Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Εκδήλωση τιμής και μνήμης από το ΚΚΕ και το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Πτολεμαΐδας

Tο ΚΚΕ και το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Πτολεμαΐδας σας προσκαλούν το Σάββατο 1-8-2020 στις 11 το πρωί στο χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, στη λαϊκή αγορά Πτολεμαΐδας να τιμήσουμε την εποποιία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο πρόσωπο των 6 συντρόφων μας, στελεχών του ΕΑΜ και του ΚΚΕ που δολοφονήθηκαν στις 5 Αυγούστου 1943 από τους ΠΑΟτζίδες συνεργάτες των Γερμανών.
Οι δολοφονημένοι είναι:
Έλλη Δημητριάδου (ετών 20),
Δημήτρης Θεοδωρίδης (ετών 29),
Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (ετών 30),
Κων/νος Καραμπίνης (ετών 28),
Δημήτριος Παπαδόπουλος (ετών 25),
Ευστράτιος Ταζούδης (ετών 31)
Η ομάδα των 6 αγωνιστών συγκεντρώνονταν στις χαράδρες του Κουρί όπου είχαν κρυμμένο ένα αποσφραγισμένο ραδιόφωνο, κατέγραφαν τα νέα από τα διάφορα πολεμικά μέτωπα σε χειρόγραφες προκηρύξεις και διέδιδαν τις εξελίξεις στο λαό της περιοχής. Ειδικά εκείνη την περίοδο που οι χιτλερικοί άρχισαν να μετράν την μια ήττα μετά την άλλη, την τεράστια ήττα στο Στάλινγκραντ και τα άλλα μέτωπα.
Οι κινήσεις των 6 προδόθηκαν στους κατακτητές οι οποίοι με τη σειρά τους ανέθεσαν στους ντόπιους συνεργάτες τους ΠΑΟτζήδες από τα γύρω χωριά (Γαλάτεια-Περδίκκα) να εκτελέσουν την αποστολή. Τη νύχτα 4-5 Αυγούστου του 1943 η κρυψώνα κυκλώθηκε από τους προδότες οι οποίοι επιτέθηκαν με ιδιαίτερο μίσος και αφού κακοποίησαν και βασάνισαν τους ήρωες, τους δολοφόνησαν χωρίς να χρησιμοποιήσουν όπλο. Κυριολεκτικά τους λιντσάρισαν. Ιδιαίτερο μίσος έδειξαν στην 20χρονη δασκάλα Έλλη Δημητριάδου την οποία βίασαν επανειλημμένα. Για αρκετές μέρες δεν επέτρεπαν στους συγγενείς να πλησιάσουν τον τόπο του εγκλήματος και να περισυλλέξουν τις σωρούς, αφήνοντας τες βορά στα αγρίμια.
Αυτή η ιστορία γραμμένη με αίμα και θυσίες, δεν μπορεί να αποχρωματιστεί, να ραφτεί κοστούμι στα μέτρα του συστήματος, πόσο μάλλον να γιορταστεί μαζί με τους θύτες και τους απογόνους τους.
Τιμάμε όλους τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Όσους πήραν μέρος στην εποποιία του Δ.Σ.Ε. και έπεσαν ηρωικά, τους βετεράνους που στέκονται ακόμα σήμερα  πιστοί στον όρκο τους με συνέπεια και συνέχεια.
Όλους όσους η δύσκολη πορεία του αγώνα, δεν τους έκαμψε. Που δεν δήλωσαν μετάνοια για τα πιστεύω τους.
Σαν και αυτή αποτελούν πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού. Υπενθυμίζουν το δικό μας χρέος σήμερα για προσφορά και αυτοθυσία, της απαίτησης για να αναπτυχθούν νέοι αγώνες στη γραμμή της ρήξης και της ηρωικής πορείας του Κ.Κ.Ε.

Τ.Ε. Ενεργειακού Κέντρου ΚΚΕ.
ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Πτολεμαΐδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας