Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

30 χρόνια στον Οικουμενικό Πατριαρχικό Θρόνο Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης συμπλήρωσε (22-10-2021) ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. – Φιλώ το χέρι του.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

 Με αφορμή τη συμπλήρωση (22-10-2021) 30 χρόνων στον Οικουμενικό Πατριαρχικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου ταπεινά φιλώ το χέρι Του και (από το Βελβεντό της Μακεδονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, διά του Επισκόπου και Μητροπολίτου μας κ. Παύλου, που είναι για την τοπική μας Εκκλησία, που παροικεί στην Κοζάνη, το κέντρο, που διασφαλίζει την ενότητά μας εν Χριστώ) αναδημοσιεύω το παρακάτω άρθρο μου, που έγραψα κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην Κοζάνη από 27-30 Ιουνίου του 2012. Το άρθρο μου είχε τίτλο: ‘’Διαβάς εις (Δυτικήν) Μακεδονία βοήθησον ημίν’’ και είναι το παρακάτω:

 

ΔΙΑΒΑΣ ΕΙΣ (ΔΥΤΙΚΗΝ) ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΝ ΒΟΗΘΗΣΟΝ ΗΜΙΝ

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

 

Η φράση αυτή, που είναι παράφραση της άλλης φράσης-πρόσκλησης του άνδρα Μακεδόνα, που σε όραμα πριν από 2000 χρόνια, απηύθυνε στον Απόστολο των Εθνών Παύλο, ‘’διαβάς εις Μακεδονίαν, βοήθησον ημίν’’, ήταν η ενδόμυχη πρόσκληση και αγωνία συνάμα του Λαού μας  στο νέο Απόστολο των Εθνών, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο: διαβάς εις Δυτικήν Μακεδονίαν βοήθησον ημίν.

 

Ο Παύλος τότε αποδέχτηκε την πρόσκληση και ήρθε. Παρέχοντας στις τοπικές κοινωνίες, Φιλίππων, Θεσσαλονίκης και Βέροιας, με ανοιχτότητα το Ευαγγέλιο του Χριστού λόγω και έργω, συγκρουόμενος με τα κλειστά και καλά οργανωμένα συμφέροντα επιτήδειων ηγετίσκων-φυλετιστών σε βάρος ανύποπτων πολιτών, χωρίς να πτοείται από συκοφαντίες, απειλές και κινδύνους για θανάτωσή του. Η προσφορά του στη ζήτηση ήταν σαφής: Κήρυγμα και σύσταση τοπικών Εκκλησιών, αυξητικά σε βάθος και σε πλάτος, για την ανακαίνιση του ανθρώπου, την ανακάλυψη του άλλου ως εικόνας Θεού, όχι ως υποδεέστερου για περιφρόνηση, αλλ’ ως ‘’ξένου’’- αδελφού, για την επίτευξη αληθούς συν-υπαρκτικής κοινωνίας, με οικουμενική αξίωση και δυνατότητα πραγματοποίησής της.

 

Απομένει να διερευνάται χωρίς κλειστότητα, τι είναι ο λόγος και ποιος είναι ο Λόγος της Εκκλησίας, μέχρι πού φτάνει η δικαιοδοσία του, αν υπάρχουν περιοχές του προσωπικού και συλλογικού βίου απαγορευτικές γι’ αυτόν, τι είναι και πώς γινόμαστε Εκκλησία, τι σημαίνει αυτό….

 

Γλυκύτατος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Μαζί με την αγιότητα του προσώπου του, είναι ο φορέας δισχιλιετούς εκκλησιαστικής, ιστορικής, θεολογικής, πνευματικής εμπειρίας του Οικουμενικού Θρόνου της Κωνσταντίνου Πόλης-Νέας Ρώμης, γι’ αυτό και η παρουσία του, μόνη αυτή, έχει κάτι το συγκλονιστικό. Σε συν-κινεί να γίνεις κοσμοπολίτης. Η μορφή του έχει την απεραντοσύνη της ‘’πλατυτέρας των ουρανών’’.

 

Κατάθεση προσωπικής μαρτυρίας: Καθώς ο κόσμος συνέθλιβε τον Πατριάρχη, για να τον ακουμπήσει έστω για λίγο, στη διάβασή του από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου της Κοζάνης προς το Επισκοπείο, άκουσα δίπλα μου μια γυναίκα, να λέει: ‘’δεν μπόρεσα να του φιλήσω το χέρι, όμως έπιασα το ράσο του!’’. Και το πρόσωπό της άστραφτε. Και θυμήθηκα από το Ευαγγέλιο τη διήγηση της αιμορροούσας, που ενώ το πλήθος συνέθλιβε το Χριστό, εκείνη μπόρεσε και άγγιξε την άκρη από το ρούχο του και γιατρεύτηκε. Και καθώς μπροστά από τον Πατριάρχη έπαιζαν με ήχο γιορτής τα χάλκινα της Κοζάνης, θυμήθηκα το ψαλμικό: ‘’αινείτε αυτόν εν ήχω σάλπιγγος, ..εν τυμπάνω και χορώ, ..εν χορδαίς….’’.   (π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος 1-7-2012).

 

ΓΙΟΡΤΗ 2021

Από τα ΜΜΕ πληροφορούμαστε: ‘’Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προεξήρχε σήμερα, Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021, στην Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 ετών από την εκλογή του στον Αποστολικό και Πατριαρχικό Οικουμενικό Θρόνο’’.

 

Στην ομιλία του ο Παναγιότατος μεταξύ των άλλων είπε: ‘’Το Άγιον Πνεύμα διαρκώς, εις πάσαν εποχήν, εργάζεται και αναδεικνύει θεοειδείς ανθρώπους και Αγίους, εκ πάσης τάξεως, οι οποίοι κοσμούν, βοηθούν και στηρίζουν τους αδελφούς των Χριστιανούς και όλην την Εκκλησίαν!’’. (ΜΜΕ).

 

Ένας από αυτούς είναι και ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Ο Θεός να δίνει στον Πατριάρχη μας υγεία, δύναμη και φως.

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

24-10-2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας