Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Ο Νικόλας Σαμαράς περιγράφει στο iefimerida την έκπληξή του όταν αντίκρισε στο βυθό στο Στρατώνι τον ιππόκαμπο με τη μάσκα -Παγκόσμιο viral η φωτό

Πριν από λίγες ημέρες, μια συγκλονιστική φωτογραφία, την οποία τράβηξε Έλληνας φωτογράφος, έκανε τον γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας αίσθηση με τα πολλά και διαφορετικά συναισθήματα που δημιουργεί.

Αυτή η φωτογραφία, που μοιάζει με σουρεαλιστικό πίνακα ζωγραφικής, δείχνει έναν ιππόκαμπο, στην ουρά του οποίου έχει μπλεχτεί μια χειρουργική μάσκα. Το ιδιαίτερο αυτό στιγμιότυπο με το πανέμορφο ζώο να σέρνει μαζί του τη μάσκα στο βυθό της θάλασσας, απαθανάτισε o υποβρύχιος φωτογράφος Νικόλας Σαμαράς πέρσι τον Σεπτέμβριο, στο Στρατώνι Χαλκιδικής, τη μόνη γνωστή αποικία ιππόκαμπων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια εικόνα που είναι ταυτόχρονα όμορφη και θλιβερή, που στέλνει το δικό της μήνυμα. Ενώ τη θαυμάζεις σαν να βλέπεις ένα ξεχωριστό έργο τέχνης, την ίδια στιγμή οργίζεσαι και αναρωτιέσαι, «τι δουλειά έχει μια χειρουργική μάσκα» στα σμαραγδένια νερά της Χαλκιδικής, στο σπίτι τόσων θαλάσσιων ειδών. Γιατί κάτι τόσο απλό, όπως η προστασία της θάλασσας και γενικότερα του περιβάλλοντος, είναι τόσο δύσκολο για τον άνθρωπο;

 

 

 

Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο, το οποίο αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, καθώς δείχνει με λυπηρό τρόπο πόσο ασεβείς είμαστε απέναντι στο περιβάλλον, κατάφερε να διακριθεί, καθώς επιλέχθηκε ανάμεσα σε 3.500 άλλες και ήταν υποψήφια στην κατηγορία Conservation Photographer of the year στα βραβεία Ocean Photography Awards 2021, ενώ απέσπασε τιμητικό έπαινο.

Ο άνθρωπος πίσω από αυτή τη φωτογραφία, που εντυπωσιάζει αλλά και προβληματίζει ταυτόχρονα, Νικόλας Σαμαράς, μίλησε στο iefimerida για τη στιγμή που πάτησε το «κλικ», ενώ εξέφρασε και τον προβληματισμό του για τη θαλάσσια ρύπανση παγκοσμίως κι έστειλε το δικό του μήνυμα.

O Νικόλας Σαμαράς ασχολείται αποκλειστικά με την υποβρύχια φωτογραφία, έχει διακριθεί δεκάδες φορές σε διαγωνισμούς με φωτογραφίες τραβηγμένες σε θάλασσες σε όλο τον κόσμο.

    Πρόσφατα η φωτογραφία που τραβήξατε με τον ιππόκαμπο να τραβά με την ουρά του μια χειρουργική μάσκα, ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο, προκάλεσε αίσθηση και διακρίθηκε. Μιλήστε μας λίγο για αυτήν τη διάκριση. Το περιμένατε;


Η χαρά και η τιμή όταν κάποια φωτογραφία μου διακρίνεται σε έναν διαγωνισμό είναι πάντα μεγάλη, πόσο μάλλον όταν ο διαγωνισμός είναι ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο και το πάνελ των κριτών απαρτίζεται από κορυφαίους και καταξιωμένους φωτογράφους άγριας φύσης. Σε έναν διαγωνισμό ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για την πορεία του έργου σου. Για να πάρεις μέρος σίγουρα πιστεύεις σε αυτό και ελπίζεις σε μια καλή θέση αλλά υπάρχουν και φορές που όλα ανατρέπονται.

    Πότε και πού τραβήχτηκε η φωτογραφία;


Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Στρατώνι Χαλκιδικής. Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας