Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Η εκμετάλλευση βιομάζας σε προτεραιότητα από τον Δήμο Σερβίων - Ο Ειδικός Σύμβουλος Γιάννης Μπασιάς μιλά στον «Χ» για τις ενεργειακές προτεραιότητες

Του Σωκράτη Μουτίδη – sokmoutidis@gmail.com

Τον ενεργειακό προσανατολισμό του Δήμου Σερβίων σχεδιάζει η ομάδα που έχει συστήσει ο Ειδικός Σύμβουλος για την ανάπτυξη και τις βιώσιμες λύσεις ενέργειας και ορυκτών πόρων Γιάννης Μπασιάς, ο οποίος συμπλήρωσε ήδη τρεις μήνες στην θέση αυτή. Από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε το όνομα του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (EΔEY), πολλοί ήταν αυτοί που απόρησαν για την επιλογή αυτή του Δημάρχου Χρήστου Ελευθερίου.

Ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος μιλώντας στον «Χ», η ομάδα που έχει συστήσει ξεκίνησε να παράγει έργο με πρώτη προτεραιότητα την εκμετάλλευση της βιομάζας, καθώς ήδη έχει προχωρήσει συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

«Πρέπει να βάλουμε μπρος συγκεκριμένα βήματα προς την εκμετάλλευση της βιομάζας. Μια πρώτη ανάλυση δώσαμε στην προκαταρκτική μελέτη του Δήμου τον Γενάρη. Η βιομάζα είναι το απτό παράδειγμα προτεραιότητας που εξαρτάται από τον Δήμο και τους δημότες και όχι από άναρχες διαδικασίες, όπως αυτές των φωτοβολταϊκών και των ανεμογεννητριών, για τις οποίες δεν ζητείται μέχρι τώρα η άποψη των Δήμων» τόνισε ο κ. Μπασιάς. Ο ίδιος, μιλώντας για τα πλωτά φωτοβολταϊκά στην λίμνη Πολυφύτου, σχολίασε με αρνητικό τρόπο την «τάση» για παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, χαρακτηρίζοντας τις αδειοδοτήσεις που έχουν υποβληθεί στην ΡΑΕ «ενέργειες χωρίς λογική». «Αυτό δεν σημαίνει ότι ο δήμος δεν θέλει τα φωτοβολταϊκά, αντιθέτως» επεσήμανε.

«Βρήκανε το κουμπί όλοι και καταθέτουν αιτήσεις στη ΡΑΕ, ποιος θα έχει πρωτιά στην κούρσα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είδαμε τι συνέβη και με τα πλωτά. Όπως θα είδατε στον αρχικό χάρτη της ΡΑΕ το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής πλευράς της λίμνης του Πολυφύτου ήταν καλυμμένο με κόκκινα παραλληλεπίπεδα. Αυτές είναι ενέργειες, χωρίς καμία λογική. Μάλιστα, δεν υπήρξε κανείς που να ενδιαφέρθηκε να επισκεφθεί τους Δήμους που σχετίζονται άμεσα με τη λίμνη. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό δεν λέγεται επιτάχυνση των διαδικασιών. Καλό το Green Deal αλλά όχι και έτσι τα deals. Όσο για τα αιολικά, εάν κάποιος κοιτάξει από την πλατεία του Δημαρχείου των Σερβίων, θα δει ψηλά πίσω από τα Κάστρα, κάτι λεπίδες που δεν κουνιούνται. Δεν έχει γίνει σύνδεση των ανεμογεννητριών με κάποιο υποσταθμό λένε. Αναρωτιέμαι εάν όλες οι αιτήσεις ή καλύτερα οι αιτούντες μιλήσανε με τους Δήμαρχους την τελευταία δεκαετία» αναφέρει ο κ. Μπασιάς.

Χύθηκε πολύ μελάνι για τον ΧΥΤΑΜ

            Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Μπασιά στο θέμα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιαντούχων υλικών (ΧΥΤΑΜ) στο Ζιδάνι. Η τοπική κοινωνία της περιοχής είναι στα «κάγκελα» και αντιδρά στην δημιουργία του ΧΥΤΑΜ. «Προσωπική μου άποψη είναι ότι ευτυχώς έφυγε αυτός ο περιβαλλοντικός βραχνάς από τον Δήμο και το όμορφο οροπέδιο και μεταφέρεται στο δίδυμο ΔΙΑΔΥΜΑ-ΔΕΗ. Τώρα μένει και τα κτηριακά υπολείμματα να πάνε στο πεδίο που επέλεξε το κράτος πρόσφατα» τόνισε ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου.

            Ο κ. Μπασιάς βλέπει τις εξορύξεις ορυκτών, ως ευκαιρία για τον Δήμο Σερβίων. Εκτιμά πως η εξόρυξη του χουντίτη από ιδιώτη θα μπορούσε να διπλασιασθεί με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των ανταποδοτικών προς τον Δήμο, κάτι όμως που για να συμβεί απαιτείται η επιτάχυνση της αδειοδότησης από το κράτος. «Από την άλλη πλευρά, τα λατομεία Τρανοβάλτου άργησαν να στήσουν τον συνεταιρισμό τους και ίσως ένας από τους λόγους μη έγκρισης της αδειοδότησης τους από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι και αυτός. Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει δίλημμα τύπου «η κότα πρώτα η το αυγό;». Φτιάχνεις συνεταιρισμό και μετά ζητάς επιτάχυνση της αδειοδότησης από το ΥΠΕΝ για να ξεκινήσεις δομημένες λατομικές εργασίες. Δεν υπάρχει πιστεύω κανείς που να επιθυμεί την απουσία της εργασίας και την απουσία της ανάκαμψης στη Δυτική Μακεδονία. Μπαίνουμε στην άνοιξη, ας μην χαθεί η ευκαιρία να ανακάμψουν τα λατομεία» πρόσθεσε ο κ. Μπασιάς.

Απορία για την μη ψήφιση του κονδυλίου της ομάδας του από το Δημοτικό Συμβούλιο

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων, ήρθε προς συζήτηση και έγκριση, η πρόταση της δημοτικής αρχής για κονδύλιο ύψους 27 χιλ. ευρώ, το οποίο προοριζόταν για την ομάδα εργασίας του Δήμου. Η πλειοψηφία των συμβούλων δεν ενέκρινε το κονδύλιο με τον κ. Μπασιά να εκφράζει την απορία του για την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Η πρόταση αποτελούνταν από τρία μέρη: το πρώτο μέρος περιελάμβανε εξάμηνη σύμβαση με το ΕΚΕΤΑ για εκμετάλλευση βιομάζας. 20 χιλ. ευρώ θα κάλυπταν την εκπόνηση μελέτης και απασχόληση συνολικά πέντε ατόμων. Το δεύτερο μέρος περιελάμβανε αγορά εξοπλισμού, όπως έναν υπολογιστή επεξεργασίας δεδομένων γεωπληροφορικής και μονάδων αποθήκευσης μεγάλων αρχείων, με στόχο να συγκεντρωθούν όλα τα τεχνικά, οικονομικά και νομικά χαρακτηριστικά του Δήμου σε μία γεωπληροφορική πλατφόρμα. Και το τρίτο μέρος αφορούσε στην αγορά – ενοικίαση άδειας του λογισμικού γεωπληροφορικής ARCGIS κόστους 2.500 ευρώ.

«Το γιατί απορρίφθηκε παραμένει ένα ερωτηματικό. Θα ήθελα να πιστεύω ότι έχει να κάνει με την έλλειψη κατανόησης των προτεραιοτήτων, παρά με κοκορομαχίες και προσωπικές επιδιώξεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί να κόβει κανείς το κλαδί επάνω στο οποίο κάθεται και δεν εννοώ τις προσωπικές επιδιώξεις του καθενός, αλλά το μέλλον της περιοχής. Περιέργως, κανένα μέλος της αντιπολίτευσης δεν ζήτησε να ενημερωθεί ή να συζητήσει μαζί μας, ή ακόμη και να βοηθήσει την ομάδα. Δεν θέλω να πιστεύω ότι ενοχλούν τόσο πολύ οι πρωτοβουλίες όταν δεν υπάρχει από πίσω προσωπικό συμφέρον προβολής».

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποια είναι η ομάδα; πως συστήθηκε;
Με ποια κριτήρια;
Ήταν μελέτη αυτή η αντιγραφή από εργασίες άλλων που παρουσιάστηκε;Δουλευομαστε η μας θεωρούν τόσο άσχετους;
Και μια και μιλάτε για τον χυταμ γιατί δεν ρωτάτε τον Ελευθερίου που ο ΙΔΙΟΣ το πρότεινε στους Χατζιδάκη Γεωργιάδη και στην πεδ;Είστε απέναντι του; Δεν θέλετε και εσείς να δείτε πρώτα μελέτες και δεν λέτε "δεν γίνετε να λέμε όχι σε όλα";
Και ποιος σας λέει ότι επιλέχτηκε άλλο πεδίο; Ξέρει κατι παραπάνω από αυτα που έχουν δημοσιευτεί;
Όσον αφορά την βιομάζα μα την έχουν στον προεκλογικό τους πρόγραμμα η Σπυρίδου και ο Κωνσταντόπουλος ο οποίος το είχε και στις περασμένες εκλογές!

Ανώνυμος είπε...

κ. Μπασιά, μην παραπληροφορείτε ηθελημένα ή αθέλητα με την προσωπική σας άποψη τους δημότες Σερβίων για το θέμα του ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ , γιατί με την πρόσφατη απόφαση του γ.γ. του ΥΠΕΝ στις 18-02-2021, διατηρείται η δυνατότητα δημιουργίας ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι (ΜΑΒΕ), επιπλέον, δε προστίθεται η δυνατότητα νέου ΧΥΤΑΜ στην έκταση της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ στα λιγνιτωρυχεία του ΛΚΔΜ της ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση: ..« Ι. Χωροθέτηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Αμιάντου (ΧΥΤΑΜ) εντός των Κεντρικών Εγκαταστάσεων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΚΕΟΔ) της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, εκτός της ήδη προβλεπόμενης στο ΠΕΣΔΑ θέσης στην περιοχή των πρώην μεταλλείων ΜΑΒΕ.», δηλ. αυξάνονται οι δυνατότητες δημιουργίας ΧΥΤΑΜ στη Δυτική Μακεδονία προφανώς για επαυξημένες ποσότητες, ίσως για ολόκληρη τη χώρα κι όχι ενδεχόμενα μόνο για αμιαντούχα απορρίμματα!! Επομένως μετά τη νέα απόφαση επείγει η σύγκληση του ΔΣ του Δήμου Σερβίων με μοναδικό θέμα ναι ή όχι στο ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ. Αυτή είναι η μέγιστη ευθύνη και υποχρέωση για το Δήμαρχο Σερβίων και τον πρόεδρο του ΔΣ, προκειμένου σε αρνητική θέση, σύμφωνα με όλα τα γνωστά δεδομένα να υπάρξει δυνατότητα νομικής προσφυγής για το θέμα αυτό πριν εκπνεύσουν οι προθεσμίες, όπως αναφέρεται στην ίδια απόφαση: .. «δ) Κατά της παρούσας απόφασης χωρεί αίτηση θεραπείας προς το όργανο που την εξέδωσε, καθώς και ιεραρχική προσφυγή προς ανώτερο αυτού όργανο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις». Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το Τοπικό Συμβούλιο Μικροβάλτου που καθυστερεί ανεξήγητα να αποφασίσει ξεκάθαρα για το ίδιο θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Ποια είναι η επιστημονική ομάδα; Πώς διορίστηκε με ποια προκήρυξη και προσόντα; Είναι η ομάδα που έκανε συρραφή από πτυχιακές εργασίες για να παρουσιάσει "μελέτη"; Επιστήμονες δεν έχει ο δήμος στο προσωπικό του;
Και για τον χυταμ ο κ. Μπασιάς δεν θέλει να δει μελέτες όπως ο Ελευθερίου; Γιατί ο Ελευθερίου άνοιξε το θέμα ΧΥΤΑΜ. Διαφωνεί μαζί του; Δηλαδή ο Ελευθερίου τον έχει σύμβουλο αλλά κάνει αντίθετα;

Ανώνυμος είπε...

Την βιομάζα την είχε στο πρόγραμμα και η Σπυρίδου και ο Κωνσταντόπουλος. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω η δουλειά του κ Μπασιά είναι να λέει που θα αναθέτει μελέτες ο δήμος; Επίσης ρώτησα τον Ποντικη που είναι αυτή η επιστημονική ομάδα όταν έβγαλαν την "μελέτη" μου είπε στο κτήριο Ράπτη. Πώς προσλήφθηκαν δεν ήξερε να μου πει

Ανώνυμος είπε...

ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ με την πρόσφατη απόφαση Α. Π.: ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/30861/1642, με ημερομηνία 18/02/2021, του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής κ. Κων/ νου Δημοπούλου, διατηρείται η δυνατότητα δημιουργίας ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι (ΜΑΒΕ), επιπλέον, δε προστίθεται η δυνατότητα νέου ΧΥΤΑΜ στην έκταση της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ στα λιγνιτωρυχεία του ΛΚΔΜ της ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση: ..« Ι. Χωροθέτηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Αμιάντου (ΧΥΤΑΜ) εντός των Κεντρικών Εγκαταστάσεων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΚΕΟΔ) της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, εκτός της ήδη προβλεπόμενης στο ΠΕΣΔΑ θέσης στην περιοχή των πρώην μεταλλείων ΜΑΒΕ.», δηλ. αυξάνονται οι δυνατότητες δημιουργίας ΧΥΤΑΜ στη Δυτική Μακεδονία προφανώς για επαυξημένες ποσότητες, ίσως για ολόκληρη τη χώρα κι όχι ενδεχόμενα μόνο για αμιαντούχα απορρίμματα!! Επομένως μετά τη νέα απόφαση επείγει η σύγκληση του ΔΣ του Δήμου Σερβίων με μοναδικό θέμα ναι ή όχι στο ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ. Αυτή είναι η μέγιστη ευθύνη και υποχρέωση για το Δήμαρχο Σερβίων και τον πρόεδρο του ΔΣ, προκειμένου σε αρνητική θέση, σύμφωνα με όλα τα γνωστά δεδομένα να υπάρξει δυνατότητα νομικής προσφυγής για το θέμα αυτό πριν εκπνεύσουν οι προθεσμίες, όπως αναφέρεται στην ίδια απόφαση: .. «δ) Κατά της παρούσας απόφασης χωρεί αίτηση θεραπείας προς το όργανο που την εξέδωσε, καθώς και ιεραρχική προσφυγή προς ανώτερο αυτού όργανο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις». Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το Τοπικό Συμβούλιο Μικροβάλτου που καθυστερεί ανεξήγητα να αποφασίσει ξεκάθαρα για το ίδιο θέμα. Ακόμη, και ο Δήμος Κοζάνης πρέπει να πάρει θέση γιατί αφορά άμεσα τις κοινότητες Ρυμνίου, Αιανής, Καισαρειάς κ.ο.κ. κι όχι μόνο, αλλά ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.

Ανώνυμος είπε...

http://ai-vres.blogspot.com/2021/03/blog-post_50.html?m=0

Το Προφίλ μας