Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Αναφορά προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων από Γ. Παπακωνσταντίνου

Κύριε Υπουργέ,
Σας κοινοποιώ το Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Επαγγελματιών Γεωπόνων Δυτικής Μακεδονίας, σχετικά με τον κίνδυνο κατάργησης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων μετά από τα τελευταία δρώμενα στο Υπουργείο σας και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.
“Με το παρόν δελτίο τύπου θα θέλαμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια μας και τον προβληματισμό σε σχέση με τα τελευταία δρώμενα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Αρχικό σε ότι αφορά το θέμα του ΟΣΔΕ, έχουμε επανειλημμένα θίξει το θέμα της επί σειράς ετών προκλητικής ανάθεσης του στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Προ ολίγων ημερών ο Διεθνής διαγωνισμός της 29/10/08 ακυρώθηκε, μετά από ένσταση 2 συμμετεχόντων και του TEE, διότι περιείχε φωτογραφικές διατάξεις. Το γεγονός αυτό έρχεται σε επιβεβαίωση των θέσεων μας και μας κάνει να φοβόμαστε ότι με τη δικαιολογία του κατεπείγοντος θα γίνει ακόμη μία ανάθεση ενός έργου αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Συνεχίζουμε με τα «μικρά σχέδια βελτίωσης» τα οποία πρόσφατα ανακοινώθηκαν και σύντομα θα τεθούν σε ισχύ και τα οποία απευθύνονται σε αιγοπροβατοτρόφους που θέλουν να εκσυγχρονίσουν την εκμετάλλευση τους με αρμεκτήριο. Στην διαδικασία όμως σύνταξης των φακέλων δεν συμπεριλαμβάνονται οι Γεωπόνοι Μελετητές (οι οποίοι μάλιστα είναι διαπιστευμένοι από το ΓΕΩΤΕΕ για αυτό ακριβώς το πεδίο). Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την μη ομαλή ροή του προγράμματος αφού επιτρέπεται η ανώνυμη συμμετοχή ανθρώπων χωρίς το υπόβαθρο για σύνταξη φακέλων και μελετών, επιπρόσθετα δεν διασφαλίζεται η ορθότητα εκτέλεσης των επιδοτούμενων επενδύσεων αφού δεν υπάρχει επιβλέπων γεωτεχνικός και μάλιστα όταν η παραλαβή των επενδύσεων γίνεται δειγματοληπτικά. Επιπλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση και η νομιμότητα του μέτρου αφού η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων θα αποδεικνύεται με προεγκεκριμένες μελέτες του ΥΠΑΑΤ για το σύνολο της χώρας, κάτι που δεν είναι δυνατόν να συμβεί αφού παράμετροι όπως οι τιμές πώλησης προϊόντων, οι τιμές αγοράς ζωοτροφών και εφοδίων, οι αποσβέσεις, η αμοιβή εργασίας κτλ διαφέρουν στις διάφορες περιοχές τις Ελλάδας, αλλά και από εκμετάλλευση σε εκμετάλλευση. Να αναφέρουμε επίσης εδώ πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ επιμένει να αγνοεί τον θεσμοθετημένο επιστημονικό του σύμβουλο το ΓΕΩΤΕΕ, το οποίο επανειλημμένα έχει εκφράσει και έχει τεκμηριώσει τις αντιρρήσεις του για τον αποκλεισμό των γεωτεχνικών, όπως επίσης και τους φόβους του για επιβολή προστίμου από την ΕΕ λόγω μη σωστής εφαρμογής του μέτρου.
Τελειώνοντας να αναφέρουμε και το πρόγραμμα του Νέου αγρότη, στα οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, μας θα δοθεί η δυνατότητα υπογραφής του σχεδίου δράσης από μη διαπιστευμένους από το ΓΕΩΤΕΕ γεωπόνους αλλά και από τρίτους εκτός γεωπονικού κλάδου. Αναμένουμε τις εξελίξεις και θα επανέλθουμε με νέο κείμενο στο θέμα αυτό.
Δυστυχώς βλέπουμε επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου μας να καταργούνται εν μία νυκτί, χωρίς δικαιολογία και χωρίς προβληματισμό ή διάλογο. Ανησυχούμε ιδιαίτερα και για τα υπόλοιπα μας δικαιώματα (π.χ άδειες εμπορίες φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων και πολλαπλασιαστικού υλικού, σύνταξη σχεδίων βελτίωσης, κτλ) και για το πόσο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η κυβέρνηση έχουν την πρόθεση να στηρίξουν τον κλάδο μας ο οποίος εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δέχεται χτυπήματα εκατέρωθεν. Ζητούμε από την πολιτεία να λάβει υπό της τα παραπάνω και να προασπίσει αλλά και να αποκαταστήσει τα δικαιώματα μας.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ο Πρόεδρος: Ελευθεριάδης Νικόλαος, Ο Γραμματέας: Διαμαντόπουλος Εμμανουήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας