Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

KKE: Επανακατάθεση ερώτησης «Προβλήματα λειτουργίας και ελλείψεις προσωπικού στο "ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ" Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης».

Επανερχόμαστε στην ερώτηση μας με αρ. πρωτ. 8362/31.08.2017, σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας και ελλείψεις προσωπικού στο "ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ" Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης. Η ερώτηση παραμένει αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της.
Η ερώτηση μας είναι η εξής:
Η επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προς όφελος των κερδών των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό και σε βάρος των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων που προσέρχονται σε αυτή, αλλά και των εργαζόμενων του κλάδου, οξύνεται ολοένα και περισσότερο δημιουργώντας ανησυχίες.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟΥ» Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης τα προβλήματα του οποίου το Κόμμα μας έχει αναδείξει και στη Βουλή με σχετικές ερωτήσεις.
Το Νοσοκομείο καλείται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων της Π.Ε. Κοζάνης και όχι μόνο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι 23.614 ήταν το σύνολο των εξετασθέντων στα εξωτερικά ιατρεία (σε εφημερία 10.056 και σε ΤΕΙ 13.558) το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Παρόλο τον όγκο των προσερχόμενων ασθενών, τις αυξανόμενες ανάγκες σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, υλικοτεχνικής υποδομής και ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού, για να μπορεί να το Νοσοκομείο να ανταποκριθεί στο ρόλο του, αυτό αντιμετωπίζει καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία του εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και του μειωμένου προϋπολογισμού.
Αναλυτικότερα να αναφέρουμε ότι παρατηρείται συνεχής μείωση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου από το 2011 έως το 2016. Το 2011 ο προϋπολογισμός ήταν 7.877.506,91 € και το 2016 έφτασε 3.280.854,34 €. Ενώ η όποια χορηγία από φορείς και πολίτες (σε είδος ή χρήμα) δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης για επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σε επίπεδο προσωπικού οι ελλείψεις είναι μεγάλες, με το υπάρχον προσωπικό να υπερβαίνει εαυτόν. Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι στο σύνολο των 84 οργανικών θέσεων γιατρών ΕΣΥ, υπηρετούν μόνο 41, ενώ 37 θέσεις παραμένουν κενές. Στο σύνολο των 48 οργανικών θέσεων ειδικευόμενων γιατρών, υπηρετούν 22, ενώ 26 θέσεις είναι κενές και 13 είναι οι υπηρετούντες επικουρικοί γιατροί. Στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, στο σύνολο των 269 οργανικών θέσεων, οι 65 είναι κενές, ενώ στη Διοικητική Υπηρεσία από τις 37 θέσεις οι 9 είναι κενές. Στις 47 οργανικές θέσεις Παραϊατρικού προσωπικού οι κενές είναι 24, 4 είναι οι κενές θέσεις επιστημονικού μη ιατρικού προσωπικού από τις 20 οργανικές. Για τεχνικό προσωπικό προβλέπονται 15 οργανικές και οι κενές είναι 8, ενώ για λοιπό προσωπικό από τις 22 οργανικές οι κενές θέσεις είναι 17. Να σημειώσουμε ότι οι ελλείψεις αυτές υπάρχουν σύμφωνα και με τον ήδη ελλιπή οργανισμό.
Σύμφωνα με τα παραπάνω η υποστελέχωση στους γιατρούς του ΕΣΥ αγγίζει το 44%, στους ειδικευόμενους γιατρούς το 54,16%. Επιπλέον, υπάρχουν ειδικότητες στην Ιατρική Υπηρεσία, όπως αυτή της Δερματολογίας, της Ουρολογίας, της Ενδοκρινολογίας και της Ρευματολογίας, στις οποίες δεν υπηρετεί κανένας γιατρός.
Ειδικότερα να τονίσουμε πως η μονάδα τεχνητού νεφρού λειτουργεί μόνο με ένα μόνιμο γιατρό. Στην Αιμοδοσία πέρα από άλλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό λείπει η βασική ειδικότητα του Αιματολόγου γιατρού. Στην ουρολογική κλινική επίσης δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός ουρολόγος, ενώ ο μοναδικός γιατρός Δερματολόγος πρόκειται σύντομα να συνταξιοδοτηθεί.
Αντίστοιχα και στη Νοσηλευτική Υπηρεσία η υποστελέχωση βρίσκεται στο 24,16%, στη Διοικητική Υπηρεσία στο 24,32%, στο Παραϊατρικό Προσωπικό 51,06%, στο Επιστημονικό Μη Ιατρικό Προσωπικό στο 20% και στο Τεχνικό Προσωπικό 53,3%. Το ποσοστό υποστελέχωσης του Λοιπού προσωπικού είναι στο 77,27%.
Επιπρόσθετα των παραπάνω την τελευταία 5ετία παρατηρείται σημαντική μείωση του προσωπικού κατά 41 εργαζόμενους, δηλαδή 12,77% σε σχέση με τα επίπεδα του 2012.
Ενώ λοιπόν οι ανάγκες του λαού για δημόσιες και πραγματικά δωρεάν υπηρεσίες υγείας – πρόνοιας και πρόληψης διευρύνονται, οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής στερούνται γιατρούς, εργαστηριακές εξετάσεις, υπηρεσίες υγείας, ενώ οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο βιώνουν εξαντλητικές καταστάσεις και ωράρια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
·         Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών;
·         Να εξασφαλιστεί η γενναία χρηματοδότηση του Νοσοκομείου για τη συνέχιση της λειτουργίας και αναβάθμισης των κλινικών και των Μονάδων του καθώς και για την κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή;
·         Να πληρωθούν οι υπερωρίες, νυκτερινά και εξαιρέσιμα των εργαζομένων του Δεκεμβρίου του 2011, οι οφειλόμενες επιπλέον εφημερίες του 2016 και εφημερίες- υπερωρίες 2017;


Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής


Γιάννης Δελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας