Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Ο "ταλαντούχος" κύριος Σκουρλέτης

του Πάρι Κουκουλόπουλου, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών
Το χθεσινό άρθρο του κ. Σκουρλέτη σχετικά με την ενέργεια και τη ΔΕΗ είναι μια αγωνιώδης προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών, τόσο του ιδίου όσο και της κυβέρνησής του.
Ο κ. Σκουρλέτης, αναπολώντας τις ηρωικές μέρες του εθνικολαϊκιστικού μορφώματος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κατασκευάζει εχθρούς τοποθετώντας τον εαυτό του στην άλλη πλευρά, στους... καλούς.
Φιλότιμη η προσπάθεια και προφανής η σκοπιμότητα, αλλά δεν έχει καμία τύχη γιατί έχει αντίπαλο τον χρόνο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συμπλήρωσε χθες δύο χρόνια, δύο μήνες και δύο μέρες, χρόνος επαρκέστατος για να κριθεί.

Κανένας πολίτης στην Ελλάδα σήμερα δεν ζητάει από τους κ. Τσίπρα - Καμμένο να εξηγήσουν γιατί δεν έσκισαν τα μνημόνια, ούτε καν γιατί δεν κατάργησαν τον ΕΝΦΙΑ ή γιατί δεν έδωσαν τη 13η σύνταξη. Ολοι γνωρίζουν ότι αυτά και πολλά άλλα ήταν μεγαλειώδη και συνειδητά ψέματα με σκοπό την εξαπάτηση του ελληνικού λαού.
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οφείλουν απαντήσεις σε πολύ απλά και εντελώς συγκεκριμένα ερωτήματα όπως: «Πλην των 153 Βουλευτών της πλειοψηφίας και κάποιων εκατοντάδων (ή χιλιάδων;) μετακλητών υπαλλήλων, υπάρχει ένας Ελληνας πολίτης που να δηλώνει σήμερα ότι η ζωή του βελτιώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια;».
Σε ανάλογα πεζά και εξίσου συγκεκριμένα ερωτήματα οφείλει να απαντήσει ο κ. Σκουρλέτης πριν μας αναπτύξει τις θεωρίες του για την ενέργεια.
Επί των ημερών του και με αποκλειστική του ευθύνη η ΔΕΗ:
■ έχασε το 50% της χρηματιστηριακής της αξίας
■ είδε την πιστοληπτική της ικανότητα να υποβαθμίζεται τέσσερις φορές
■ διπλασίασε τα ανείσπρακτα
■ απώλεσε περίπου το 12% των πελατών της
Δεν πρόκειται για πείραμα σε δοκιμαστικό σωλήνα, αλλά για αλυσιδωτή αντίδραση που οδήγησε την άλλοτε κραταιά επιχείρηση σε πρωτοφανή κρίση ρευστότητας με σοβαρές συνέπειες:
■ εκατοντάδες προμηθευτές της ΔΕΗ μένουν απλήρωτοι, όταν η επιχείρηση επί δεκαετίες πλήρωνε εντός 60 ημερών. Τα λουκέτα που θα ακολουθήσουν δεν ενδιαφέρουν φυσικά την κυβέρνηση, αφού και το Δημόσιο τα ίδια ακριβώς πράττει με τα «φέσια» του στην αγορά.
■ περίπου 2.000 εργαζόμενοι των 400 ευρώ (μέσω εργολάβων της ΔΕΗ) είναι απλήρωτοι για 6-8 μήνες επί των ημερών του κ. Τσίπρα που υποκριτικά δηλώνει ότι δεν υπογράφει εργασιακό μεσαίωνα.
■ η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή επένδυση στη χώρα μας ύψους 1,5 δισ. ευρώ είναι η Πτολεμαΐδα V, έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Μέσα σε 26 μήνες το έργο πήγε πίσω 14 μήνες και έπεται συνέχεια, λόγω της κρίσης ρευστότητας της ΔΕΗ.
■ η πιο σημαντική όμως συνέπεια είναι ότι η ΔΕΗ εξελίσσεται σε συστημικό κίνδυνο που απειλεί να παρασύρει την οικονομία της χώρας στην άβυσσο.
Αντί απαντήσεων στα ερωτήματα αυτά, ο κ. Σκουρλέτης περνάει στην επίθεση μαζί με κάτι θλιβερούς χειροκροτητές, που παριστάνουν τους θεσμικούς εκπροσώπους.
Αντί να κατασκευάζει ανύπαρκτους εχθρούς, καλό είναι ν’ απαντήσει στη Διοίκηση της ΔΕΗ, που αποκαλεί δημόσια την επιλογή Σκουρλέτη (ΝΟΜΕ) καταστροφική επιλογή για τη ΔΕΗ. Αντί να δηλώνει αόριστα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, ας μπει στον κόπο να μας πει με ποια διαγωνιστική διαδικασία έχουν επιλεγεί ως επενδυτές οι Κινέζοι στον Νομό Φλώρινας.
Οσο για την αναφορά του στο ΠΑΣΟΚ, του συστήνουμε να διαβάσει το τελικό κείμενο του Νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» που κατάργησε πέρυσι τον Μάιο. Εκεί θα δει ότι με συγκεκριμένες τροποποιήσεις με ονοματεπώνυμο ΠΑΣΟΚ:
■ η χώρα αναζητούσε επενδυτή και όχι μεταπράτες-κομπραδόρους, όπως σήμερα
■ η Δυτική Μακεδονία κατοχύρωνε ένα επενδυτικό πρόγραμμα 5 δισ. ευρώ
■ η ΔΕΗ θωρακιζόταν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, στον οποίο την υποχρέωσαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Στην ταινία «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» η προσπάθεια συγκάλυψης ενός φόνου καταλήγει σε ένα δεύτερο από τον ίδιο δράστη.
Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε επί σκηνής και το δεύτερο «έγκλημα», όπως στην ταινία, από τους Σκουρλέτηδες. Οσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο.
*Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και γραμματέας του Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας