θα ακολουθήσετε τον πεζόδρομο της Κοβεντάρων και θα κατηφορίσετε την οδό Χ. Μούκα που θα σας φέρει στην πλατεία Ελευθερίας. Πολύ κοντά βρίσκεται το πολύ ενδιαφέρον Ιστορικό-Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο της πόλης, το οποίο στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Επιστρέφοντας στην πλατεία Ελευθερίας μπορείτε να κατηφορίσετε τη Γ. Μπούσιου για να περάσετε από το ωραίο κτίριο του Βαλταδωρείου Γυμνασίου , το οποίο κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με δωρεά του Κοζανίτη εμπόρου Λάμπρου Βαλταδώρου. Από εκεί θα βγείτε στην πλακόστρωτη οδό Τριανταφυλλίδη και θα στρίψετε στη Χ. Μεγδάνη όπου βρίσκεται το Αρχοντικό Βούρκα. Δυστυχώς σήμερα δεν μπορείτε να θαυμάσετε την αλλοτινή αίγλη του, καθώς πραγματοποιούνται εργασίες για την αποκατάστασή του.
Ένα άλλο από τα ελάχιστα εναπομείναντα αρχοντικά της παλιάς Κοζάνης θα δείτε αν κατευθυνθείτε νοτιοανατολικά και από την κεντρική οδό Τράντα ακολουθήσετε την Τακιατζήδων για να βγείτε στην πλατεία Λασσάνη. Εδώ βρίσκεται και το ομώνυμο αρχοντικό, πετρόκτιστο και πρόσφατα αναστηλωμένο. Μπορείτε να το επισκεφθείτε, καθώς σήμερα στεγάζεται σε αυτό η Δημοτική Χαρτοθήκη. Το απόγευμα μπορείτε να χαλαρώσετε στο πευκόφυτο πάρκο του Αγίου Δημητρίου, κοντά στο κέντρο της πόλης, όπου θα βρείτε αναψυκτήριο, παιδική χαρά και χώρους περιπάτου ή στον Δημοτικό Κήπο στη δυτική πλευρά, ο οποίος αποτελεί μια αληθινή όαση γαλήνης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

mprabo gia ta antanaklastika sas

Το Προφίλ μας