Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Μεγάλη συνέντευξη του Πάρι Κουκουλόπουλου στον «Π» και στους Αντώνη Πουγαρίδη και Ζήση Πιτσιάβα.

Για μια ταλαιπωρημένη περιοχή η οποία πλήττεται βάναυσα από τις αποφάσεις για την απολιγνιτοποίηση και τις επιπτώσεις της πανδημίας, χωρίς ταυτόχρονα να έχει φωνή στα κέντρα των αποφάσεων, έκανε λόγο το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝ.ΑΛ, Πάρις Κουκουλόπουλος, στη μεγάλη συνέντευξή του στον «Π» και στους Αντώνη Πουγαρίδη και Ζήση Πιτσιάβα.

Ο πρώην Υπουργός, ανέπτυξε την πρόταση του για την «Ενεργειακή Δημοκρατία», όπως τη χαρακτήρισε πρόσφατα με δημόσια παρέμβασή του και οριοθέτησε ως μεγάλη προτεραιότητα για την ανάταση της Δυτικής Μακεδονίας, ένα γενναίο πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» με κονδύλια 3δις. Ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια.

Παράλληλα έθεσε το στόχο για την μετάλλαξη της περιοχής στην πρώτη ενεργειακά αυτόνομη Περιφέρεια της Ευρώπης, ζητώντας να τεθούν όρια στην «άναρχη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών» ώστε η περιοχή να μην καταντήσει «πρίζα για τις ΑΠΕ».

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος κάλεσε όλες τις δυνάμεις της περιοχής να ανατρέψουν άμεσα το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης και της «βίαιης μετάβασης», υπερασπιζόμενος πλήρως το σχέδιο για τη «ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ» το οποίο όπως υποστήριξε πολεμήθηκε λυσσαλέα από «μεταπρατικά συμφέροντα».

Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, το κορυφαίο πολιτικό στέλεχος της Δυτικής Μακεδονίας, ασκεί δριμύτατη κριτική για την απαξίωση του Πανεπιστημίου αλλά και τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, στέλνει μήνυμα ενότητας σε Κοζάνη και Εορδαία για τα Νοσοκομεία των δύο πόλεων, ενώ ξεκαθαρίζει πως ο ίδιος ήταν και θα είναι ΠΑΣΟΚ με την ώρα για το «ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ» να έχει φτάσει 100%.

Τέλος, για πρώτη φορά ο Πάρις Κουκουλόπουλος δεν κλείνει την πόρτα στο ενδεχόμενο συμμετοχής του στις Περιφερειακές εκλογές του 2023 λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο ίδιος δεν κάνει ποτέ μακροχρόνια σχέδια «καθώς τέτοιες κουβέντες αποπροσανατολίζουν τον κόσμο από τις μεγάλες μάχες που έχει να δώσει η περιοχή».

–              Κύριε Κουκουλόπουλε, η περιοχή αιφνιδιάστηκε από την ανακοίνωση Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση ή ήταν κάτι αναμενόμενο που δεν ήθελε να δει πως έρχεται;

«Το χρονοδιάγραμμα Μητσοτάκη δεν μπορούσε κανείς να το ισχυριστεί. Το Χρονοδιάγραμμα που ισχύει σήμερα δεν θα το είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός εάν είχαμε σε διαδικασία κατασκευής τις μονάδες Μελίτη 2, τον Άγιο Δημήτριο 6, σε λειτουργία την Πτολεμαΐδα 5 και τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης στον Άγιο Δημήτριο. Η περιοχή μας είναι στοχοποιημένη από μεταπρατικά συμφέροντα τα οποία θέλανε να διαμοιράσουν τα ιμάτια της ΔΕΗ σε προηγούμενο στάδιο, γι’ αυτό πολέμησαν λυσσαλέα το στρατηγικό επενδυτή και μετά τη «ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ» γιατί ήταν μεγάλα project για τα δόντια τους. Το θέμα του στρατηγικού επενδυτή το υπερασπίστηκα και πολεμήθηκα για όσο κανένα άλλο θέμα. Θα είχαμε θωρακιστεί στη DGCOM και δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα.

–              Υπήρξαν και τοπικά άνθρωποι που το πολέμησαν;

«Πάρα πολλοί παρασύρθηκαν τοπικά, γιατί τα συμφέροντα έχουν επικοινωνιακή δύναμη και για κάποιους λόγους το συνδικάτο δεν ήθελε στρατηγικό επενδυτή και Μικρή ΔΕΗ. Σε σύσκεψη τον Οκτώβριο του 2015 στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, παρουσία όλης της ΓΕΝΟΠ ακόμα και τότε ενώπιον μου αμφισβήτησαν πως υπήρξαν δεσμεύσεις για κατασκευή και όταν πήγαμε στα άρθρα πάγωσαν. Αναλύσαμε όλα τα άρθρα και αποδείξαμε τι πραγματικά ίσχυε. 18 μήνες μετά αμφισβητούνταν πως υπήρξαν δεσμεύσεις, ο κόσμος πήγε στις εκλογές σε μία πλάνη».

–              Θεωρείτε πως ο χρόνος που δίνετε στην περιοχή είναι ελάχιστος;

«Η περιοχή μας δεν είχε ποτέ δίλλημα μετάβαση ή όχι. Εξάλλου γι’ αυτό διεκδικήσαμε κάποτε τον Τοπικό Πόρο. Το πρόβλημα πάντα ήταν να ελέγξει τη μετάβαση στη νέα εποχή, να είναι ελεγχόμενο το χρονοδιάγραμμα. Αυτό θα το έλεγχε με στρατηγικό επενδυτή και Μικρή ΔΕΗ για να πέσει στα μαλακά. Ούτε εμπόδιο για τη μετάβαση αλλά ούτε και να σκάσει κάτω σαν το καρπούζι. Είναι λάθος να λέμε 2028 με μία μόνο μονάδα σε λειτουργία, για την οποία κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα είναι λιγνίτη μέχρι το 2028.

–              Ο Μητσοτάκης έκανε επιθετική πολιτική ως «πράσινος» Πρωθυπουργός;

«Επιχείρησε να γίνει πράσινος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, αλλά δεν του βγήκε. Διεκδίκησε  προνομιακή μεταχείριση στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αλλά ήταν ο μεγάλος χαμένος στη διαπραγμάτευση του καλοκαιριού. Αντί να κάνει ταχύτατη διείσδυση των ΑΠΕ και να αποσύρει μετά τις μονάδες, ουσιαστικά θα χρειαστούμε δύο μεγάλες μονάδες φυσικού αερίου για να μην καταρρεύσει το σύστημα τα επόμενα χρόνια. Στην πράξη έχουμε εξυπηρέτηση του λόμπι του αερίου.

–              Άρα, υποστηρίζετε πως έχουμε «βίαιη μετάβαση»;

–              «Το κομμάτι του ενεργειακού σχεδιασμού είναι ένα κομμάτι στο οποίο η περιοχή δικαιούται να έχει ισχυρό λόγο, να μην έχει όμως την ψευδαίσθηση ότι θα διαμορφώσει τον ενεργειακό σχεδιασμό. Είναι ψευδαίσθηση αυτό που καλλιεργήθηκε. Μια φορά το πέτυχε με τη Μικρή ΔΕΗ και έβγαλε τα μάτια της. Η μετάβαση είναι βίαιη και όχι ελεγχόμενη, η κυβέρνηση πρέπει να πειστεί να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα αλλά και το 2028 να μας πάει, ο χρόνος λίγος είναι.  Να έχουμε πιο ελεγχόμενη μετάβαση. Απευθύνομαι σε κυβέρνηση και εκπροσώπους της. Για ποιο λόγο αφού θα χρειαστεί στο δίκτυο 1 ή 2 μονάδες φυσικού αερίου επιπλέον, δεν προγραμματίζεται στη Δυτική Μακεδονία η μία; Θέλουμε να κρατήσουμε τα δίκτυα για να είμαστε πρίζα για τα φωτοβολταϊκά;  Κάνει μπαμ ότι κράτησαν τις γραμμές μόνο για τα φωτοβολταϊκά».

–              Το θέμα των εδαφών απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τη συζήτηση σχετικά με την επόμενη μέρα. Ο δικός σας πολιτικός χώρος δεν έχει ευθύνη για την παραχώρηση της γης στη ΔΕΗ με την περίφημη τροπολογία του 2001;

–              «Στο θέμα της γης προφανώς και έχει ευθύνες ο πολιτικός μας χώρος. Όταν όμως δόθηκε η κατάλληλη ευκαιρία, έκανα κάτι για το οποίο είμαι περήφανος. Μία από τις 8 τροπολογίες αφορούσε αυτό το θέμα και επαναφέραμε το καθεστώς απαλλοτριώσεων μέσω της ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ. Έγινε μία μάχη στο παρασκήνιο τρομακτική γιατί η ΔΕΗ αντιδρούσε διότι φοβόταν πως θα υπήρξε δικαστική διεκδίκηση. Απ’ όλες τις τροπολογίες αυτή ήταν η δυσκολότερη και αυτό το άρθρο καταργήθηκε τώρα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Προς τιμήν του ο Σταθάκης με άκουσε και δεν το κατήργησε. Ο Χατζηδάκης όμως τα δίνει όλα στη ΔΕΗ με υποχρεωτική χρήση μάλιστα φωτοβολταϊκών.

 

–              Σε αυτά δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους νυν εκπροσώπους της περιοχής στο Κοινοβούλιο;

«Είναι χρόνια τώρα που ρυθμίζονται θέματα μείζονος σημασίας και η περιοχή δεν έχει φωνή, λείπει από το τραπέζι. Που είναι η φασαρία ακόμα και της αντιπολίτευσης. Στρατηγική ήττα για την περιοχή η υπόθεση των εδαφών και δεν μίλησε κανείς. Δεν έχει εκπροσώπηση η περιοχή ούτε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ούτε επί ΝΔ. Εγώ για να περάσω τις 8 τροπολογίες της ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ είχα υποβάλλει την παραίτησή μου από Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Έτσι πέρασαν, δεν το έκανα ποτέ γνωστό γιατί πέρασα αυτό που ήθελα. Είχα ενημερώσει Βενιζέλο- Σαμαρά και στη συνέχεια με εσωτερικές συσκέψεις και με μάχη με τη ΔΕΗ».

–              Είναι πολιτικά σωστό το «ΟΧΙ» στα έργα ΑΠΕ μέχρι να υπάρξει ρύθμιση στη χωροταξία;

«Η Ελλάδα θα οδηγήσει σε ερημοποίηση αυτή την περιοχή και θα αποτύχει παταγωδώς στους στόχους. Θέλει σοβαρή επένδυση για την αναβάθμιση των δικτύων και να βάλει άνω- κάτω όρια στις Περιφέρειες, με κριτήρια για την ανάπτυξη έργα ΑΠΕ. Να αποκεντρωθεί στους Δήμους και να γυρίσει το παιχνίδι ανάποδα. Η χωροταξία να γίνεται από τους Δήμους και οι μεγάλες επενδύσεις κεντρικά με διαβούλευση και διαφάνεια. Πολιτικά, κάθε «ΟΧΙ» είναι σωστό γιατί φέρνει στην επιφάνεια την άναρχη ανάπτυξη που υπάρχει. Κινδυνεύουμε να μην μπορεί να χωροθετηθεί ούτε μονάδα φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία».

-Το ΣΔΑΜ θεωρείται είναι ένα ανούσιο κείμενο για την επόμενη μέρα; 

«Είναι ένα γενικόλογο σχέδιο το ΣΔΑΜ. Μόνο οι επενδύσεις των Φ/Β της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ είναι δεδομένα, όλα τα άλλα τελούν υπό προϋποθέσεις. Η περιοχή να βρει απάντηση και η απάντηση είναι η ενεργειακή δημοκρατία. Το μεγάλο έργο είναι 3δις ευρώ σε ένα γενναίο πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» την επόμενη δεκαετία. Τα λεφτά αυτά τα αντλείς από τα προγράμματα και το Ταμείο Ανάκαμψης. Η πρώτη προτεραιότητα είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων λόγω ισχυρής μόχλευσης. Ένα ΠΕΠ κάθε χρόνο για εξοικονομώ- αυτονομώ. Και αν έχεις κάνει καινοτόμες ενέργειες εδώ θα έρχεται όλη η Ελλάδα να δει τι έχεις κάνει. Μπορείς να γίνεις η πρώτη ενεργειακή αυτόνομη περιοχή στην Ευρώπη, η οποία ψάχνει να βρει την πρώτη περιφέρεια που θα δηλώσει ότι θέλει να επιτύχει αυτό το πράγμα. Στο υφιστάμενο πρόγραμμα πρέπει να κάνουμε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε να μην αποκλειστεί ούτε ένας. Από το φτωχότερο πολίτη μέχρι την τελευταία επιχείρηση να κρατήσουμε όρθια την οικονομία και να φρεσκάρουμε το ενεργειακό brand name. Αλλά κυρίως να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε με ηρεμία την επόμενη μέρα».

–              Πάντως οι επενδύσεις που υποσχέθηκαν κάποιοι ως αντιστάθμισα φαίνεται πως δεν έρχονται στη Δυτική Μακεδονία αλλά επιλέγουν άλλες περιοχές. Υπάρχουν μειονεκτήματα στη Δυτική Μακεδονία;

«Η απουσία σύνδεσης με τα λιμάνια, σιδηροδρομικά, είναι ντε αβαντάζ για την περιοχή και το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που οφείλουμε να κάνουμε είναι ο σιδηρόδρομος. Ο σιδηρόδρομος, ενώ στην Ευρώπη γίνεται επανάσταση, εδώ χάσαμε το τρένο. Ήταν εξόριστος ο σιδηρόδρομος από το ΕΣΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ αλλά και από το ΣΔΑΜ. Τεράστιο πλήγμα για την περιοχή δεδομένου ότι το 2014 είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση το Κοζάνη- Καλαμπάκα και έφυγε με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ και όλων των τοπικών παραγόντων.

–              Το Πανεπιστήμιο ενώ έχει αναφερθεί ως βασικό εργαλείο ανάπτυξης για την επόμενη μέρα, βλέπουμε πλέον να απειλείται η ύπαρξή του. Εκτιμάτε πως πάμε σε ένα νέο σχέδιο «Αθηνά»;

« Καταρχήν δεν μπορεί να ευνοούνται με τόσο προκλητικό τρόπο τα κολλέγια και να περνάνε από την πίσω πόρτα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια όταν από το σύνταγμα δεν προβλέπεται. Όσο είναι αναγκαία μία βάση άλλο τόσο είναι σωστό η ύπαρξη για τα περιφερειακά πανεπιστήμια και τη Δυτική Μακεδονία πάνω απ’ όλα. Σε ποιο πυλώνα θα στηρίξουμε την ανάπτυξή μας; Γι’ αυτό χρειάζεται ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα ενίσχυσης με προσωπικό γιατί μας ξέχασαν στην τελευταία προκήρυξη, διπλασιασμός ερευνητικών κονδυλίων και εδώ και τώρα επιθετικά δημιουργία αγγλόφωνων τμημάτων και μεταπτυχιακών. Υπάρχει τρόπος για ύπαρξη χιλιάδων φοιτητών οι οποίοι θα πληρώνουν και δίδακτρα».

–              Η λεγόμενη ρήτρα μετάβασης δεν εφαρμόστηκε για το Πανεπιστήμιο όπως αναφέρατε παραπάνω. Είναι ένα αρνητικό μήνυμα αυτό; 

«Είναι πολύ καθαρό όταν η Κεραμέως έβγαλε την προκήρυξη και παράκαμψε το ΠΔΜ υπήρχαν τρεις εναλλακτικές. Άμεση παραίτηση Χατζηδάκη γιατί δεν έκανε σαφή τη ρήτρα απολιγνιτοποίησης στην Υπουργό ή άμεση παραίτηση Κεραμέως γιατί δεν εφάρμοσε τη ρήτρα, είτε παρέμβαση πρωθυπουργού. Έγινε τίποτα από αυτά, αντιλαμβάνονται την ευθύνη οι βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας;

–              Χρειάζεται η περιοχή ένα νέο Νοσοκομείο με περιφερειακή διάσταση;

«Είναι θέμα κοινής λογικής να αποκτήσει η Κοζάνη νέο Νοσοκομείο και παράλληλα υπόσταση πλήρη η επέκταση του Μποδοσάκειου με προγραμματισμό Ογκολογικής Κλινικής που να βλέπει Βαλκάνια. Αντί να καυγαδίζουμε, εδώ και τώρα νέο Νοσοκομείο στην Κοζάνη και Ογκολογικό για το Μποδοσάκειο. Είναι λάθος η επέκταση στο Μαμάτσειο επιβραδύνει το νέο νοσοκομείο στην Κοζάνη. Τι προσφέρει; Θα ξοδέψουμε λεφτά τα οποία θα είναι πεταμένα.

–              Πως κρίνετε τη διαχείριση της πανδημίας στη Δυτική Μακεδονία;

«Όλες οι αδυναμίες που υπήρξανε στη διαχείριση κεντρικά ήρθαν και έσκασαν δυστυχώς στην περιοχή μας. Δεν ήταν τόσο καλή η διαχείριση με το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων από τα Βαλκάνια που είχαν εκρηκτική άνοδο τα κρούσματα. Προτείναμε μαζικά τεστ και στοχευμένα και όχι με rapid test στους δρόμους. Ο συγχρωτισμός σε τόσα σημεία εντός Νομού επέβαλλε τα στοχευμένα test. Δε ξέρω γιατί δεν έχουμε μάθει κάτι για ετεροχρονισμένα κρούσματα. Μακάρι να αποδώσει το lock down αλλά ο Νομός δεν διαχωρίζεται, λόγω φυσιογνωμίας. Το κλίμα της αντιπαράθεσης δεν οδηγεί πουθενά».

–              Η πανδημία έφερε μεγάλο οικονομικό πλήγμα στις τοπικές επιχειρήσεις. Πως πρέπει να στηριχθούν;

«Η περιοχή είναι ταλαιπωρημένη και κουρασμένη από την τρομακτική ύφεση στην οποία την βύθισε  η ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Τα νούμερα δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο. Επέβαλλε 4ο μνημόνιο στην περιοχή ο ΣΥΡΙΖΑ με 21% ύφεση και φέρνει 5ο τώρα η ΝΔ. Η πανδημία έρχεται και αποδιαρθρώνει τα πάντα με τις πολύ μικρές αντοχές της οικονομίας. Χάνουμε πληθυσμό με απίστευτους ρυθμούς. Η περιοχή δικαιούται πιο γενναίο πρόγραμμα στήριξης απ’ ότι η υπόλοιπη Ελλάδα, γιατί είχαμε υπερδιπλάσιες μέρες lock down.

–              Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ανακοίνωσε πρόγραμμα 40εκ. για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, δεν είναι αρκετό;

«Υπάρχουν αρρυθμίες στο περιφερειακό πρόγραμμα. Εμφανίζεται η Δυτική Μακεδονία με το πιο φτωχό πρόγραμμα στήριξης από τις 13 περιφέρειες. Παρότι ενισχύθηκε από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, είναι η μόνη περιφέρεια με υπερδέσμευση από το Υπουργείο για να γίνουν τα 10εκ., 40 και τελικά όλος ο κόσμος μένει απ’ έξω.

–              Ποιος ευθύνεται γι’ αυτές τις «αρρυθμίες»;

«Αποκλειστικά ευθύνη της περιφέρειας. Και τα κριτήρια αλλά και τα ποσά που εξασφαλίζουν μέσω δημιουργίας αποθεματικού είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη. Τα 100εκ. που είχε πει ο περιφερειάρχης υπάρχουν στο ΠΕΠ που μπορεί μέσα από έργα που δεν απορροφούν κονδύλια ή από έργα -γέφυρες να εξασφαλίζουν αποθεματικό. Τα ξέρουν οι υπηρεσίες χρειάζεται πολιτική βούληση.

–              Ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση καταργεί την απλή αναλογική αλλά εκλέγει Δήμαρχο και Περιφερειάρχη με 43%. Συμφωνείτε;

–              «Η αυτοδιοίκηση τα τελευταία 16 χρόνια αναδεικνύεται στον εκλογικό νόμο, στη 2η πληγή του Φαραώ μετά τις εισαγωγικές στα πανεπιστήμια. Κάθε κυβέρνηση αλλάζει αυτούς τους δύο νόμους πάντα. Για μένα προσωπικά είναι κόκκινη γραμμή το 50+1. Πουθενά δεν αλλάζουμε τα εκλογικά συστήματα έτσι,. Πουθενά δεν υπάρχει δήμαρχος μειοψηφίας. Να αναληφθεί πρωτοβουλία ώστε να μην περάσει fast track ο νόμος, να πάρει ευρύτερη συναίνεση στη βουλή, ώστε να μην πειραχτεί τα επόμενα πολλά χρόνια.

–              Σας ενδιαφέρει πρακτικά ο νόμος;

«Είναι μία ιστορία μετά από 3 χρόνια. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2023, δεν έχω κάνει ποτέ προγραμματισμό στη ζωή μου με τόσο μεγάλο ορίζοντα, το θεωρώ αφελές. Τέτοιες κουβέντες αφήνουν να περνάν μια σειρά θεμάτων σε 2η μοίρα. Δεν μπορούμε να αφήνουμε σοβαρές μάχες για την περιοχή καλλιεργώντας προσδοκίες για το τι θα συμβεί μετά από 3 χρόνια και να τα χάνουμε όλα. Ποιος ξέρει που θα βρισκόμαστε μετά από 3 χρόνια. Μιλάω με τους πολίτες και προσπαθώ να προσανατολίσω τους ανθρώπους σε μια κινητοποίηση και ενεργοποίηση για μια σειρά ζητημάτων. Πρέπει να τεκμηριώσουμε προτάσεις. Στο ισοζύγιο των γενικών πολιτικών και της περιοχής έχω δώσει βάρος στην περιοχή γιατί αντιλαμβάνομαι πως απειλείται με εξαφάνιση.

–              Με το ΚΙΝΑΛ ή με το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές;

–              «Αν γίνουν αύριο οι εκλογές θα είμαι στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, μετά από 1 χρόνο δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί και που θα είμαστε. Καμία αξία δεν έχει ο προσωπικός προγραμματισμός αλλά το τι γίνεται στον τόπο. Εγώ ΠΑΣΟΚ είμαι. ΠΑΣΟΚ τίποτα άλλο. Πιστεύω η Ελλάδα χρειάζεται το ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ. Μας λένε οι νέοι άνθρωποι ότι θέλουν το ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να ξαναγίνει πλειοψηφικό ρεύμα, χρειάζεται όμως ένα νέο αφήγημα. Το θέμα ΠΑΣΟΚ είναι πάντα στο τραπέζι στα όργανα του κόμματος, το έχω προτείνει επίσημα. Οι συνθήκες για ένα νέο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν 100%. Σημαία και λάβαρο η Ενεργειακή Δημοκρατία που συμβολίζει τη νέα πρόταση.

–              Με ποιον θα συμπορευτείτε;

«Αυτό που λέω σε όλους υποψηφίους είναι να δουλέψουν ώστε να ενισχυθεί αυτός ο πολιτικός χώρος, έτσι ώστε ο αρχηγός που θα προκύψει να παραλάβει κόμμα. Αυτή είναι η υποχρέωση όλων των στελεχών μας».

–              Μια κουβέντα για το ΧΥΤΑ αμιάντου. Υπέρ ή κατά της δημιουργίας του στα ΜΑΒΕ;

–              «Είμαι αντίθετος στο ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ, έχει χώρο μέσα στα ορυχεία της ΔΕΗ. Δεν μπορεί να αναλάβουμε το βάρος όλης της χώρας. Σίγουρα θα πάρουμε και από άλλα μέρη αλλά μόνο στα ορυχεία. Η περιοχή μας έχει υπερ-επαρκές επιστημονικό προσωπικό γεωλόγων, μεταλλειολόγων και δεν χρειάζεται καμία συνδρομή συμβούλου έξω από εδώ. Αν αθροίσουμε τα χρόνια εμπειρίας τους κανείς δεν ξέρει τα έγκατα της γης όσο οι άνθρωποί μας.

–              Με την προοπτική ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στη λίμνη συμφωνείτε;

«Επαναφέρω την πρόταση για τη «ΔΙΑΔΥΜΑ νερού» για να μπει μπροστά ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο. Η λίμνη είναι το πυρηνικό όπλο της περιοχής και δεν χωράει φωροβολταικά πλωτά. Διαχείριση τοπικά και ενιαία, σε μια ζώνη 70.000στρ. καλλιεργήσιμης έκτασης με ανταγωνιστικό κοστολόγιο νερού για να δούμε αλλιώς το μέλλον της περιοχής.

–              Είπατε ΔΙΑΔΥΜΑ. Νιώθετε περήφανος που αναλαμβάνει ρόλο σε πανελλαδικό επίπεδο;

–              «Είναι μεγάλο επίτευγμα, φυσικά νιώθω ικανοποίηση και μπορεί να είναι ο φάρος και για άλλες ενέργειες παραπέρα.»

https://e-ptolemeos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας