Η διαδικασία που διέπει την εκλογή οργάνων και προέδρου στα δημοκρατικά κόμματα είναι υψίστης σημασίας. Τόσο για το πολιτικό σύστημα και την διακυβέρνηση της χώρας όσο και για την συνδιαμόρφωση συσχετισμών ,πολιτικών και ιδεολογικών, στον ευρύτερο διεθνή χώρο. Είναι καθαρά μια πολιτική διεργασία η οποία από την φύση της προκαλεί το ενδιαφέρον όλων των κομμάτων και των πολιτειακών θεσμών.
Οι αρχές και οι αξίες αυτής της πολιτικής πράξης, τηρούνται και στην εξελισσόμενη διαδικασία για την εκλογή προέδρου του Κινήματος Αλλαγής .
Ενός Κινήματος που έχει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις και συγκρούσεις. Εκείνων των πολιτικών και ιδεολογικών στόχων της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας αλλά και της αναγκαιότητας επαναφοράς της κοινωνίας στον προοδευτικό χώρο. Τα τελευταία χρόνια οι πολίτες και σε εθνικό επίπεδο υποχρεωθήκαν να συντηριτικοποιήσουν τις επιλογές τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν ! Κατάσταση η οποία φαίνεται να ανατρέπεται με τις νέες συνθήκες και προϋποθέσεις που δημιουργούνται ,προκαλώντας αναταράξεις στην πολιτική και κομματική διάταξη των πραγμάτων.
Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό καλούμαστε να «επιλέξουμε» τον νέο αρχηγό ,σε μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία δυστυχώς δεν θα συμμετέχει η Φώφη Γεννηματά που αγωνίστηκε να συγκρατήσει και να ανασυγκροτήσει τη Δημοκρατική Παράταξη.
Η επιλογή προέδρου οφείλει να διέπεται από βασικές αρχές:
Να έχει καθαρό πολιτικό στίγμα για το νέο αφήγημα της κεντροαριστεράς .
Να μπορεί να προσελκύσει και να επαναπατρίσει το μεγάλο μέρος της κοινωνίας που αποχώρησε από την μεγάλη δημοκρατική παράταξη του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο της δημοσιονομικής και πολιτικής κρίσης. Σε μια κρίση που τα υπόλοιπα κόμματα παρακολουθούσαν αμήχανα ή εμπόδιζαν συνειδητά την συγκρότηση συλλογικών πολιτικών για την έξοδο από την κρίση, όπως δεν συνέβη σε άλλες χώρες που βρισκόταν και εκείνες σε δημοσιονομική κρίση.
Να έχει σαφή επιλογή συμμαχιών ,κοινωνικών και πολιτικών, να αναδιατάξει το πολιτικό σύστημα ,τηρώντας την βασική πολιτική απόφαση για αυτονομία.
Να μπορεί να συμμετέχει με δυναμικότητα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις εφόσον τα δημοκρατικά κόμματα καλούνται να ανατρέψουν το σημερινό τρόπο διακυβέρνησης που οδήγησε σε συγκέντρωση εξουσιών και πόρων.
Να υπάρχει σαφήνεια θέσεων σε γεωστρατηγικά ζητήματα εθνικά και ευρωπαϊκά ώστε να ενισχυθεί η θέση της χώρας μας στον νέο χάρτη.
Για τους παραπάνω λόγους με σεβασμό προς όλους τους υποψήφιους για τον αγώνα τους και την ιστορία τους, στην εκλογική αυτή αναμέτρηση θα στηρίξω τον Γιώργο Παπανδρέου. Η ενεργός συμμετοχή ενός πρώην προέδρου και πρωθυπουργού δίνει βαρύτητα στο διακύβευμα και δηλώνει ότι στην Δημοκρατική Παράταξη δεν υπάρχουν «θυρίδες φύλαξης προέδρων».
Οφείλουμε να προστατεύσουμε την εκλογική διαδικασία από γεγονότα που μπορεί να απαξιώσουν και να υπονομεύσουν την ουσία .
Μια πολυφωνία μεταξύ των υποψηφίων ,μπορεί εάν δεν προσεχτεί, να γίνει παραφωνία και να δημιουργήσει σύγχυση στην κοινωνία. Στόχος είναι η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών που θα επικυρώσει και την επιτυχία της δημοκρατικής διαδικασίας. Δεν βρισκόμαστε σε μια περίοδο ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης όπως εκείνης του 2017, όπου η πλειάδα των υποψηφίων είχαν ένα διαφορετικό αφήγημα και η εκλογή θα έκρινε και τον ιδεολογικό προσανατολισμό της παράταξης.
Η προκλητική, ενίοτε προσβλητική κριτική από πολιτικούς αντιπάλους και τάσεις, για την περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2011,αν συνεχιστεί κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας ,θα βρει ενωμένους όλους τους υποψήφιους .Διότι όλοι έχουν την δική τους εμπειρία για την διακυβέρνηση και την αποψίλωση του ιστορικού χώρου του ΠΑΣΟΚ.
Βρισκόμαστε πια στην πλεονεκτική θέση να μπορούμε να απαντήσουμε με την ίδια την ιστορία ,τα πραγματικά γεγονότα και τους αμείλικτους αριθμούς. Καλό είναι ορισμένοι να πράξουν το αυτονόητο. Να μην ανακατευθούν εξωθεσμικά στην δημοκρατική μας διαδικασία .
Εμείς ,ως Κίνημα Αλλαγής, θα εκλέξουμε νέο πρόεδρο ,θα συγκαλέσουμε Συνέδριο και θα προετοιμαστούμε για τις νέες προκλήσεις με σύμμαχο την ίδια την κοινωνία.
TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου