Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Ο Γ. Μητσιάκος για την ΚΥΑ και το επεισοδιακό Νομαρχιακό Συμβούλιο

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 28-01-2009, συζήτησε για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αφορά την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το νέο ορυχείο της Ποντοκώμης.Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΔΕΗ ΑΕ, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, εμπαίζουν τους κατοίκους των πληττόμενων οικισμών. Επίκουροι σ' αυτόν τον εμπαιγμό είναι και η πλειοψηφία του ΝΣ, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, αλλά και συνδικαλιστές που πρόσκεινται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε ρόλο εκπροσώπων της επιχείρησης.
Αυτό που κυριάρχησε στη συνεδρίαση του ΝΣ ήταν η προσπάθεια να αποπροσανατολιστούν οι κάτοικοι της περιοχής και να συγκαλυφθούν οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, μεταθέτοντας όλο το βάρος σε στελέχη της ΔΕΗ ΑΕ ή στην "κακιά" ΔΕΗ!!!
Η πλειοψηφία του ΝΣ δεν καταδίκασε την κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ζητά από την ΔΕΗ ΑΕ (!!!) να καταστήσει ανενεργή την ΚΥΑ. Τοποθετήθηκε όχι άμεσα αρνητικά αλλά πλαγίως στην νέα ΜΠΕ θεωρώντας ότι είναι αρκετή η επαναβεβαίωση της ομόφωνης απόφασης του ΝΣ του 2007. Η πλειοψηφία του ΝΣ και οι άλλες παρατάξεις απέρριψαν την πρόταση της ΝΑΣ για κάλεσμα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, προκρίνοντας δικαστικές προσφυγές (που δεν μας βρίσκουν αντίθετους σαν ένα από τα μέτρα αντίδρασης αλλά όχι και το μοναδικό). Και η Μαυροπηγή κέρδισε στα δικαστήρια αλλά ακόμα ταλανίζεται από τα προβλήματα που δημιουργεί το ορυχείο που βρίσκεται δίπλα στα σπίτια του χωριού.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που δεν δίστασαν να προτείνουν αύξηση της τιμής της Kwh ώστε να συμπεριλάβει και το τέλος μετεγκατάστασης!!! Με λίγα λόγια να μην πληρώσει η ΔΕΗ ΑΕ, να μην θιχτούν η κερδοφορία και τα μερίσματα των μεγαλομετόχων καπιταλιστών αλλά να μετακυλιστεί το κόστος στον εργαζόμενο λαό!!! Άξιοι!!!
Η ΝΑΣ θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για ενιαίο, δημόσιο φορέα ενέργειας στην υπηρεσία του λαού για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλεί η ΔΕΗ ΑΕ στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και να γίνουν οι μετεγκαταστάσεις των πληττόμενων οικισμών με γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων και όχι της ΔΕΗ ΑΕ.

Η ΝΑΣ καλεί όλους τους φορείς να συστρατευτούν με τη ΣΕΑ και από κοινού να καταδικάσουν αποφασιστικά όλους όσους στο όνομα της "σχέσης συνύπαρξης και συνεργασίας" έδωσαν το δικαίωμα σε ΔΕΗ ΑΕ και κυβέρνηση να ενεργούν με μόνο κριτήριο την κερδοφορία και την αποδοτικότητα των μερισμάτων των μεγαλομετόχων της ΔΕΗ ΑΕ, να παλέψουν για
· Μετεγκαταστάσεις των πληττόμενων οικισμών με πλήρη αποκατάσταση των κατοίκων τους.
· Πλήρη αποκατάσταση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και αξιοποίησή του με ολοκληρωμένο σχέδιο στο δημόσιο φορέα με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ και το κράτος.
· Αντικατάσταση των παλαιών μονάδων με νέες φιλικότερες για το περιβάλλον.
· Ο λιγνίτης να παραμείνει το βασικό καύσιμο για την παραγωγή Η.Ε. που μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα πλαίσια ενός ενεργειακού κεντρικού σχεδιασμού μπορούν εξασφαλίσουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.
· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, 5.000 προσλήψεις στη ΔΕΗ, με την ένταξη στο μόνιμο προσωπικό όλων των συμβασιούχων και εργολαβικών εργαζομένων και την προκήρυξη διαγωνισμού για τις υπόλοιπες κενές οργανικές θέσεις.
Για τη ΝΑΣ
Μητσιάκος Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας