Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου για την Ποντοκώμη

Σε πρόσφατη ομιλία μου στη Βουλή με θέμα τη μετεγκατάσταση της Ακρινής, αναφέρθηκα στην ανάγκη να θεσμοθετήσει η πολιτεία έναν μόνιμο μηχανισμό συνεννόησης, διαβούλευσης, συναπόφασης της Δ.Ε.Η. με την τοπική κοινωνία. Δεκαπέντε μέρες μετά, επιβεβαιώνεται επιτακτικά η ανάγκη ενεργοποίησης ενός τέτοιου μηχανισμού, ο οποίος θα ανταποκρινόταν έγκαιρα και θα μας ενημέρωνε για την υπογραφή της πρόσφατης ΚΥΑ που αφορά στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το νέο ορυχείο της Ποντοκώμης.
Αποτελεί μνημείο προχειρότητας και μεθοδευμένης αστοχίας το γεγονός ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρίθηκε χωρίς καμιά απολύτως διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, ενώ στην πραγματικότητα τροποποιεί παλαιότερη ΜΠΕ για το αγρόκτημα Ποντοκώμης (Νοτιοδυτικού Πεδίου), χωρίς να περιλαμβάνονται οι οικισμοί Ποντοκώμης και Μαυροπηγής. Οι ευθύνες είναι πρόδηλες και ουσιαστικές όλων όσων γνώριζαν και απέκρυψαν την εν λόγω μελέτη. Η παρούσα ΜΠΕ είναι «εκ φύσεως» ανενεργή και δεν τίθεται θέμα τμηματικής απαλλοτρίωσης. Ο λόγος ανήκει στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες οφείλουμε να είμαστε αρωγοί. Η ΔΕΗ πρέπει να κατανοήσει, πριν αναγκαστεί να το πράξει από την κοινωνία, ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης οικοδομούνται και δεν επιβάλλονται. Είναι απαραίτητο τουλάχιστον να υλοποιήσει, όσα εξήγγειλε δια του κ. Αθανασόπουλου το 2007 στην τοπική κοινωνία, συμπεριλαμβάνοντας τις μετεγκαταστάσεις των δύο οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης και τη χωροθέτηση της νέας σύγχρονης μονάδας σε αντικατάσταση των παλαιών.
Πρέπει να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε με προχειρότητα τα θέματα αυτά. Επιτέλους ας σταματήσουν αυτές οι κουτοπονηριές του «βλέποντας και κάνοντας», διερευνώντας απλώς τις διαθέσεις της τοπικής κοινωνίας. Πρέπει να λάβουμε πολιτικές αποφάσεις, με βάση το μέλλον και το συμφέρον του τόπου μας. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να επιδείξουμε ανοχή σε περιβαλλοντικά επεισόδια, για τα οποία η ΔΕΗ πρέπει να φροντίσει να αποφευχθούν ιδιαίτερα τους προσεχείς μήνες. Εδώ δεν συνάδουν διπλές ιδιότητες. Γνώμονας μας πρέπει να είναι μόνο το συμφέρον του τόπου μας και η αξιοπρεπής διαβίωση των συμπολιτών μας χωρίς διαχωρισμούς. Πρέπει απερίφραστα να δηλώσουμε τη στήριξή μας στα συμφέροντα του τόπου μας με ευθύνη, χωρίς ακρότητες και ανέξοδους λαϊκισμούς.
Δεν θα κουραστώ να λέω ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στον ενεργειακό σχεδιασμό, ο σεβασμός στο περιβάλλον, ο σεβασμός στον πολίτη της περιοχής μας που τόσα έχει προσφέρει και αξιώνει λύσεις βιώσιμες θα αποτελέσουν υγιείς βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχτεί το μέλλον μας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Απόλυτα δημοκρατικές και επίκαιρες οι επισημάνσεις του κ. Παπακωνσταντίνου. Πράγματι είναι ανάγκη, το ταχύτερο δυνατό, να θεσμοθετήσει η πολιτεία "έναν μόνιμο μηχανισμό συνεννόησης, διαβούλευσης, συναπόφασης της Δ.Ε.Η. με την τοπική κοινωνία".
Τι θα γίνει όμως με τις ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται το λιγνίτη στην Ο.Π.63 Ν. Κοζάνης (Προσήλιο); Δεν πρέπει να υπάρχει και γιαυτό ένας παρόμοιος μηχανισμός;
Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι κοινωνίες, ενώ οι θεσμικοί και πολιτικοί παράγοντες οφείλουν να είναι αρωγοί. Όταν το 95% των κατοίκων Τριγωνικού, Πολυρράχου και Προσηλίου είναι ενάντια στη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου, ενάντια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής τους, ενάντια στην απαλλοτρίωση των περιουσιών τους, δεν πρέπει οι θεσμικοί και πολιτικοί παράγοντες, όχι απλά να τους συμπαρασταθούν αλλά και να αναλάβουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες, υπέρ των τοπικών κοινωνιών;
Πρέπει να σημειώσω ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν ο πρώτος που προχώρησε σε τέτοιες ενέργειες για το λιγνιτωρυχείο Προσηλίου, με αναφορά στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Μπράβο του.
Περιμένουμε και από τους άλλους θεσμικούς και πολιτικούς παράγοντες, να δείξουν έμπρακτα την αρωγή τους!

Το Προφίλ μας