Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Έντονο παρασκήνιο για τις αλλαγές στο Δήμο Κοζάνης-Το «πρόβλημα» Φτάκα και το «μπλοκ των Ποντίων»-Οι «πονοκέφαλοι» του Λ. Ιωαννίδη-Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα πρόσωπα

Του Παναγιώτη Πλιάτσιου από το kozanimedia.gr
Σε σταυρόλεξο για… δυνατούς λύτες τείνει να εξελιχθεί, πλέον, ο επικείμενος, ριζικός ανασχηματισμός στο διοικητικό σχήμα του Δήμου Κοζάνης, με το δήμαρχο Λευτέρη Ιωαννίδη να καλείται να συμπληρώσει τα τελευταία κομμάτια του παζλ, πιθανότατα μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η προσυνεδρίαση του συνδυασμού της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Όλες οι πληροφορίες και οι ενδείξεις θέλουν το δήμαρχο Κοζάνης να βρίσκεται ενώπιος ενωπίω για πρώτη φορά με τη σοβαρή πιθανότητα πρόκλησης ενδοπαραταξιακών συγκρούσεων μετά τις όποιες αλλαγές προσώπων στις θέσεις των αντιδημάρχων και των προέδρων των νομικών προσώπων του Δήμου. Ο πρωταρχικός στόχος του Λευτέρη Ιωαννίδη, στην παρούσα φάση, είναι διττός: Αφενός μεν η απόδοση καλύτερου έργου σε όλους τους τομείς, αφετέρου δε η ελαχιστοποίηση της όποιας «γκρίνιας» από πρόσωπα που θα υποβαθμιστούν ή θα απομακρυνθούν από τις θέσεις που σήμερα κατέχουν στη διοικητική δομή της δημοτικής αρχής.
Τα διλήμματα του δημάρχου, πάντως, και των στενών του συνεργατών δεν είναι λίγα, ενώ στην όλη εξίσωση που καλούνται να λύσουν θα πρέπει να υπολογίσουν πάντα τους… άγνωστους Χ των αντιδράσεων που θα ακολουθήσουν τις οριστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν ως καταληκτική ημερομηνία (το αργότερο) την ερχόμενη Τρίτη, 7 Μαρτίου.
Ένα από θα κορυφαία ζητήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο Λευτέρης Ιωαννίδης ήταν και η προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, με δεδομένη την επιθυμία του Αντώνη Κύρινα να αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη θέση, την οποία υπηρέτησε για 2,5, περίπου, χρόνια. Είναι κοινό μυστικό πως ο κ. Ιωαννίδης θα έβλεπε με καλό μάτι την παραμονή του αιανιώτη δημοτικού συμβούλου στην προεδρία, αλλά αυτό, τελικά, (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου της τελευταίας στιγμής) δε θα συμβεί. Νέος πρόεδρος, λοιπόν, αναμένεται να προταθεί και να εκλεγεί ο οδοντίατρος Πάρις Ιωαννίδης, από τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης που έχουν φροντίσει να κρατήσουν ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους από το Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι και σήμερα.
Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως η πιο ισχυρή «ομάδα» που έχει δημιουργηθεί στο «εσωτερικό» της δημοτικής αρχής, η οποία αποτελείται από τους νυν αντιδημάρχους Γιάννη Ιωαννίδη, Α. Πουτακίδη, Α. Δημητριάδη και τον Ι. Γρηγοριάδη και αποκαλείται –χαριτολογώντας- από δημοτικούς συμβούλους ως «μπλοκ των Ποντίων», μπορεί να πετύχει τους στόχους της, λειτουργώντας όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα συντεταγμένα και με συγκεκριμένη στόχευση. Αποτελεί, άλλωστε, κοινό μυστικό στους παροικούντες εν τη… δημοτική Ιερουσαλήμ πως τους προηγούμενους μήνες η άτυπη αυτή «ομάδα» έχει βάλλει, στοχευμένα, τόσο δημόσια όσο και στις κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις του συνδυασμού της δημοτικής αρχής, κατά (με χρονική, πάντα, σειρά) της αντιδημάρχου Ελένης Τασοπούλου, της προέδρου του ΟΑΠΝ Φάνης Φτάκα-Τσικριτζή και του (τέως πλέον) προέδρου της ΔΕΥΑΚ Γιώργου Πεκρίδη, επιχειρώντας να πείσει (κάτι που μάλλον έχει πετύχει…) τον δήμαρχο Λευτέρη Ιωαννίδη για τις «σωστές» κινήσεις που αυτός θα πρέπει να κάνει προκειμένου να βελτιώσει την αποδοτικότητα της σημερινής δημοτικής αρχής.
Σύμφωνα, πάντα, με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος μάλλον απέτυχε να αποδώσει τα αναμενόμενα για την καθημερινότητα των πολιτών με τη βελτίωση της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά διοργάνωσε άριστα εκδηλώσεις όπως ο «Νιάημερος» και τα δυο τουρνουά βόλεϊ, οδεύει προς την (πολυπόθητη για τον ίδιο) Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Καθαριότητας. Επιπλέον, φέρεται να αποκτά και τις αρμοδιότητες του Αθλητισμού, στην περίπτωση που, τελικά, αυτές αφαιρεθούν από το ΟΑΠΝ και τη Φάνη Φτάκα, κάτι που αποτελεί, ακόμη, αντικείμενο συζητήσεων και προβληματισμού για το δήμαρχο και τους στενούς του συνεργάτες.
Ο Αχιλλέας Δημητριάδης, αφού πέρασε και… δεν ακούμπησε, όπως λένε και συνάδελφοί του στο Δημοτικό Συμβούλιο, από την Αντιδημαρχία Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, είναι το φαβορί για την ανάληψη της (επίζηλης για αρκετούς) προεδρίας της ΔΕΥΑΚ.
Ο Αριστοτέλης Πουτακίδης, ο οποίος φέρεται να ασκεί, σε ένα μεγάλο βαθμό, προσωπική πολιτική σε αρκετά ζητήματα στην Αντιδημαρχία Ελλησπόντου-Υψηλάντη (κάτι για το οποίο, όπως λένε συνάδελφοί του, «έχει μείνει στο απυρόβλητο») πιθανότατα θα παραμείνει στη θέση του, διατηρώντας και το χαρτοφυλάκιο του τομέα της συντήρησης υποδομών.
Τέλος, ο…. τέταρτος της «ομάδας των Ποντίων» Γιάννης Γρηγοριάδης αναμένεται, με τη σειρά του, να αξιοποιηθεί περαιτέρω, πέραν των αρμοδιοτήτων που ήδη του έχουν ανατεθεί ως προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.
Πλέον, εν προκειμένω, το μέγα ερώτημα που τίθεται είναι εάν τελικά ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης θα υποκύψει στα «θέλω» της συγκεκριμένης «σκληρής ομάδας» ή εάν, την τελευταία στιγμή, θα… πάρει επάνω του το θέμα και θα προχωρήσει σε «καθαρά» δικές του επιλογές.
Από εκεί και πέρα, ο Αντώνης Κύρινας θεωρείται πως πιθανός αντιδήμαρχος Ελίμειας-Αιανής, στη θέση του Θύμιου Ζαγάρα, έχοντας, ίσως, και κάποια άλλη αρμοδιότητα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε μια τέτοια περίπτωση, θα έχει η προσπάθεια του κ. Κύρινα να «επουλώσει» τις μεγάλες πληγές που έχουν ανοίξει με τη Δημοτική Κοινότητα της Αιανής, η οποία φέρεται διατεθειμένη να διεκδικήσει ακόμη και την αυτονομία της από το Δήμο Κοζάνης, στην περίπτωση αλλαγών στον «Καλλικράτη».
Στην Κοινωφελή Επιχείρηση, με δεδομένη τη βούληση του Μανώλη Κουτσοσίμου (το έργο του οποίου ελάχιστοι αμφισβητούν) να αποχωρήσει, ως φαβορί φέρονται οι Γιώργος Λαβαντσιώτης και Λάκης Γκούμας, με τον πρώτο να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες και τον δεύτερο να επιθυμεί… σφόδρα το συγκεκριμένο «πόστο».
Αμετακίνητοι είναι, ασφαλώς, τόσο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Βαλαής, όσο και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Δεσποτίδης, με τον πρώτο να θεωρείται ως επιτυχημένος στο έργο του και τον δεύτερο να καλείται να φέρει σε πέρας τις μεγάλες προκλήσεις των έργων και του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Ο μεγαλύτερος, ίσως, «πονοκέφαλος» του δημάρχου Λευτέρη Ιωαννίδη ακούει στο όνομα Φάνη Φτάκα-Τσικριτζή. Η πρόεδρος του ΟΑΠΝ έχει παραγάγει σημαντικό έργο στους τομείς των οικονομικών, αλλά και της Αποκριάς, ενώ εισήγαγε με επιτυχία εκδηλώσεις όπως οι γιορτές πολυγλωσσίας. Αντιθέτως, η εν γένει συμπεριφορά και ο συγκεντρωτισμός της έχουν προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων, ενώ και το τελευταίο χρονικό διάστημα συνάδελφοι της, της «χρεώνουν» την εμμονή στο θέμα μη χρηματοδότησης των Φανών των χωριών από την Περιφέρεια, αλλά και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την πρόσκληση ομάδας από τα Σκόπια, μέλη της οποίας είχαν προκαλέσει και προκαλούν με φωτογραφίες και καρναβαλικά άρματα κατά της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia η αρχική σκέψη του δημάρχου Κοζάνης και των στενών του συνεργατών ήταν να οριστεί η Φάνη Φτάκα ως εντεταλμένη σύμβουλος λαογραφίας, διατηρώντας το χαρτοφυλάκιο τη Αποκριάς, αλλά με σαφώς «αποψιλωμένες» αρμοδιότητες. Επίσης εξετάζεται το (πιθανότατο) σενάριο της διατήρησης του ΟΑΠΝ, με τη Φάνη Φτάκα στη θέση της προέδρου, αλλά με τη δημιουργία μιας νέας Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, με επικρατέστερο για τη θέση του προέδρου τον νυν πρόεδρο της Κοβεντάρειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Παναγιώτη Δημόπουλο. Ο τελευταίος δε θα έλεγε «όχι» σε μια τέτοια πρόκληση, αλλά, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, τυχόν συνύπαρξή του με τη Φάνη Φτάκα πιθανόν θα δημιουργήσει στο μέλλον ουκ ολίγα ζητήματα και νέους «πονοκεφάλους» στο Λευτέρη Ιωαννίδη. Ο τελευταίος, για την άρση του αδιεξόδου που, προς στιγμή τουλάχιστον, φάνηκε να δημιουργείται, φέρεται να έχει προτείνει τη θέση του αντιδημάρχου Πολιτισμού και σε άλλα πρόσωπα με το όλο θέμα να παραμένει ανοιχτό μέχρι και σήμερα, Παρασκευή…
Τούτων δοθέντων, διαφαίνεται η πρόθεση του δημάρχου Κοζάνης και των στενών του συνεργατών (ειδικά του γενικού γραμματέα Βασίλη Μπουγιοτόπουλου) να προχωρήσουν σε αλλαγές (εκτός των προσώπων) και στο διοικητικό οργανόγραμμα, το εύρος των οποίων, πάντως, θα κριθεί και από την όλη εικόνα που έχει δημιουργηθεί μετά τις συναντήσεις και επαφές του Λευτέρη Ιωαννίδη με τους νυν αντιδημάρχους και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού «Κοζάνη: Τόπος να Ζεις». Η ώρα των οριστικών αποφάσεων πλησιάζει και, ενδεχομένως και αύριο, Σάββατο, στη σημαντική προσυνεδρίαση του συνδυασμού, θα λυθούν όλες οι απορίες και θα απαντηθούν τα, ουκ ολίγα, ερωτηματικά του πρώτου ανασχηματισμού στη δημαρχιακή θητεία του Λευτέρη Ιωαννίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας