από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ

Το δημοτικό συμβούλιο Σερβίων ενέκρινε την υποβολή αντιρρήσεων µε το αίτηµα της απόρριψης των υπό αξιολόγηση αιτήσεων αδειοδότησης φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων τόσο στην αίτηση της Εταιρείας «ΣΑΒΒΑΣ ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΣ & ΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.», όσο καις την Εταιρείας «ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε.»

.Εξουσιοδότησε το ∆ήµαρχο Χρήστο Ελευθερίου για την εµπρόθεσµη υποβολή της ένστασης στη ΡΑΕ Α.Ε.

Ζητά επίσης τη συνδροµή της Περιφέρειας ∆υτικής Μακεδονίας και γενικότερα της συντεταγµένης πολιτείας για την αξιοποίηση της λίµνης Πολυφύτου, τη δεδοµένη στιγµή και µε επελαύνουσα την απολιγνιτοποίηση, ώστε:

1.- Να ολοκληρωθεί επιτέλους το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ.

2.- Να κατασκευαστεί περιµετρικός παραλίµνιος περιηγητικός δρόµος.

3.-Να δοθούν ειδικά κίνητρα για να αναπτυχθούν ναυταθλητικές δραστηριότητες

4.-Να κατασκευαστούν παρατηρητήρια της µοναδικής ορνιθοπανίδας σε παρόχθιες θέσεις.

5.-Να δροµολογηθεί η κατασκευή υδατοδρόµιου.

6.-Να ενθαρρυνθεί η τουριστική δραστηριότητα µε ένα πλέγµα κάθετων δρόµων που θα συνδέσουν τη λίµνη µε µια σειρά από περιµετρικά αξιοθέατα των οικισµών και των ορεινών όγκων.

7.-Να ενταχθεί η λίµνη Πολυφύτου σε µια ιστορική και περιβαλλοντική διαδροµή των φραγµάτων και των άλλων λιµνών (Ασωµάτων, Σφηκιάς και Ιλαρίωνα) από τη Βεργίνα ως την Αιανή, προκειµένου να αυξηθεί η
επισκεψιµότητα και να προκύψουν παράπλευρα οφέλη, εισόδηµα και απασχόληση στην περιοχή µας.

8.-Να στηριχτούν οι αγρότες µας που συνδυάζουν την µοναδική παραγωγή τους µε τα νερά και το µικροκλίµα της λίµνης.

9.-Να στηριχτούν οι εκατοντάδες ψαράδες και άλλοι επαγγελµατίες συναφών εργασιών χωρίς τον κίνδυνο του περιορισµού του κύκλου εργασιών τους.

10.- Να χαρακτηριστεί ο υδάτινος ταµιευτήρας Πολυφύτου ως Σηµαντική Περιοχή για τα Πουλιά

Επί του θέματος αυτού διατυπώθηκαν τις ακόλουθες αντιρρήσεις:

Εδώ και χρόνια συζητάµε θεσµικά για την αξιοποίηση της λίµνης µε στόχο να µπορέσει να αποφέρει απασχόληση και εισόδηµα στους πολίτες της περιοχής. Ειδικά τώρα που η επελαύνουσα απολιγνιτοποίηση θα επιφέρει οικονοµικό µαρασµό στην περιοχή, η αξιοποίηση της λίµνης µαζί µε άλλες πρωτοβουλίες είναι αναγκαία, όσο τίποτα άλλο, ώστε να δηµιουργηθούν αντίβαρα που θα συγκρατήσουν το οικονοµικό ισοζύγιο και τον πληθυσµό στην περιοχή µας.

Με τα υπό αδειοδότηση φωτοβολταϊκά πάρκα, που σχεδιάζονται να εγκατασταθούν µέσα στη λίµνη, δεν θα έχουµε αύξηση της µόνιµης απασχόλησης στην περιοχή µας. Αυτό είναι τοις πάσι γνωστό και αναµενόµενο. Η απασχόληση εργαζοµένων στην πολυετή λειτουργία των φωτοβολταϊκών πάρκων είναι σχεδόν µηδαµινή σε σχέση µε το παραγόµενο οικονοµικό αποτέλεσµα. Ωστόσο θα έχει η περιοχή ένα εικονικά αυξηµένο κατά κεφαλήν εισόδηµα, το οποίο βεβαίως θα µεταφέρεται αλλού, στην επαγγελµατική έδρα των επενδυτών, εκτός της περιοχής µας. Και φυσικά θα δίνει στρεβλή εικόνα για το ποσοστό ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της περιοχής µας. Κάτι ανάλογο συνέβαινε εδώ και χρόνια µε την εικονική για τον Νοµό µας εισοδηµατική εικόνα από τις δραστηριότητες της ∆ΕΗ. Ο Νοµός µας διέθετε και διαθέτει τα νερά, το λιγνίτη και εµφανίζει το «λογιστικό έσοδο», αλλά το πραγµατικό εισόδηµα ταξίδευε και ταξιδεύει στην Αθήνα. Κάτι που οδήγησε σε στρεβλή κατάταξη της Περιφέρειάς µας στο χάρτη της Ε.Ε., όσον αφορά την οικονοµική της θέση, µε αµέτρητες αρνητικές συνέπειες σε χρηµατοδοτήσεις από Ευρωπαϊκά προγράµµατα και µε την ανεργία να κυµαίνεται σε ποσοστά υψηλότερα του 20%.

Στα πλαίσια αυτής της αξιοποίησης της παραλίµνιας ζώνης αλλά και του υδάτινου χώρου επί του οποίου προτίθενται να εγκατασταθούν τα υπό αξιολόγηση φωτοβολταϊκά πάρκα υπάρχουν σχέδια και επενδυτικές προτάσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν άµεσα και στο απώτερο µέλλον.

1.- Από την προηγούµενη δεκαετία υπάρχει εκ µέρους της Π.Ε. Κοζάνης προγραµµατισµός αξιοποίησης της παραλίµνιας περιοχής και του υδάτινου όγκου της λίµνης Πολυφύτου. Παράλληλα το 2018 η ΕΙ∆ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ∆ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑΣ συνέταξε και έθεσε σε εφαρµογή το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ολοκληρωµένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για την Αξιοποίηση των Λιµνών ∆υτικής Μακεδονίας. Εκεί περιλαµβάνονται µέτρα και πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση και της λίµνης Πολυφύτου.

Στην παράγραφο 3.3.8 του ανωτέρω Σχεδίου µε τίτλο Οικοσυστήµατα και Προστατευόµενες Περιοχές.Η Περιοχή µελέτης περιλαµβάνει πολλά και αξιόλογα οικοσυστήµατα και ζώνες φυσικών συστηµάτων µε συνέχεια, µεγάλη αξία (οικολογική και αισθητική) και ποικίλο καθεστώς προστασίας. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών Πάρκων στη λίµνη Πολυφύτου περιορίζει εν πολλοίς το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ολοκληρωµένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) του 2018 για την Αξιοποίηση της λίµνης Πολυφύτου.

2.– Από την ΑΝΚΟ Α.Ε. το 2016 παρουσιάστηκε σχέδιο για το πρόγραµµα «Αλιεία» µε τις δυνατότητες και τις προοπτικές της λίµνης Πολυφύτου µε σκοπό την αξιοποίηση των χρηµατοδοτικών εργαλείων LEADER/CLLD, Αλιείας /ΕΠΑλΘ. Στο πρόγραµµα περιγράφονται µια σειρά από δράσεις που δροµολογήθηκαν και κάποιες από αυτές υλοποιούνται.

3.- Στις 24/2/2020 οι τρεις ∆ήµαρχοι των παραλίµνιων ∆ήµων Κοζάνης, Σερβίων και Βελβεντού συµµετείχαν σε τεχνική σύσκεψη µε συντονιστή τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κοζάνης κ. Τσιούµαρη και µεθέµα την Συγκρότηση Φορέα ∆ιαχείρισης λιµναίων υποδοµών λίµνης Πολυφύτου.

4.- Η κάλυψη ενός µεγάλου µέρους της λίµνης από τα φωτοβολταϊκα πάρκα θα δηµιουργήσει πρόβληµα στον βυθό µε τις εκατοντάδες τσιµεντένιες ή µεταλλικές βάσεις και τα σχετικά αγκύρια, θα µειώσει δραστικά το ζωτικό χώρο αλίευσης στον οποίο δραστηριοποιούνται οι εκατόν σαράντα τρεις (143) επαγγελµατίες αλιείς που είναι οργανωµένα µέλη στον Σύλλογο Επαγγελµατιών Ψαράδων Λίµνης Πολυφύτου. Η παραγωγική αυτή τάξη µαζί µε τους ασχολούµενους σε συναφή επαγγέλµατα παρουσιάζει σήµερα µια σηµαντική δραστηριότητα µε διάθεση αλιευµάτων τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και σε χώρες της Ευρώπης. Επιπλέον η µόνιµη σκίαση που θα δηµιουργήσουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα το πιθανότερο είναι ότι θα προκαλέσει προβλήµατα στην ποιότητα του νερού και των ιχθύων Σχετική είναι η γνωµοδότηση του καθηγητή Κτηνιατρικής & Ιχθυολογίας του Α.Π.Θ. κ. Αγγελίδη Παναγιώτη.Στον πλούτο των ειδών ιχθύων και µεταξύ αυτών της καραβίδας που υπάρχουν στη λίµνη αναφέρεται η παρουσίαση της ∆ασολόγου-Ιχθυολόγου, (Μsc. Ιχθυολογία & Υδατοκαλλιέργειες, PhD. Τµήµα Βιολογίας, ΑΠΘ) κας Όλγας Πετρίκη.

5.- Από άποψη αρχαιολογίας υπάρχουν αρκετές σηµαντικές δηµοσιευµένες επιστηµονικές εργασίες οι οποίες αναφέρονται στις αρχαιότητες που είναι καλυµµένες από τα νερά της λίµνης και που µπορούν νααναδειχτούν. Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών θα ακυρώσει εν τοις πράγµασι κάθε περίπτωση διάσωσης των θαµµένων στα νερά αρχαιοτήτων. Σχετικές είναι έξι (6) δηµοσιευµένες εργασίες της Αρχαιολόγου κας Αρετής Χονδρογιάννη, η οποία είναι Προϊσταµένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης. Σχετικό είναι επίσης το από 28/1/2021 ρεπορτάζ της Κοζανίτικης ηµερήσιας εφηµερίδας Πρωινός Λόγος µε την θέση της αρχαιολογικής υπηρεσίας για τις επιπτώσεις των φωτοβολταϊκών πάρκων στη λίµνη Πολυφύτου.

6.- Η λίµνη Πολυφύτου µε την περιβάλλουσα παραλίµνια ζώνη σε ακτίνα περίπου 3 χλµ αποτελεί µια σηµαντική περιοχή για την βιοποικιλότητα. Ο ταµιευτήρας που δηµιουργήθηκε στην θέση του ποταµού Αλιάκµονα απέκτησε κάποια χαρακτηριστικά υγροτόπου και φιλοξενεί µοναδική ορνιθοπανίδα, σταχτοτσικνιάδες και κορµοράνους, αµφίβια όντα, ερπετά και θηλαστικά. Με την κατασκευή των φωτοβολταϊκών η εικόνα αυτή µοιραία θα αποδοµηθεί. Σχετική είναι η παρουσίαση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού για την αρνητική επίδραση στο οικοσύστηµα.

7.- Το µεσοκλίµα της περιοχής τόσο εντός της λίµνης όσο και στον παραλίµνιο κάµπο είναι προφανές ότι θα επιδεινωθεί από την τεράστια αλλαγή του λιµναίου χώρου, αλλά προπαντός από την εξάχνωση των εκατοντάδων πινάκων φωτοβολταϊκών που θα τοποθετηθούν. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται αγρότες, µε ευαίσθητες καλλιέργειες φρούτων. Ταυτόχρονα δραστηριοποιούνται και οινοποιοί µε εκατοντάδες στρέµµατα αµπελοκαλλιεργειών που παράγουν πολυβραβευµένα κρασιά. Η πρωτογενής αυτή παραγωγή φρούτων, πέραν των συστηµατικών καλλιεργητικών φροντίδων, είναι αποτέλεσµα ενός υφιστάµενου µικροκλίµατος, της δροσιάς των Πιερίων και της αύρας της λίµνης. Με την αλλαγή των δεδοµένων δεν διασφαλίζεται η ποιότητα της παραγωγής φρούτων.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων εντός της λίµνης Πολυφύτου θα προκαλέσει υποβάθµιση του λιµναίου αλλά και του παραλίµνιου οικοσυστήµατος εµποδίζοντας την παρούσα και κάθε µελλοντική αξιοποίηση της λίµνης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.