Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αποχαιρέτισε την Φώφη Γεννηματά στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου

«Ας τηρήσουμε ενός λεπτού συντετριμμένη σιγή στη μνήμη μιας πολιτικού, μιας καλής φίλης, μιας άξιας μάνας, μιας πολιτικού η οποία δικαίωσε αυτή την ιδιότητα και θα τη δικαιώσει ακόμα περισσότερο η φροντίδα μας για τις δικές της παρακαταθήκες». Με αυτή τη φράση και μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, αποχαιρέτισε σήμερα, στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, που έφυγε πρόωρα και αιφνίδια από τη ζωή. Στο έδρανό της είχαν τοποθετηθεί λίγα λουλούδια από τους συναδέλφους της που την αποχαιρετούν με οδύνη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε τα εξής:

 «Η σημερινή συνεδρίαση αρχίζει και τελειώνει υπό την καταθλιπτική σκιά της ανακοίνωσης της εκδημίας της Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και διακεκριμένης κοινοβουλευτικού.

Η θλίψη και η συντριβή που όλοι και όλες νιώθουμε αντιπροσωπεύοντας στη θλίψη και στη συντριβή πιστά, είμαι βέβαιος, σύσσωμο τον ελληνικό λαό αυτή τη στιγμή, μας επιβάλλει να αποφασίσουμε στοιχειωδώς τη διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου γι’ αυτήν την εβδομάδα, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στη μνήμη της και στον νομοθετικό τομέα και στον τομέα του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Πριν από ελάχιστα λεπτά συνομίλησα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος μόλις είχε προσγειωθεί στο Ριάντ και συμφωνήσαμε ώστε να παγώσει το νομοθετικό έργο αυτή την εβδομάδα και με τα λοιπά κόμματα συμφωνήσαμε επίσης ομοφώνως να παγώσει το έργο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η Βουλή των Ελλήνων σήμερα γίνεται κοινωνός του τραγικού νέου. Σε συνεδρίαση της Ολομέλειας, την οποία θα συναποφασίσουμε, θα αφιερωθούμε όλοι εις το να τιμήσουμε τη μνήμη μιας σημαντικής πολιτικού, μιας άξιας γυναίκας, μιας αφοσιωμένης μητέρας, μιας αγαπητής συναδέλφου και μιας πολιτικού, που παρά την τεράστια δοκιμασία υγείας που αντιμετώπιζε, τολμώ να πω ότι μέχρι την τελευταία στιγμή στα μάτια όλων μας κι αυτό δεν είναι οξύμωρο, ήταν φέρελπις. 

Η Φωτεινή Γεννηματά, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ από το 2015 και του Κινήματος Αλλαγής από το 2017, υπηρέτησε με αφοσίωση και αποτελεσματικότητα σημαντικά Υπουργεία, υπό τις πρωθυπουργίες του Γιώργου Παπανδρέου, του Λουκά Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά, στην Παιδεία, στην Άμυνα, στην Υγεία και στον τομέα των Εσωτερικών. Υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως Υπερνομάρχης Αθηνών και εξελέγη πολλές φορές βουλευτής, έχοντας τη λαϊκή στήριξη πάντα να τη συνοδεύει.

Αντιλαμβανόμενοι το πλήγμα το οποίο υπέστη η οικογένειά της από την τελευταία και μοιραία, δυστυχώς, περιπέτεια της υγείας της, που είχε μια απίστευτα ραγδαία επιδείνωση, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η σύζυγος και μητέρα τους υπήρξε μία συνάδελφος που όλοι και όλες εκτιμούσαμε βαθύτατα και θαυμάζαμε. Και τώρα που έχουμε την εικόνα της δεινής αναμέτρησης με τον καρκίνο αντιλαμβανόμαστε καλύτερα το πάθος της για τη δημόσια υγεία, για τη βελτίωση των δομών υγείας και αυτήν την επιμονή της στην ανάγκη η Πολιτεία να στηρίξει διαχρονικά αυτό που και ο αείμνηστος πατέρας της είχε ξεκινήσει και η ίδια είχε υποστηρίξει και που όλοι αισθάνομαι πως στη μνήμη της θα πρέπει να το υποσχεθούμε νοερά εδώ μέσα: τη δημόσια υγεία και τα μάτια μας, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, στους συναδέλφους της, εκ μέρους όλης της Βουλής, εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου και είμαι βέβαιος πως στην Ολομέλεια που θα διοργανώσουμε σύντομα για να τιμηθεί η μνήμη της -και όχι μόνον λόγοις- αλλά η Βουλή θα τιμήσει τη μνήμη της και έργω, θα αναδειχθεί όλη η πορεία της στο δημόσιο βίο, όλη η προσπάθειά της για τον Κοινοβουλευτισμό για τη βελτίωση της ζωής του ελληνικού λαού και όλη εκείνη η αφοσίωσή της στα δημόσια πράγματα και στη δημόσια προσφορά που ακόμη και τώρα, που δεν είναι μαζί μας, μου επιτρέπει να την αποκαλώ φέρελπι, γιατί η μνήμη της και η παρακαταθήκη της τη διατηρούν ως φέρελπι στα δικά μου -και είμαι βέβαιος- και στα δικά σας μάτια, γιατί τη σκυτάλη που θα πάρουμε από τους αγώνες της και τη φιλοδοξία της για τη δημόσια προκοπή θα τη μετατρέψουμε σε αυτό που και ίδια ονειρευόταν, ώστε τις δικές της ελπίδες και προσδοκίες να μπορέσουμε να τις κάνουμε πραγματικότητα.

Τα λουλούδια που άφησα εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων στο έδρανό της είναι αγκαλιασμένα με τα λουλούδια που άφησαν οι βουλευτές της. “Ωραία λουλούδια κι άσπρα, ως ταίριαζαν πολύ” στην προσωπικότητά της, στους αγώνες της, αλλά και στην παρακαταθήκη της η οποία είναι υποχρέωση όλων μας να συνεχιστεί.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, ας τηρήσουμε ενός λεπτού συντετριμμένη σιγή στη μνήμη μιας πολιτικού, μιας καλής φίλης, μιας άξιας μάνας, μιας πολιτικού η οποία δικαίωσε αυτή την ιδιότητα και θα τη δικαιώσει ακόμα περισσότερο -κι ας το υποσχεθούμε νοερά αυτό- η φροντίδα μας για τις δικές της παρακαταθήκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας