Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Δήμος Γρεβενών: Σε τροχιά υλοποίησης η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Δημαρχείου και του παλαιού Δασαρχείου

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο οργανωμένος και λεπτομερής σχεδιασμός του Δήμου Γρεβενών για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων που θα συμβάλλει δραστικά στην εξοικονόμηση πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Δημάρχου Γρεβενών κ.Γιώργου Δασταμάνη, αποφάσισε την ένταξη δυο σημαντικών έργων ενεργειακής θωράκισης στο
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό λίγο πάνω από το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ειδικότερα, τo πρώτο, συνολικού κόστους 900.000 ευρώ, αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου της πόλης όπου στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου και το δεύτερο, συνολικού προϋπολογισμού 165.000 ευρώ, την ενεργειακή αναβάθμιση του Παλαιού Δασαρχείου που παραχωρήθηκε στην Φιλαρμονική “Ορφέας”. Και τα δυο έργα θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ και υπάγονται στον Άξονα Προτεραιότητας που έχει να κάνει με την υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς.

Κύριο συνδετικό στοιχείο των σημαντικών αυτών ενεργειακών παρεμβάσεων θα είναι η χρήση της αβαθούς γεωθερμίας διότι η Δημοτική Αρχή έχει πραγματικά επενδύσει στην εφαρμογή της ως μία εναλλακτική και ανανεώσιμη μορφή ενέργειας για θέρμανση και ψύξη καθώς θα συνεισφέρει καταλυτικά στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και την ενδυνάμωση της κοινωνικής ευημερίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι εργασίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πλήρη ανάπτυξη ενός νέου συστήματος θέρμανσης και ψύξης με γεωθερμία, όπως προαναφέραμε, που θα συνδέει μέσω τηλεθέρμανσης τα κτίρια του Δημαρχείου και του παλαιού Δασαρχείου. Σημειώνεται ότι η κατασκευή της υδρογεώτρησης προγραμματίζεται να γίνει στον χώρο του Κέντρου Πολιτισμού των Γρεβενών. Επιπρόσθετα, θα γίνουν εκτεταμένες αναβαθμίσεις θερμομόνωσης και φωτισμού αφού θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονοι υαλοπίνακες, νέα κουφώματα και λαμπτήρες LED ενώ προβλέπεται ακόμη και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ.






Συνοψίζοντας, αποδεικνύεται ότι η δέσμευση της Δημοτικής Αρχής να γίνουν τα Γρεβενά μια πόλη πρωτοπόρος στην πράσινη ενέργεια παίρνει σταδιακά μορφή και υπόσταση καθώς η δρομολόγηση των έργων γεωθερμίας, που έχει ήδη ξεκινήσει, θα συντελέσουν στο να αποτελέσει ο Δήμος μας ένα ευρωπαϊκό παράδειγμα αειφόρου ανάπτυξης με γνώμονα το ευρύτερο κοινωνικό καλό.      


Γραφείο Τύπου
  Δημάρχου Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας