«Η Ολυμπία, ο νομός Ηλείας, η Δυτική Ελλάδα έχουν αυτό το μεγάλο προνόμιο που δεν έχει αξιοποιηθεί. Το brand name, το όνομα Ολυμπία που απηχεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ολυμπία, η έννοια του Ολυμπισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι μία παγκόσμια ταυτότητα που δεν έχει αξιοποιηθεί» τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Παπανδρέου.
Μιλώντας σήμερα διαδικτυακά στο συνέδριο Olympia Forum II που συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία, ο Γιώργος Παπανδρέου, σημείωσε «η περιοχή μας θα μπορούσε να είναι περιοχή ειρήνης, εκεχειρίας και ειρηνικής μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη» και συνέχισε: «Να γίνει όχι μόνο κέντρο αθλητισμού και ειρήνης, αλλά να είναι και πρότυπο μιας πράσινης μετάβασης, δηλαδή να συμβάλει η περιοχή στο να αναδείξει ποια είναι τα νέα δεδομένα, τα νέα προτάγματα και οι νέες προτάσεις σε διεθνές επίπεδο, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί η περιοχή με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο».
Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η περιφερειακή ανάπτυξη μπορεί να συνδεθεί και με τη δημιουργία ενός πανεπιστημίου της Ολυμπίας, το οποίο θα μπορούσε να είναι ένα διεθνές πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της περιοχής» και εξήγησε: «Δηλαδή να έχει ως στόχο να συνδυάσει το όνομα Ολυμπία και Ολυμπισμός από τον αθλητισμό μέχρι τον πολιτισμό, με την πράσινη ανάπτυξη της περιοχής».
Όπως συμπλήρωσε, «αυτό όχι μόνο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής, αξιοποιώντας κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν, πάντα μέσα σε ένα δικό μας σχεδιασμό, να ταυτιστούν με επενδύσεις που θα συμβάλουν σε μία περιοχή και θα αναδεικνύεται, όχι μόνο λόγω του ένδοξου παρελθόντος, αλλά και ως πρότυπο για το μέλλον της χώρας μας και ολόκληρης της ανθρωπότητας».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι «οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, όπως και η πανδημία, ανέδειξαν ένα κυρίαρχο ζήτημα της ανθρωπότητας, δηλαδή την ανάγκη να μεταβούμε σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που θα σέβεται τον πολιτισμό και το περιβάλλον μας, μία πράσινη μετάβαση, μία μεταμόρφωση της οικονομίας μας, που θα είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση και η μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει κάνει ποτέ η ανθρωπότητα σε συλλογικό επίπεδο».
«Η μετάβαση πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη» συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η κοινωνικά δίκαιη μετάβαση είναι μία πρώτη προϋπόθεση, ενώ δεύτερη προϋπόθεση είναι η δημοκρατική αυτή η μετάβαση να είναι ιδιοκτησία του πολίτη, ο οποίος, ως συμμέτοχος, να παίρνει μέρος στις αποφάσεις που θα λαμβάνουμε ως πολιτεία μέσα από διαβούλευση». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «η μετάβαση πρέπει να είναι και μία μετάβαση παιδείας και πολιτισμού».
Όσον αφορά στην μετάβαση σε μία πράσινη ανάπτυξη, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι «δεν μπορεί να πέσει στους ώμους μόνο της μεσαίας τάξης και των φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας μας». Επανερχόμενος στην δημοκρατική μετάβαση, τόνισε ότι «αυτή έχει και μία άλλη πτυχή, δηλαδή να υπάρξει συμμετοχή και στην παραγωγική διαδικασία».
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου