Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

ΕΛΠΙΔΑ: Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν… ΕΣΠΑ Δυτική Μακεδονία ένα χρόνο μετά ξανά στο πάτο

Ένα χρόνο από τις Περιφερειακές εκλογές δύο μείζονα γεγονότα μας σημάδεψαν.
Η απόφαση του Πρωθυπουργού για τον ξαφνικό θάνατο του λιγνίτη και η Πανδημία. 
Και τα δύο χτύπησαν με σφοδρότητα τους Δυτικομακεδόνες και άλλαξαν οριστικά τη ζωή τους
Ωστόσο κάτι έμεινε απελπιστικά ίδιο.
Η αδυναμία και αυτής της Περιφερειακής Αρχής να ξεκλειδώσει τις πολύτιμες για την οικονομία κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
Με τα τρία κακά «της μοίρας μας» πάνω απ΄ το κεφάλι μας - τις επιπτώσεις
της Βίαιης Απολιγνιτοποίησης, της Πανδημίας και της επερχόμενης τεράστιας οικονομικής ύφεσης που προαναγγέλλεται από επίσημα κυβερνητικά χείλη - ή μη  αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ισοδυναμεί με “καταδίκη”, της οικονομίας,  της εργασίας και τελικά του τόπου.
Διακόσια εκατομμύρια χάνονται, ωστόσο ο Περιφερειάρχης αμέριμνος, εκτός τόπου και χρόνου κάνει και πάλι γύρες στους Δήμους, όπως έκανε και  ένα χρόνο πριν, ξανακαταγράφοντας τα προβλήματα.
Αντί να παλέψει να αλλάξει τον χρόνο της απολιγνιτοποίησης, μετά και την απόφαση μείωσης των πόρων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, ασχολείται μονοσήμαντα με την ανώριμη τεχνολογία του Υδρογόνου χωρίς ακόμη να μας πει πόσες θέσεις εργασίας αυτή θα δώσει και πότε
Αντί να διαμορφώσει ένα συνεκτικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη, και να παλεύει για την υλοποίηση του με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που έχει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ασχολείται με τη δημιουργία επιτροπών και ομάδων και χάνεται μέσα σε αλληλοκαλυπτόμενες θέσεις Αντιπεριφερειαρχών, μετακλητών, συμβούλων και παρασυμβούλων, χωρίς αντίκρισμα για τους πολίτες.
Έτσι, ένα χρόνο μετά, καθυστερήσεις, σφάλματα και ολιγωρίες, κρατούν την Περιφέρεια στον πάτο.
Το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, έχει απορρόφηση μόλις 22,8%. Τελευταίοι των τελευταίων και πάλι από όλες τις Περιφέρειες για άλλη μια χρονιά. (πατήστε για να διαβάσετε σχετικά)
Αυτή η συνεχιζόμενη ανικανότητα αξιοποίησης των κονδυλίων φαίνεται μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα:
Πρόσκληση 56, Υποβολές ερευνητικών προτάσεων για συμπράξεις Πανεπιστημίων  με ιδιωτικούς φορείς: Προκηρύχθηκε 02/04/2018 και τα αποτελέσματα βγήκαν με 2 χρόνια καθυστέρηση μόλις πριν μια μέρα. Πέντε προγράμματα από αυτά που υποβλήθηκαν αφορούσαν τη γούνα και τα υπόλοιπα αγροδιατροφή και περιβάλλον- ενέργεια. 
Πρόσκληση 59, Υποβολές επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και πιστοποίησης για ανέργους και εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους:  Προκηρύχθηκε  στις 23/05/2018, εντάξεις στις 25/10/2018 2 χρόνια μετά δεν ξεκίνησε η υλοποίηση τους λόγω εσωτερικών δυσλειτουργιών  της Διαχειριστικής Αρχής, χωρίς καμία σοβαρή τεχνική παρατυπία. 
Business Plan Γούνας : Κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2016 από όλους τους φορείς (11 συνολικά) που σχετίζονται με τον κλάδο της Γουνοποιιας. Ακόμα δεν προκηρύχθηκε ούτε μία Δράση. 
Μέτρο 16 - Συνεργασία, Υποβολή ερευνητικών προτάσεων  για συμπράξεις Πανεπιστημίων  με φορείς του Αγροδιατροφικού τομέα. Προκηρύχθηκε στις 29/05/2018 και λήξη υποβολών στις 03/12/2018. Μέχρι σήμερα, 18 μήνες μετά, δεν εκδόθηκαν αποτελέσματα, σε αντίθεση με άλλες Περιφέρειες (Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία), που έχουν προχωρήσει σε εντάξεις έργων, τουλάχιστον εδώ και έξι μήνες. 
Προαναγγελία για cluster εδώ και 2 χρόνια δεν υπήρξε καμία πρόσκληση. Η απάντηση σε ερωτήσεις ενδιαφερομένων είναι πάντα η ίδια: Την επόμενη εβδομάδα το προκηρύσσουμε...εννοούν … ποτέ…
Ψηφιακός εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων : Δεν προκηρύχθηκε τίποτα, σε αντίθεση με όλες τις άλλες Περιφέρειες της Χώρας, όπου ήδη υλοποιούν ή είναι σε φάση υποβολής προτάσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με επιδότηση 100% υλοποιεί, Περιφέρεια Ηπείρου υλοποιεί τη δεύτερη φάση, Περιφέρεια Κρήτης υποβολή προτάσεων με 100% επιδότηση, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υποβολή προτάσεων με 70% επιδότηση κ.λ.π
Κουπόνια καινοτομίας : Καμία Πρόσκληση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον ίδιο Φορέα Διαχείρισης (ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ) υλοποίησε την πρώτη πρόσκληση (4.500.000€) και προχώρησε σε δεύτερη πρόσκληση.
Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, το πολυδιαφημιζόμενο, το πολυαναμενόμενο εργαλείο εξαγγέλθηκε το 2017 . Τέσσερα χρόνια μετά είναι νεκρό.....
Πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρηματικών σχεδίων ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών. Τον Μάιο φέτος ο ΟΑΕΔ ανάρτησε τους οριστικούς πίνακες των επιτυχόντων. Δυστυχώς η Δυτική Μακεδονία αν και είναι πρώτη Περιφέρεια στην ανεργία πάτωσε. Μόλις το 3,7% των εγκριθέντων σχεδίων αφορούν την Περιφέρεια μας. Τραγική η εικόνα ειδικά στα Γρεβενά με μόλις 2 εγκεκριμένα σχέδια. Η Περιφέρεια αντί να συντονίζει και να λειτουργεί υποστηρικτικά με οργανωμένο συμβουλευτικό ρόλο αφήνει τα πάντα στην τύχη τους…. Ή μάλλον στην κακή τους τύχη… γι΄αυτό σε σύνολο 2030 σχεδίων που εγκρίθηκαν σε όλη τη Χώρα μόνο 75 αφορούν τη ΔΜ (3,7%). Από αυτά  τα  44 αφορούν την Κοζάνη, τα 18 την Καστοριά, 11 την Φλώρινα και 2 τα Γρεβενά  

Τουρισμός και Μεταποίηση, Μόλις πριν ένα μήνα ανακοινώθηκαν τα πενιχρά αποτελέσματα με πέντε χρόνια καθυστέρηση σε σχέση με άλλες Περιφέρειες που ξεκίνησαν εντάξεις το 2015.  Εδώ εγκρίθηκαν 11 μόλις, σχέδια. Μόλις 1,4 εκ€ από τα 31 εκ€ που είχε αυτός ο Άξονας! Τραγικό αποτέλεσμα ειδικά για την ΠΕ Καστοριάς όπου εγκρίθηκε μια και μοναδική πρόταση. 
Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας στους τομείς μεταποίησης, κατασκευών, εμπορίου και επιλεγμένων υπηρεσιών, προκηρύχθηκε μόλις τον Ιούνιο φέτος  με 4,5 εκ. ευρώ ενάμιση χρόνο μετά από άλλες Περιφέρειες.

Είναι δυνατόν να υποστηριχθεί η επιχειρηματικότητα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με αυτή τη λειτουργία της Περιφέρειας; 
Οι θλιβερές πρωτιές της ανεργίας και της ύφεσης στη Δυτική Μακεδονία σε συνδυασμό με την  τελευταία θέση στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ κάνουν κάθε συζήτηση για τα εκατομμύρια ευρώ του πετσοκομένου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης να ακούγεται ως αστείο. 
Αν δεν αλλάξει το χρονοδιάγραμμα της Απολιγνιτοποίησης, αν δεν βελτιωθεί θεαματικά η επιχειρησιακή ικανότητα απορρόφησης κονδυλίων της Περιφέρειας και αν δεν γίνουν νέες επενδύσεις που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας με την ίδια ταχύτητα και τον ίδιο αριθμό που αυτές χάνονται στην Περιφέρεια, πολύ φοβόμαστε ότι μόνος που ίσως χαμογελάει με το αστείο αυτό να είναι ο ίδιος ο Περιφερειάρχης. 
Γραφείο τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας