Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Συνάντηση κλιμακίου του ΤΕΕ/ΤΔΜ με τη Βουλευτή Ν.Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, κα Καλλιόπη Βέττα

Σε συνέχεια των συναντήσεων με τους Βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας, την Παρασκευή 06/05/2022, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜΝικόλαος Συλλίρης, η Αντιπρόεδρος Ευαγγελία Μπάγκαβου, τα μέλη της Διοικούσας Επιστροπή Στέργιος Κιάνας (π. Πρόεδρος) και Εύη Μιμίκου, καθώς και το μέλος της κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Στέργιος Μποζίνης, υποδέχτηκαν την Βουλευτή Ν. Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, κα Καλλιόπη Βέττα, συνοδευόμενη από το μέλος του ΤΕΕ κα Μαρίνα Τεντσογλίδου, στον χώρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κοζάνης.

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νικόλαος Συλλίρης καλωσόρισε για δεύτερη φορά τη Βουλευτή στο Τμήμα, καθώς με αφορμή την τροπολογία που ψηφίστηκε προ μηνών στη Βουλή, με πρωτοβουλία της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κας Κεραμέως και αφορούσε στη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολεγίων και των ξένων Πανεπιστημίων με αυτά των ελληνικών Πανεπιστημίων, η κα Βέττα είχε συναντηθεί και πάλι με τον πρώην Πρόεδρο Στέργιο Κιάνα για να τον ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες είχε προβεί ως προς το θέμα αυτό.

 

Ο Πρόεδρος έθεσε στη Βουλευτή μια σειρά ζητημάτων της επικαιρότητας, τα οποία θεωρεί πως πρέπει να αντιμετωπιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες και με κυβερνητικές παρεμβάσεις και τα οποία η Βουλευτής μπορεί με τη ιδιότητά της να αναδείξει, προς όφελος του κλάδου των μηχανικών, με σημαντικότερο αυτό της πολύ μεγάλης καθυστέρησης, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 5 έτη, της απονομής των συντάξεων του πρώην ΤΣΜΕΔΕ στους Διπλωματούχους Μηχανικούς. Ενημέρωσε τη Βουλευτή, ότι το πρόβλημα της έλλειψης λογισμικού που επικαλούνται τα υπηρεσιακά στελέχη του ΕΦΚΑ πρέπει άμεσα να ξεπεραστεί, καθώς δεν είναι δυνατόν τα κονδύλια των συντάξεων να είναι διαθέσιμα και οι συνάδελφοι μηχανικοί να ζουν στα όρια της εξαθλίωσης επί σειρά ετών.

 

Συνέχισε με τα ζητήματα γύρω από την απολιγνιτοποίηση και την πρόσφατη ενημέρωση που είχε από υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ ως προς τις εξελίξεις, μετά την πρόσφατη απόφαση στροφής – έστω και πρόσκαιρα – και πάλι στον λιγνίτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση εκτάκτηςενεργειακής ανάγκης στην οποία περιήλθε η χώρα, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ έθεσε στη Βουλευτή θέματα της υλοποίησης του ΣΔΑΜ τα οποία ανέδειξε το Τμήμα και που ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντικά για την επιτυχία του.

 

Η Βουλευτής κα Βέττα, έκανε μια σύντομη αναφορά στην πρώτη επίσκεψη στο ΤΕΕ/ΤΔΜ και στα αποτελέσματα που είχε η τότε παρέμβασή της και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει έως σήμερα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού της έργου και αφορούν στα θέματα των μηχανικών. Αναφέρθηκε στον καλπάζοντα πληθωρισμό και στη λαίλαπα των αυξήσεων που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των λουκέτων και τον πολλαπλασιαμό των ανέργων, γεγονός που ενισχύθηκε με την εισαγωγή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά, σε συνδυασμό και με την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών της ενέργειας, των οικοδομικών υλικών και των μεταφορών, έχουν ως αποτέλεσμα τη στασιμότητα στα τεχνικά έργα, καθώς οι εργολάβοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις και οι Δήμοι δε μπορούν να εξυπηρετίσουν τους πολίτες στις καθημερινές τους ανάγκες. Ενημέρωσε το κλιμάκιο του ΤΕΕ για την πρόταση της παράταξής της να κατανεμηθεί ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης στα δημόσια έργα, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Νικόλαο Συλλίρη να την ενημερώνει για την ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη παρέμβαση που ετοιμάζεται να κάνει το Τμήμα του ΤΕΕ/ΤΔΜ για την αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών, με νομική τεκμηρίωση.

 

Η κα Βέττα, ενημέρωσε για την πρόσφατη κοινοβουλευτική της παρέμβαση προς την Υπουργό Παιδείας σχετικά με τα αιτήματα του κλάδου των Χημικών Μηχανικών στην Εκπαίδευση, ενώ παρέδωσε αντίγραφο στον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΔΜ και της ερώτησης που κατέθεσε για το θέμα της καθυστέρησης της απονομής των συντάξεων του π. ΤΣΜΕΔΕ που ξεπερνούν τα 5 έτη, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την απονομή των συντάξεων και την υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων και εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το «Εξοικονομώ», τα οποία έχουν βαλτώσει και οδηγούνται σε ναυάγιο, καθώς οι όροι που θέτουν είναι ασύμφοροι για τους πολίτες και ανέπτυξε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα γενναίο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία της για τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στην ελευθερία του τύπου και έχει πλέον κατρακυλήσει  στην 108η θέση παγκοσμίως σε σύνολο 180 χωρών.

 

Η Βουλευτής έκλεισε την τοποθέτησή της με το μεγάλο θέμα της βίαιης και πρόχειρης, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, απολιγνιτοποίησης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στο γεγονός ότι τα εδαφικά σχέδια και η αποτίμηση της αξίας των εδαφών, προαπαιτούμενα για την ανταλλαγή, καθυστερούν, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι η ΔΕΗ πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις αποκαταστάσεις των εδαφών, ως οφείλει, καθώς η καθυστέρησή της αυτή και οι συνθήκες που δημιουργούνται στα ορυχεία, με τις αυταναφλέξεις, τις καθιζήσεις, τις κατολισθήσεις, τις αναθυμιάσεις κ.α., επιφέρει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η κα Βέττα εξέφρασε τη γνώμη ότι το ΣΔΑΜ θα έπρεπε να έχει καταρτιστεί με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και αναφέρθηκε στην παντελή έλλειψη πρόβλεψης σ’ αυτό για επαναπόδοση εδαφών στον αγροτικό τομέα, καθώς το μόνο σχέδιο που υπάρχει είναι αυτό της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων και μάλιστα χωρίς ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ.

 

Ακολούθησε συζήτηση με όλους τους παριστάμενους να εκφράζουν τη γνώμη τους για τη ρεαλιστικότητα του σεναρίου της περαιτέρω αύξησης της λιγνιτοπαραγωγής, προκειμένου να επιμηκυνθεί η απολιγνιτοποίηση, για τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει εκ νέου η ΔΕΗ δημόσιο χαρακτήρα, για την πορεία της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου και αν είναι τελικά η σημερινή μεγάλη τιμή της αποτέλεσμα του πολέμου, για την αυξητική τάση που παρουσιάζει η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια και τις προβλέψεις για το μέλλον, για την προοτική ανάπτυξης της τεχνολογίας του υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία και την απουσία του θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας, για την ανάγκη όχι μόνο προσέλκυσης μεγάλων επενδυτών, αλλά και στήριξης των μικρών που δραστηριοποιούνται ήδη στην περιοχή, για την αδυναμία πρόσβασης της περιοχής μας στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία και στα προϊόντα μάρκεντινγκ και άλλα θέματα της επικαιρότητας.

 

Όλοι συμφώνησαν ότι απέναντι σε κοινά προβλήματα δε χωράνε παραταξιακές αντιπαλότητες και ότι η ανάπτυξη της περιοχής θα πρέπει να αποτελεί στόχο και επιδίωση όλων των φορέων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας